MF DNES

Na pohádku jde šest milionů, na debut jedenáct

- — Mirka Spáčilová

PRAHA Rada Státního fondu kinematogr­afie podpořila výrobu deseti celovečern­ích hraných filmů. Ve čtyřech případech jde o debuty, a to včetně nejvyšší částky. Jedenáct milionů korun dostala režijní prvotina Vojtěcha Maška nazvaná Arvéd, líčící osud Jiřího Arvéda Smíchovské­ho, konfidenta nacistů i komunistů a vyznavače okultních věd. V hlavních rolích se představí Saša Rašilov a Jaroslav Plesl.

Druhou nejvyšší podporu, 9,5 milionu korun, získalo rodinné drama Konec světa, celovečern­í debut Ivana Zachariáše, jenž natočil seriály Pustina a Bez vědomí. Děj snímku zasadil do pražského jara 1968.

Od Sibiře po mafii

Po osmi milionech získaly dva projekty, sociální příběh Amerikánka, v němž režisér Viktor Tauš převede na plátno divadelní inscenaci, a válečné drama o boji českých legionářů na Sibiři, jež pod názvem 1919 natočí Tomáš Hoffman s herci Martinem Hoffmanem, Ondřejem Vetchým či Hynkem Čermákem.

Pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozrak­ý zfilmuje Jiří Strach, který počítá s hercem Ivanem Trojanem; na scénář Marka Epsteina dostal šest milionů. Jen o půl milionu méně mají Andy Fehu na Krvavou nevěstu, hororovou komedii s dvojicí youtuberů, a debutant Martin Kuba na drama s prvky gangsterky Tři týdny pod mořem, ukotvené v prostředí ruské mafie.

Prvotinou je též thriller Štěpána FOK Vodrážky Úpal, kterému připadlo 4,5 milionu korun. Historické romantické drama Služka v režii slovenské filmařky Mariany Čengel Solčanské si připsalo podporu čtyři miliony korun a dva miliony putují k hudebnímu filmu Nikola Šuhaj, příběh lásky, směšnosti a smrti, který chystá Vladimír Morávek.

Rada podpořila téměř polovinu z jedenadvac­eti titulů, jež se o grant ucházely. Podle vlastního zdůvodnění vybrala „tři historická dramata prezentují­cí dodnes podstatné společensk­é události, tři originální snímky s festivalov­ým potenciále­m, tři inovativní žánrové filmy a jednu pohádku podle klasické předlohy“.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Režisér Jiří Strach zfilmuje pohádku.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Režisér Jiří Strach zfilmuje pohádku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia