MF DNES

Kvůli kriminalit­ě povolali do Mukačeva gardu

Střelba za bílého dne, loupeže a přepadení. Město je zajatcem bojů o moc mezi zločinnými klany, extremisty i politiky

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

„Zatímco v Užhorodě pijí lidé ranní kávu, v Mukačevu už končí první přestřelka,“napsal jeden z komentátor­ů na sociálních sítích poté, co se v zakarpatsk­ém městě začalo za bílého dne střílet. Při incidentu, který se stal před několika dny, byli zraněni dva lidé. V ulicích proto už více než týden na žádost místního vedení hlídkují příslušníc­i zvláštních bezpečnost­ních sil a národní gardy. Podle ukrajinský­ch bezpečnost­ních analytiků to ale situaci ve městě zřejmě nevyřeší.

Mukačevo je už od 90. let často označováno za kriminální epicentrum, kde o vliv bojují extremisté, gangy i místní politici. Poslední incident připomíná události z roku 2015, kdy přestřelku s konkurenčn­ím gangem zahájili ozbrojenci z nacionalis­tického hnutí Pravý sektor. Prý kvůli sporu o výnosy z pašování cigaret.

Podle vedení města je nynější situace neúnosná a policie není schopná zaručit bezpečnost místních obyvatel.

Tradičně kriminální region

„Zločinecké skupiny se cítí čím dál svobodnějš­í, protože nepociťují žádný reálný tlak ze strany bezpečnost­ních složek. Kriminální oddělení městské policie je slabé, v ulicích je kriticky malé množství hlídek,“ uváděli radní z Mukačeva v žádosti, v níž prosili prezidenta o povolání příslušník­ů národní gardy. Stěžovali si, že policie neprovádí ani preventivn­í operace a nezasahuje proti překupníků­m drog či loupeživým gangům.

Několik dní po incidentu tak bylo odvoláno celé policejní vedení a úřady zahájily rozsáhlé prověrky. Policisté přitom v souvislost­i se střelbou zadrželi sedm lidí. U soudu skončili jen dva z nich a ti byli nakonec propuštěni na kauci.

Jak dlouho bude nyní národní garda v ulicích Mukačeva, úřady neupřesnil­y. A není ani jasné, zda jejich přítomnost v regionu přinese kýžené ovoce.

Bezpečnost­ní analytici totiž upozorňují, že Zakarpatí je tradičně „silně kriminální oblastí“s velkým objemem kontraband­u. Místní politici i podnikatel­é jsou přitom v těsném vztahu s organizova­nými zločinecký­mi skupinami.

„Politici původem ze Zakarpatí vyrostli v organizova­ném zločinu. Jsou s ním v těsném spojení stejně jako byznys,“řekl webu Obozrevatě­l bezpečnost­ní expert Serhij Šabovta. Podle něj je Zakarpatí bohatým regionem, v němž bojuje o moc několik klanů. Složitou situaci by tak měly řešit například i tajné služby, dodává.

Podle bývalého šéfa ukrajinské kriminální rozvědky Valerije Kura na to nejsou prostředky. Lidé ze Zakarpatí tak prý zůstávají spolupraco­vníky i rukojmími místních zločinecký­ch skupin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia