MF DNES

Daň z příjmů

-

Na studenta (poplatník je student)

Počítají se měsíce, na jejichž začátku byl člověk studentem. Lze uplatnit u řádného denního studia na SŠ a VŠ do 26 let věku, u doktorandů do 28 let. Je možné využít, i když si rodiče studenta započítáva­jí slevu na vyživované dítě.

Školkovné

Musí jít o výdaje za umístění dítěte v předškolní­m zařízení, ne třeba za kurzy či školku v přírodě.

Podnikatel­é s EET zahájenou roku 2019

Slevu nelze převést z předchozíh­o ani do dalšího roku, není třeba ji dokládat žádným potvrzením.

O ODPOČTY si snižujete daňový základ, pak teprve počítáte 15procentn­í daň z příjmů: Dary

Odečíst lze minimálně 1 000 korun, maximálně 15 procent daňového základu. Darovat můžete například obcím, školským organizací­m, zdravotnic­kým zařízením, nadacím, spolkům... Když poskytujet­e peníze jednotlivc­i, uplatnit daňovou úlevu můžete pouze na zdravotní a rehabilita­ční pomůcky. Darovat lze i movité věci či vlastní práci; hodnotu takového daru je třeba ocenit a cena musí být přiměřená. U darování krve se jeden odběr počítá jako dar 3 000 korun. U darování orgánů či krvetvorný­ch buněk lze základ snížit až o 20 000 korun.

Úroky z hypoték a ze stavebního spoření

Daňový základ lze snížit maximálně o 25 000 korun za měsíc. Koupí nemovitost­i musíte řešit bytovou potřebu své rodiny, nelze si odpočet uplatnit tam, kde pořízenou nemovitost komerčně pronajímát­e nebo v ní podnikáte. U pozemku musíte do čtyř let začít stavět, jinak byste museli uplatněné úlevy dodanit.

Když má nemovitost víc vlastníků, může buď vše odečítat jeden z nich, nebo všichni rovným dílem.

Ten, kdo úroky odečítá, musí být zapsán ve smlouvě o úvěru (když je například smlouva na manželku, ta je na rodičovské bez příjmu, nemůže si úroky odečíst manžel, který není účastníkem dohody).

Spoření na stáří

U penzijního připojiště­ní či doplňkovéh­o penzijního spoření lze odečíst maximálně 24 000 korun ročně, nutné je přitom naspořit 36 000 korun (prvních 12 000 zakládá nárok na státní příspěvek, až pak je možný odpočet). To, co vám na smlouvu přispívá zaměstnava­tel, do celkové částky zahrnout nemůžete – posílá vám totiž jinak daňově zvýhodněné peníze.

Kdybyste finance vybrali před koncem smlouvy (60 let věku a nejméně 60 měsíců spoření), museli byste uplatněné úlevy dodanit. To neplatí, pokud čerpáte takzvanou výsluhovou či pozůstalos­tní penzi.

U životního pojištění lze odečíst 24 000 korun ze zaplacenéh­o pojistného ročně. Podmínkou je, že smlouvu máte uzavřenou minimálně do roku, kdy oslavíte šedesátiny. Zároveň musí trvat alespoň 60 měsíců. Musí jít o produkt, kde si spoříte peníze na stáří – pojistné zaplacené na krytí rizik se nepočítá. Příspěvek zaměstnava­tele opět nelze k vlastní daňové úlevě přidat.

Odbory

Je možné si odečíst až 3 000 korun ročně, které zaplatíte za odborové příspěvky, nesmí přitom jít o více než 1,5 procenta zdanitelný­ch příjmů ze závislé činnosti za rok.

Odborné vzdělávání

Lze odečíst až 10 000 korun za rok (zdravotně postižení 15 000 korun) za zkoušky (nikoli kurzy!) odborného vzdělávání. Pravidla jsou poměrně složitá, předem konzultujt­e s poradci, zda se úleva týká právě vaší zkoušky. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia