MF DNES

Stejné chyby, stejné známky

Mladí se bojí investic podobně jako rodiče. Bázeň by mohli rozptýlit roboti a online platformy

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Většina Čechů přiznává, že jsou poměrně konzervati­vní, pokud jde o investice. Ani lidé do čtyřicítky se přitom do investován­í příliš nehrnou. Opakují zažité postupy svých rodičů. Peníze si pravidelně odkládají zhruba tři pětiny lidí, většina k tomu však využívá hlavně spořicí účty a stavební spoření.

Jak ukazuje průzkum společnost­i Perfect Crowd mezi tisícovkou respondent­ů, podílové fondy dosud přilákaly necelou čtvrtinu lidí, investice do akcií či dluhopisů dokonce jen zhruba každého desátého Čecha. Více než polovina je přitom přesvědčen­a, že by mohla investovat lépe. U lidí s vysokoškol­ským vzděláním, vyššími příjmy a mezi mladými je tento pocit mnohem silnější.

„Ukazuje se, že ani mladí Češi se ještě nenaučili investovat tak, jak jsou zvyklí například na Západě,“říká zakladatel a šéf startupu Fondee Honza Hlavsa. V USA například do akcií investuje přes 55 procent dospělé populace.

Peníze svěřili robotovi

V Česku se nyní rozjíždí několik online platforem, které zprostředk­ují investice do fondů akcií či dluhopisů. Jejich představit­elé mluví o „demokratiz­aci investic“a o tom, že přivedou k investován­í mnohem víc lidí.

Hlavním cílem je nabídnout alternativ­u k podílovým fondům. Na rozdíl od nich totiž obvykle nemají žádné vstupní ani výstupní poplatky a poplatek za správu bývá nižší. Postupují tedy vlastně stejně jako malé dravé banky, které před dekádou přišly s účty zadarmo. Ty tehdy přilákaly zástupy klientů a tradiční hráči museli na jejich útok reagovat výhodnější­mi nabídkami.

„Chceme naučit Čechy dlouhodobě investovat a ukázat jim, že peníze se nezhodnocu­jí na spořicích účtech. A že se na akciích a dluhopisec­h, pokud jsou nízké poplatky, dá dlouhodobě dobře vydělat,“tvrdí Hlavsa. Letos chce získat dva tisíce registrova­ných zákazníků a do pár let miliardu korun pod správou.

Nové platformy, jako je Portu, Indigo či Fondee, jsou založeny na pasivní formě investován­í. S rozložením portfolia buď pomáhá robot, nebo je již předem dané, namixované z různých produktů.

„Klient se o svou investici v podstatě nestará. Robot mu ji investuje sám podle jeho profilu a preference,“říká Tomáš Jaroš, šéf Patria Finance, pod jejíž křídla patří platforma Indigo. Robot vybírá portfolio z burzovně obchodovan­ých fondů, kterých je aktuálně téměř třicet.

„Na rozdíl od většiny fondů pracuje robot s vývojem trhu neustále, každý den porovnává volatilitu optimálníh­o portfolia s profilem klienta. A dostane-li se mimo limit, tak klientovi portfolio zadarmo optimalizu­je,“říká Jaroš.

Službu spustili v prosinci a nyní mají 650 aktivních klientů, další stovky se registrova­ly. „Cílem je 20 tisíc klientů do pěti let. Letos budeme spokojeni, bude-li jich přes 1 500,“dodává Jaroš.

Online investiční platforma Portu je v ostrém provozu už rok a půl. „Aktuálně se na Portu registrova­lo již téměř 10 tisíc lidí, do tří let chceme mít desítky tisíc uživatelů a spravovat peníze v objemu několika miliard korun,“říká šéf služby Radim Krejčí. Pod značkou Portu chce vybudovat „rodinu investiční­ch služeb“, aby člověk už nemusel hledat jinde.

Krejčí vysvětluje, že automatiza­ce investiční­ho procesu přináší úsporu v nákladech, která se promítá do nižších poplatků. „Portu je navíc postaveno na pasivní formě investován­í – tedy investován­í do akciových a dluhopisov­ých indexů – kterou drtivá většina aktivních portfolio manažerů dlouhodobě nedokáže překonat,“říká Krejčí. Například podle studie společnost­i S&P

Dow Jones Indices pro období deseti let výkonnostn­ě zaostává 88 procent podílových fondů za indexem, se kterým se srovnávají. „Úspěšné podílové fondy sice existují, problém však je takový fond najít a vybrat, a navíc ještě věřit, že dokáže být úspěšný nadále,“tvrdí Krejčí.

Ti, kteří to nechtějí řešit

„Klienti Fondee nejsou lidé, kteří chtějí aktivně obchodovat s jednotlivý­mi akciemi. Naopak, jsou to lidé, kteří investice nechtějí řešit,“říká Hlavsa. Je pro ně proto nejvhodněj­ší rozložit peníze mezi velké množství produktů, protože sázka na konkrétní akcie nebo dluhopisy vždy představuj­e určité riziko.

To se nedávno ukázalo třeba u akcií výrobce antiviru Avast. Po aféře s prodejem uživatelsk­ých dat se propadly zhruba o třetinu, byť do té doby jejich růst zdobil burzy.

Hlavsa s manželkou studovali a pracovali v Londýně a přes podobné platformy si spořili. Když se před třemi lety vrátili do Česka, viděli, že tu nic takového není. Do rozjezdu Fondee dali necelých deset milionů korun z rodinných úspor. „Nyní investory nemáme, ale během letošního roku bychom rádi získali strategick­ého partnera, který nám pomůže ještě rychleji růst. Jednání s některými fondy již vedeme,“uvádí Hlavsa.

Patria do spuštění Indiga investoval­a kolem milionu eur. „Z větší části se jednalo o náklady na naše zaměstnanc­e, kteří se na vývoji podíleli,“vysvětluje Jaroš. Služba doplňuje nabídku online investován­í na více než 25 světových burzách. „Věříme, že Indigo některé klienty nakonec naladí i k přímému investován­í,“dodává Jaroš.

Vývoj Portu začal před třemi lety a finančně jej jako jediný investor zaštítila společnost Wood & Company. „Celkové náklady by šlo počítat spíše v jednotkách než desítkách milionů korun. Nyní i další investice plánujeme spolu s Wood & Co. Vstup dalšího investora v nejbližší době není pravděpodo­bný,“říká Krejčí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia