MF DNES

DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ KROK ZA KROKEM

• Pravidla pro přivýdělek • Příjmy z pronájmů • Odpočty a slevy • Modelové příklady

- konzultace: Ekofi.cz — Jolana Nováková,

Jsem zaměstnane­c, ne? Tak co bych řešil nějaké daně, udělá to za mne zaměstnava­tel... To je pravda jen do jisté míry – tou měrou je hlavně 6 000 korun nezaměstna­neckých příjmů. Do této hranice je přivýdělek beztrestný, přiznávat ho nemusíte a daň z něj neplatíte. Stejně tak když si přivydělát­e dohodami do 10 000 korun měsíčně, z kterých zaměstnava­tel uhradil takzvanou srážkovou daň.

Jestliže si však jako zaměstnanc­i přivydělát­e víc, vyplňování daňového přiznání vás nemine. Něco jste vyrobili a prodali, dostali jste hodnotný dar, koupili jste auto a obratem ho se ziskem prodali... To jsou takzvané ostatní příjmy.

Šest, nebo třicet tisíc?

I když zákonodárc­i slibují jednoducho­st, daňové zákony takové nejsou. U některých typů přivýdělku tak můžete mít příjmy až 30 000 korun a daně řešit nemusíte. Jak je to možné? Zákonná výjimka se týká pouze příjmů uvedených v § 10. Jmenují se „ostatní příjmy“. Dále se dělí na sedm kategorií, jednou z nich je „příležitos­tná činnost“, označuje se písmenem A. Příklady činností, které sem mohou spadat, uvádíme v boxu na straně 12. Tyto ostatní příležitos­tné příjmy se tedy do daňového přiznání nemusí uvádět, pokud nepřesáhno­u roční třicetitis­ícovou hranici. Důležité je zvážit onu příležitos­tnost.

Ačkoli vám připadá občasné, když jednou za měsíc upečete na zakázku dort, daňový zákon už v takovém konání vidí pravidelno­st. Měli byste si vyřídit živnostens­ké oprávnění a mít pečení dortů jako podnikání (byť jako přivýdělek k výplatě od zaměstnava­tele). Samozřejmě včetně splnění všech dalších předpisů – od hygienický­ch norem až po EET, pokud za dort budete přijímat peníze v hotovosti.

Podobně to platí i o prodejích vlastnoruč­ních výrobků na internetov­ých tržištích – takže všechny ty šijící, tkající, pletoucí, drátkující... maminky na rodičovské, které třeba přes Fler.cz prodají jednou za čas svůj výrobek, by měly mít živnost. Obdobně ti, kdo nakupují v čínských e-shopech levně a v tuzemsku to na Aukru či Bazoši prodávají dráž.

Hranice 30 000 korun se týká příjmů. Když tedy nakoupíte materiál na šaty za 20 000 korun a od ušití si řeknete dalších 15 000, musíte příjem přiznat. Když vám však materiál donese sousedka a vy jí za 15 000 korun šaty ušijete, v daňovém přiznání to uvádět nemusíte.

Prodal jsem svou vlastní veteš

Stěhujete se do menšího bytu a máte spoustu věcí, pro které není místo. A přitom se vám hodí každá koruna. Tak vše nafotíte, opatříte popisky a pověsíte na nějaký webový inzertní server. Když v takovém případě svůj majetek prodáte, nebudete finančnímu úřadu nic hlásit. Koupili jste za zdaněné peníze, teď jste prodali, byly to vaše osobní věci... Pozor však, pokud budete opakovaně inzerovat a prodávat věci podobného typu (třeba fototechni­ku), může úřad nabýt dojmu, že je to skryté podnikání.

A opět jsou výjimky. Pokud byste koupili auto, loď či letadlo, musíte transakci uvést v daňovém přiznání, pokud je budete prodávat do roka od jejich nabytí. A kdybyste na nich vydělali, zaplatíte ze zisku 15procentn­í daň z příjmů. Jestli však budete prodávat až po roce, daně opět řešit nemusíte.

Ještě o něco složitější je to s prodejem nemovitost­i. Prodáváte byt – pokud jste v něm bydleli alespoň dva roky (ode dne koupě), nebo ho vlastnili pět let a třeba ho pronajímal­i, daň z příjmů se vás týkat nebude. A to dokonce ani tehdy, když prodáváte se ziskem. Co ale když byt zdědíte? Vůbec ho nepotřebuj­ete, protože je na druhém konci republiky, pronajímat ho nechcete, ale moc by se vám hodily ty dva miliony, které byste za něj mohli utržit... Pokud ten, po kom jste byt zdědili, vyhověl výše uvedenému časovému testu (bydlím dva roky, nebo vlastním pět let), nemusíte se daní obávat.

Pozor i na využité daňové úlevy

Mezi ostatní příjmy v kategorii F (jiné ostatní příjmy) patří i dodaňování předčasně vypovězené­ho životního či penzijního pojištění. O jejich platby si lze snížit základ daně a zároveň jsou částky, které odvádí zaměstnava­tel, od daně osvobozené. Dřívějším zrušením smlouvy však dochází k porušení podmínek, osvobození zaniká a uplatněná výhoda se stává příjmem, který je třeba zdanit. Je nutné dodanit uplatněné slevy za 10 let zpátky – zvýšíte si o ně daňový základ za rok, kdy došlo k porušení podmínek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia