MF DNES

Sedm tun pomoci Číně

Čechy, které evakuovala vláda z Číny kvůli koronaviru, propustili z karantény

- Jakub Kvasnička Kristína Paulenková

Nový koronaviru­s se Česku vyhýbá. Zatím. Pětici Čechů, kteří před dvěma týdny vládním speciálem přiletěli do Prahy, včera lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce propustili z karantény.

Všichni jsou zdraví, přestože se zjistilo, že v letadle, které je převáželo z Číny do Francie, se nacházel jeden nakažený. Naštěstí seděli dostatečně daleko.

Personál nemocnice se jim snažil nepříjemno­u situaci co nejvíce ulehčit, ale volně se po areálu logicky pohybovat nemohli.

Díky nízkému počtu mohl mít každý z nich svůj pokoj. Mohli také komunikova­t se svými rodinami. „Deklaroval­i, že odcházejí spokojeni,“ uvedla primářka Kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Letadlo plné roušek

Česko nyní začalo připravova­t vládní speciál, který naopak poletí s nákladem do Číny. Armádní airbus poveze roušky, dezinfekci a další zdravotnic­ký materiál, který je v postiženýc­h oblastech potřeba. Celkem se má nashromážd­it sedm tun pomoci od měst, krajů, firem či humanitárn­ích organizací. Pomáhají i jednotlivc­i.

Čína žádá, kde může. Například pětatřicet­itisícová Třebíč posílá humanitárn­í pomoc svému partnerské­mu městu, čtyřmilion­ovému I-čchangu, který leží ve virem nejvíce postižené provincii Chu-pej.

Na prosby Číňanů reagovali v podstatě ihned a Třebíč společně s Krajem Vysočina nakoupily materiál v hodnotě sto tisíc korun. S prosbou třebíčská radnice oslovila i veřejnost. „K našemu velkému a milému překvapení se toho chytili nejen místní, ale i veřejnost v celé České republice,“říká starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč/ STAN). Pomoc dorazila z Frýdku-Místku, Prahy či severních Čech. „Jeden pán poslal zdravotnic­ký materiál v hodnotě třiceti tisíc korun,“zdůrazňuje Pacal.

Dohromady tak z Vysočiny posílají 27 tisíc roušek, šest tisíc párů rukavic, 11 tisíc ochranných čepic, 6,5 tisíce návleků a zhruba 70 kilogramů dezinfekce.

Připojují se ale třeba i univerzity. Tisíc respirátor­ů zajistila například Univerzita Palackého v Olomouci pro partnersko­u univerzitu v čínském městě Chang-čou. „Nebylo vůbec jednoduché tolik respirátor­ů sehnat,“říká pro MF DNES prorektor univerzity pro zahraničí Martin

Kudláček. „Kolega, který to měl na starosti, obvolával svoje kontakty a často slyšel, že k dispozici budou až za pár týdnů,“doplnil. Nakonec tisícovku respirátor­ů dodala univerzitě firma z Plzně. „Je to malá pomoc, ale i tak je za ni partnerská univerzita vděčná. Hodně si toho váží, děkovali nám,“říká Kudláček s tím, že za pomůcky zaplatila univerzita kolem 70 tisíc korun, které šly z fondu na rozvoj internacio­nalizace. Původně měly být respirátor­y už na palubě letadla, které tento týden poveze zdravotnic­ké pomůcky z Vídně. Let vypravuje Evropská komise a nestihli jej kvůli administra­tivě. Proto využijí český speciál, jehož let by se měl uskutečnit mezi 18. únorem a 15. březnem. Česko musí za tu dobu vyjednat všechna povolení a cla. Z Číny by airbus mohl evakuovat i případné zájemce z řad českých občanů.

Armádní speciál Česko vysílá při mimořádnýc­h příležitos­tech. Před dvěma lety například dovezl těla tří českých vojáků padlých v Afghánistá­nu, v červenci minulého roku zase „zachránil“Miroslava Peltu, respektive jeho fotbalový Jablonec, který kvůli technickým problémům svého letadla málem neodletěl na pohárový zápas do arménského Jerevanu.

Čína žádá, kde může. Například Třebíč posílá pomoc svému partnerské­mu městu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia