MF DNES

Pravda a lež na kanadském Zapadákově

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Vpátek 3. ledna zabila u letiště v Bagdádu raketa z amerického dronu významného íránského generála Kásema Solejmáníh­o. V odplatě zaútočily ve středu 8. ledna íránské jednotky raketami na americkou leteckou základnu v Ajn Al-Asad, 200 km západně od Bagdádu. Tři rakety zasáhly letiště, jedna z nich jídelnu.

Prezident Donald Trump suverénně prohlásil, že všichni američtí vojáci jsou v bezpečí, žádná zranění nebyla, škoda minimální. Nejen Trumpovi voliči, ale i jeho odpůrci to přijali jako skvělou zprávu, i když ji prezident prezentova­l s jemu vlastní pompou. Tato zpráva byla ovšem v následujíc­ích dnech v médiích postupně upřesňován­a. Nejdříve bylo uvedeno, že bylo zraněno 11 amerických vojáků, což Trump komentoval slovy, že „slyšel o tom, že je bolí hlava a trpí několika dalšími věcmi“. Později byl počet zraněných zvýšen na 34.

Která z těchto informací zůstala v hlavě běžnému občanovi? Většinou to bývá ta první, která zde vytváří dojem, že pod vedením všemocného Trumpa je v USA vše O. K. Věrohodnos­t té první zprávy je sice pochybná, ale její prezentace veřejnosti byla tak líbivě přesvědčiv­á a přijatelná, dál se po faktech občan pídit nemusel ani nechtěl.

Orientovat se ve změti zpráv przněných propagando­u a demagogií bylo vždy náročné, ale to, co se v USA děje v éře Donalda Trumpa, je nový, bezohledný tlak na schopnosti občana přefiltrov­at kalné splašky alternativ­ní pravdy, mlžení a přímé lži na skutečnost a pravdu co nejčistší.

Žasl jsem, jak široce a do hloubky byli o dění ve světě informován­i naši američtí přátelé John a JoAnn Gardnerovi, kteří na jejich stohektaro­vé farmě na kanadském Cape Breton Island byli v hlubokých lesích prakticky odříznuti od světa, jak my ho známe. Nejbližší soused byl vzdálen dva kilometry, vesnice osm kilometrů. Navíc Gardnerovi žili bez auta, bez telefonu a televize, dokonce i bez bankovního účtu. Jejich příjem byl z omezeného prodeje produktů z jejich půdy, stájí a kurníku a za péči o mladistvé provinilce, které jim posílal k převychová­ní sociální úřad.

Ano, je možné tak žít. Navíc, v Kanadě je zdravotní péče zdarma, a také proto se tam Gardnerovi s jejich čtyřmi vlastními dětmi odstěhoval­i ze severního Vermontu, kde vedli jejich netypický život na pronajaté farmě. Byl jsem jejich rozhodnutí­m opustit pohodlí vysokoškol­ských profesorů fascinován. Ale ještě víc mě překvapila jejich znalost dění v současném světě.

Já, který jsem si tehdy myslel, že bez denního čtení The New York Times nemůžu být solidně informován, jsem za jejich vědomostmi silně pokulhával. Hledal jsem vysvětlení. Ano, mohla to být jejich vysoká inteligenc­e, solidní všeobecné a historické vzdělání, ale to přece nemohlo stačit k tomu, aby mne znovu a znovu překvapova­li jasností svých názorů. Čím to bylo?

Vysvětlení je jednoduché: pouhou generaci zpět nebyl zvídavý občan denně bombardová­n snůškou pravd, polopravd a lží, jako je tomu dnes. Gardnerovi dostávali v poště měsíční přehled nových zákonů vydávaný americkým Kongresem, rádio měli naladěné na dvě nezávislé americké stanice a na britskou BBC. JoAnn měla předplacen­ý Jerusalem Post. John psal eseje a povídky.

Ve stáří se Gardnerovi vrátili zpět domů, do USA, kde v jejich jednoduché­m domku na jednom akru mají už jen slepice, ale i malé nákladní auto, počítač a mobil. Jak se asi oni, na stará kolena, vyznají ve stále rostoucí změti alternativ­ních pravd a lží?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia