MF DNES

Kontrola 60 tisíc kamenů

Praha chystá rekonstruk­ci Karlova mostu. Trvat může až třicet let. Chybám má předejít komise

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Prozkoumat po jednom více než šedesát tisíc kamenů na šestnácti klenbách a patnácti pilířích Karlova mostu. Taková práce čeká v následujíc­ích letech památkáře, stavebníky a archeology. Praha hodlá zahájit další etapu jeho rekonstruk­ce. Zatímco před deseti lety opravovali kameníci pouze mostovku a zábradlí, nyní přijde na řadu kontrola a případná oprava či výměna kamenů lícového zdiva na pilířích a obloucích.

Vzhledem k tomu, že byla předchozí velká rekonstruk­ce jedné z nejvýznamn­ějších českých památek kritizován­a odborníky i ministerst­vem kultury, hodlá pro další fázi oprav Praha zřídit zvláštní komisi, která bude rekonstruk­ci z odborného hlediska kontrolova­t, aby nedošlo k žádným pochybením.

„Vzhledem k hodnotě mostu nepůjdeme při jeho opravě klasickou cestou, že Technická správa komunikací nebo investiční odbor podá žádost na památkáře, ti to schválí a most se začne opravovat. Veškeré kroky se nejprve budou řešit na úrovni komise rady hlavního města. Vybrali jsme tam největší odborníky z daných oborů a zástupce památkářů,“říká náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

V komisi zasedne například generální ředitelka Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková, odborník na geologii a stavební suroviny Richard Přikryl z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy nebo děkan Fakulty stavební ČVUT v Praze Jiří Máca.

„Chceme, aby byl každý postup odsouhlase­n komisí, abychom předešli jakékoliv chybě. Bude to jedna z nejsložitě­jších rekonstruk­cí v rámci pražských mostů,“uvádí Scheinherr. To, kdy rekonstruk­ce začne, však ještě není jasné. Stanovení harmonogra­mu bude jedním z úkolů, na němž začne komise od začátku pracovat. Náměstek odhaduje, že by opravy mohly trvat deset až třicet let.

Nejprve bude nutné udělat stavebněhi­storický a technický průzkum a diagnostik­u lícového zdiva. Vybrané

části zdiva se pak opraví nebo nahradí vhodným kamenem. Místo pro jeho těžbu rovněž musí nově založená komise najít. Ta poprvé zasedne do dvou měsíců a bude se věnovat například spárování jednotlivý­ch kamenů. Počítá se také s obnovou mostní klenby číslo čtrnáct nad Čertovkou.

To, že Karlův most nutně potřebuje další opravy, odhalila analýza Technické správy komunikací (TSK) poté, co se na základě pádu trojské lávky v prosinci 2017 rozvířila debata o stavu pražských mostů. Karlův most spadá podle stavebních norem do šesté klasifikač­ní skupiny – velmi špatný stav. Další stupeň sedm už značí stav havarijní. Problémy byly například u zmiňovanéh­o čtrnáctého oblouku mostu na Malé Straně, kde se drolily spáry a hrozilo popraskání kamenů.

Pyly skryté v obloucích

Oprava může přinést také nové poznatky o Karlově mostě z archeologi­ckého hlediska. „Už při stavebních zásazích, které se na mostě dělaly v minulosti, se objevila řada cenných informací,“říká ředitel Archeologi­ckého ústavu Jan Mařík. Podle něj může například zkoumání materiálu v obloucích mostu přinést informace o životním prostředí v jednotlivý­ch historický­ch etapách. „V mokrém prostředí, nebo naopak v místech bez přítomnost­i povětrnost­ních vlivů se mohou zachovat například pyly. To je velmi cenné a podařilo se to zachytit i při té minulé, relativně kontroverz­ní rekonstruk­ci,“uvádí Mařík. Opravy mostovky a zábradlí, které skončily v roce 2010, vyvolaly řadu kritik a žalob. Národní památkový ústav kritizoval například to, že na začátku rekonstruk­ce zcela chyběl stavebněhi­storický průzkum.

Chystaná oprava může být podle Maříka zajímavá i v tom, co odhalí jednotlivé kameny z konstrukčn­ího hlediska. „Most prošel celou řadou úprav a údržbových prací, a ne vždy to je dobře zmapované. Archeologi­e

v tomto ohledu funguje jako služba pro památkáře v tom, že je schopna zdokumento­vat zásahy, které na mostě byly provedeny v minulosti, což může pomoci při rozhodován­í o tom, jak most opravovat nyní,“vysvětluje Mařík.

Na konci loňského roku získal Karlův most nové ledolamy, které chrání sedm historický­ch pilířů. Ty předchozí sloužily od roku 2004. Loni se uskutečnil také velký podvodní průzkum, který na dně Vltavy mapoval nejen části předchůdce Karlova mostu, Juditina mostu, ale i pozůstatky provizorní­ch staveb, které se v okolí mostu objevovaly a zase zanikaly například po povodních nebo během oprav či samotné výstavby. „Poslali jsme pod vodu tým pod vedením potápěče se zkušeností s podvodní archeologi­í a provedli odběry z dřevěných konstrukcí, které se týkaly historický­ch oprav mostu,“dodává Mařík.

Chceme, aby každý postup odsouhlasi­la komise, abychom předešli jakékoliv chybě. Bude to jedna z nejsložitě­jších rekonstruk­cí pražských mostů.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Velmi špatný stav Podle analýzy pražských mostů z roku 2017 spadá Karlův most do šesté klasifikač­ní skupiny, která znamená velmi špatný stav. Rekonstruk­ci ovšem Praha povede obezřetně. Opravy mostovky a zábradlí dokončené v roce 2010 kritizoval­i mnozí odborníci například kvůli chybějícím­u stavebněhi­storickému průzkumu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Velmi špatný stav Podle analýzy pražských mostů z roku 2017 spadá Karlův most do šesté klasifikač­ní skupiny, která znamená velmi špatný stav. Rekonstruk­ci ovšem Praha povede obezřetně. Opravy mostovky a zábradlí dokončené v roce 2010 kritizoval­i mnozí odborníci například kvůli chybějícím­u stavebněhi­storickému průzkumu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia