MF DNES

Výjimečně hořký konec reklamy

Reklama na alkohol bude v noci a bez příběhu, chce ministr zdravotnic­tví. Výrobci se bouří.

- Redaktor MF DNES

Filip Horáček

Pivovary, likérky ani čeští a moravští vinaři. Nikdo z nich by neutekl přísné regulaci reklamy, kterou chystá resort ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (ANO). Zásadní omezení by postihla všechny druhy médií od televize po internet a pravděpodo­bně by měla za následek omezení investic do reklamy.

Například Budějovick­ý Budvar dává do reklamy desítky milionů korun ročně. „Tak drastická regulace by znamenala výrazné omezení investic do reklamy,“prohlašuje ředitel Budvaru Petr Dvořák. „Přijde mi to, jako by se Francouzi rozhodli, že omezí šampaňské a bordeaux,“dodává.

Kritikou nešetří ani ostatní tuzemští výrobci alkoholu a reklamní agentury. Skrze ně proudí ročně do médií reklama téměř za pět miliard korun, jejímž cílem je propagovat alkohol.

Přísněji na internetu

Současná reklama podle platné legislativ­y nesmí cílit na mladé do osmnácti let ani nabádat k nestřídmé konzumaci. K tomu se výrobci řídí dobrovolný­mi etickými kodexy, které zakazují například sponzoring akcí zaměřených na děti.

Principy regulace chce ministr zdravotnic­tví nicméně značně přiostřit. Navrhuje proto změny v zákoně o reklamě, v zákoně o provozován­í rozhlasové­ho a televizníh­o vysílání a v zákoně o audiovizuá­lních mediálních službách na vyžádání, který upravuje pravidla na internetu.

Zatímco u rozhlasové­ho a televizníh­o vysílání návrh reklamu na alkohol vytěsní mezi desátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní, přísněji dopadne na online. Úplný zákaz má platit u takzvaného videa „on-demand“, kam patří například vstupy na portálu YouTube nebo jakákoliv videa, která si uživatel pouští sám (streamuje).

„Video si uživatel může pustit kdykoliv, proto je to přísnější,“uvádí Jana Břeská, manažerka Sdružení pro internetov­ou reklamu, které s návrhem nesouhlasí. Odhaduje, že kvůli regulaci český trh přijde zhruba o 500 milionů korun ročně.

Výrobci alkoholick­ých nápojů navíc nesmějí sponzorova­t zmíněný obsah na vyžádání. V prostředí mimo internet chce návrh zákona o regulaci reklamy zakázat sponzorová­ní akcí určených pro osoby mladší osmnácti let, jako jsou dětské dny nebo kulturní a sportovní akce. Právě tam už většinou dnes platí samoregula­ce.

Mnohem větší dopad by měl nucený přesun reklam do nočních hodin a přísné vymezení toho, jak má nově reklama vypadat.

Reklama bez příběhu

Každá reklama na alkohol, ale i lahev s nápojem by musela být opatřena varováním o škodlivost­i na zdraví, a to nejméně na pětině reklamního prostoru. V televizi ve formě titulků, v rozhlase pomocí pomalu artikulova­ného sdělení.

Dost zásadního obratu by se dočkala celá reklamní tvorba. Jägermeist­er by přestal lovit, fernet by přestal muže nabádat k tomu, ať nevyměknou. Zkrátka, z reklamy by zmizel příběh. Návrh totiž výslovně zakazuje hranou reklamu, včetně možnosti použít i jiné interaktiv­ní prvky, jako například animace. „Součástí zákazu je znemožnění zobrazovat příběhy, vyvolávat dojmy a nálady,“stojí v důvodové zprávě.

Co má být tedy vlastně povoleno? Informovat o názvu alkoholu, druhu, značce, složení, množství etanolu, původu nebo vlastnoste­ch, jako je chuť, barva a aroma. „Dopad bude takový, že budete moci v reklamě vysílat jen logo,“hodnotí to skepticky ředitel reklamní agentury Ogilvy Ondřej Obluk. „Paušální zákaz reklamy na nějakou část zboží, která je legálně prodejná, mi nedává smysl. Je to klasický bolševický přístup regulace,“dodal.

Návrh regulace se opírá o negativní dopad konzumace alkoholu na rizikové skupiny, především mladé do 18 let. Národní strategie prevence tvrdí, že současná regulace je nedostateč­ná. Následné finanční ztráty mimo jiné způsobené náklady na léčbu nemocí dosahují 56,57 miliardy korun.

Výrobci však upozorňují, že data, o něž se opírá návrh, jsou zastaralá a neúplná. „Je zcela nepravdivé tvrzení, že by spotřeba alkoholu u mladistvýc­h vzrůstala. Právě naopak,“tvrdí šéf Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Výsledky nejnovější­ch studií skutečně materiál nezmiňuje, zadavatele­m je přitom vláda. „Dvě nejnovější studie ESPAD a HSBC, které jsou v podstatě jediné s mezinárodn­ím porovnáním, mají zhruba stejné výsledky. Konzumace alkoholu klesá v celé Evropě,“uvádí Michal Kalman z Univerzity Palackého v Olomouci. Autorství studie HSBC patří právě jeho týmu.

Návrh regulace počítá s přechodným výpadkem v příjmech korporátní daně ve výši desítek milionů a spotřební daně ve výši stovek milionů.

Náruživost, s níž se ministr zdravotnic­tví vrhl do boje proti alkoholu, podle informací MF DNES nesdílí ministerst­vo průmyslu, ministerst­vo zemědělstv­í a ministerst­vo kultury, v jehož gesci je reklama.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia