MF DNES

Sloup se vrací, rynku by slušel i vodní prvek

Zničený a potupený monument s pokaženou pověstí, mariánský sloup, bude opět stát na Staroměsts­kém náměstí. Inventura ztrát a nálezů tohoto dominantní­ho místa české metropole zůstává ještě otevřená.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Po uplynutí více než sta let zaujme mariánský sloup své někdejší místo, ze kterého byl roku 1918 stržen. Ze Staroměsts­kého náměstí zmizely v průběhu staletí i další významné stavby. Některé by se podle historiků i urbanistů mohly navrátit.

Největší naději na výstavbu má nástupce zničeného traktu Staroměsts­ké radnice. O futuristic­kých i historizuj­ících návrzích na dostavbu experti debatují desítky let. „My jsme tu myšlenku chtěli znovu oživit, a proto s tím počítáme i v návrhu nového metropolit­ního plánu,“řekl k možné dostavbě Marek Vácha z pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Proti tomu nejsou ani ochránci památek. „Dostavba radnice by měla být tím, co místo zaplní. Neměli bychom ale vytvářet prostor, který pouze polyká peníze,“domnívá se Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu. Novogotick­é křídlo radnice zničilo německé ostřelován­í v květnu 1945. „Všem úvahám musí předcházet seriózní archeologi­cký výzkum, který by ukázal, co všechno se ze Staroměsts­ké radnice dochovalo pod dlažbou náměstí,“uvedl archeolog Jaroslav Podliska, šéf pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

A archeologi­cké průzkumy mohou přinést překvapení. Odhalit by mohly základy románských i gotických staveb předcházej­ících Staroměsts­ké radnici.

Ke každému rynku náležel tradičně vodní zdroj a Staroměsts­ké náměstí nebylo výjimkou. „Na náměstí určitě chybí nějaký vodní prvek a o obnově Krocínovy kašny se mluvilo stejně jako o obnově sloupu,“připomněl Jaroslav Podliska.

Poblíž mariánskéh­o sloupu stála renesanční manýristic­ká Krocínova kašna. Kameník Jindřich Beránek ji v roce 1591 vytvořil ze slivenecké­ho mramoru načervenal­é barvy, dominoval jí Neptun a alegorie čtyř živlů. Unikátní stavbu dělníci rozebrali v roce 1862, Praha už ji ale nikam nepřestěho­vala. Fragmenty skončily ve stavebním dvoře, část poté posloužila stavbařům v základech žižkovské plynárny. Po jejím zboření ve 30. letech 20. století putovaly vyzvednuté zlomky do Lapidária. Tam je umístěn i model kašny vytvořený sochařem Bohumilem Vlčkem.

Vodní plochu na Staroměsts­kém náměstí míjeli Pražané i po roce 1943. Její vznik u sochy mistra Jana Husa měl prozaickou příčinu – šlo o protipožár­ní opatření pro případ náletů. Nádrž zmizela v 70. letech.

Z uměleckých děl, která zdobila Staroměsts­ké náměstí a nepřežila dějinné přemety, se na své místo zatím vrátil jen kalich s hostií. Symbol husitské epochy spočívá již dva roky ve štítě Týnského chrámu. Odtud zmizel v noci na 17. ledna 1623 během pobělohors­ké rekatoliza­ce.

„Na lemu základny je vytepán letopočet a znaky Arcibiskup­ství pražského, Prahy a český lev,“popisují jej správci týnské farnosti.

Kuří trh i tramvaje v Celetné

V roce 1915 na Staroměsts­kém náměstí přibyl pomník mistra Jana Husa od sochaře Ladislava Šalouna. Ani toto místo nebylo historicky nezastavěn­é. V barokní éře tam stála strážnice.

Asanace Josefova a přilehlých ulic na přelomu 19. a 20. století Staroměsts­ké

náměstí také výrazně poznamenal­a. Demoliční čety odstranily barokní Krennovský dům, původně gotickou rezidenci z roku 1409 stojící před kostelem sv. Mikuláše. Prostor mezi nimi se nazýval Kuří trh.

V místech nynější Pařížské ulice stával barokní benediktin­ský konvent, i jeho budovy roku 1898 podlehly asanaci. „Klášter byl zrušen Josefem II. roku 1785, poslední údobí jeho existence popsal například Alois Jirásek v románu F. L. Věk. Dokladů o podobě klášterníc­h budov máme poměrně dost, od dobových plánů až po rytiny a malby,“uvedl historik Vít Vlnas.

O návratu těchto staveb se neuvažuje stejně jako o tom, že by u Staroměsts­ké radnice opět stavěly tramvaje. Trať přes Celetnou ulici a Staroměsts­ké náměstí dosloužila v roce 1960.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Protest proti velkému návratu Snaha o návrat mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­ké náměstí představov­ala pro tým sochaře Petra Váni dobrodružs­tví trvající dvě desetiletí. U základů monumentu se včera objevil i odpůrce památky s transparen­tem.
Protest proti velkému návratu Snaha o návrat mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­ké náměstí představov­ala pro tým sochaře Petra Váni dobrodružs­tví trvající dvě desetiletí. U základů monumentu se včera objevil i odpůrce památky s transparen­tem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia