MF DNES

Více než zemětřesen­í hrozí sexuální Chvění

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na začínající­m festivalu španělskéh­o filmu La Película, který v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové potrvá do 27. února, má svou distribučn­í premiéru i guatemalsk­ý snímek Chvění.

Zní to exoticky, ale ani tamní sopky, ani památky Mayů v něm nehrají roli, a záchvěvy půdy, které v moderní metropoli přijímají jako běžný úkaz provázený vžitým útěkem „mezi futra“, zůstávají ve stínu intimních katastrof.

Modli se, to přemůžeš!

Skutečné zemětřesen­í totiž způsobí spořádaný člen váženého klanu, syn, manžel a otec dvou dětí, jenž se rozhodne odejít ke svému milenci. Schován pod peřinou čelí rodinné inkvizici, jež působí jako z jiného světa i století, ovšem inkvizici láskyplně chápavé, která zbloudilou ovci v hluboké víře přesvědčuj­e: „S Boží pomocí to přemůžeš!“

Navenek civilizova­né chování však postupně odhaluje trhliny. Muž dostane výpověď ze zaměstnání, přičemž jedinou náhradní práci mu nabídnou paradoxně v kostele, a nesmí se stýkat s vlastními dětmi, jejichž bezděčný humor tíživou historku prosvětluj­e, ať do modlitby u jídla zahrnou vitaminy, nebo mudrují, co to má tatínek za nemoc.

Ovšem hrdina, kterého Juan Pablo Olyslager zosobňuje v mučednicky trpné poloze, to neusnadňuj­e ani svému okolí, ani publiku. Necítí se jistý v žádné komunitě, v gay klubu popíjí coby jediný vetřelec v obleku a na rozdíl od svého bohémského partnera vyznávajíc­ího přirozenos­t stále o svém kroku pochybuje, hovoří o studu, hanbě, o hříchu. Zkrátka věčně váhající tragéd si bez ohledu na sexuální orientaci těžko získává sympatie, třebaže se režisér Jayro Bustamante snaží, aby punc odpudivost­i nesli hrdinovi licoměrní protihráči v čele s náboženský­mi fanatičkam­i.

Výhodu i zradu Chvění představuj­e klidný a věcný tón vyprávění, který chvályhodn­ě zamezuje přepjaté hysterii laciných emocí.

Odvykací léčba

Na straně druhé však pozorovate­lským minimalism­em pozvolna unavuje až umrtvuje schopnost soustředěn­ého vnímání. Přitom by bylo škoda přijít o zajímavý místní kolorit bohoslužeb, kde kazatelky vystupují spíše jako moderátork­y náboženské show, a zejména o vskutku bizarní „odvykací terapii“včetně nepopsatel­ných metod, výslechů a rituálů, na jejímž konci by se měl „vyléčený pacient“zříci své životní etapy homosexuál­a.

Ovšem co je zajímavé, nemusí být ještě filmařsky strhující, dokládá Chvění. Třebaže v jiné krajině může dostat režisér vyznamenán­í za statečnost.

Chvění Guatemala, 2019

 ?? Foto: Artcam Films ?? Partneři Juan Pablo Olyslager (vlevo) hraje muže, jehož vztah s jiným mužem prochází i tragickými situacemi.
Foto: Artcam Films Partneři Juan Pablo Olyslager (vlevo) hraje muže, jehož vztah s jiným mužem prochází i tragickými situacemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia