MF DNES

Schick baví Lipsko i Čechy

Vypadá to, že Patrik Schick našel svůj fotbalový ráj. Fotbalová reprezenta­ce z toho může jedině profitovat.

- Petr Bílek Jan Palička

Až fotbalová reprezenta­ce za necelé čtyři měsíce vstoupí do mistrovstv­í Evropy, on bude nejvíc vidět.

Hrotový útočník číslo 1. Muž pro vyrábění gólů. „Jsem moc rád, jak se mu teď daří. Věřím, že si formu udrží,“říká trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý.

Ten, kdo by si měl formu udržet, se jmenuje Patrik Schick.

Válí kousek za hranicemi v Lipsku. Naposledy o víkendu pomohl gólem a asistencí zlomit Brémy. Lipsko doma vyhrálo 3:0 a narvaná Red Bull Arena několikrát nadšeně skandovala Schickovo jméno.

Národnímu týmu se náramně šikne, že čtyřiadvac­etiletý útočník našel klub, ve kterém vzkvétá. Po nepříjemně chladném období v AS Řím, kde se neprosadil přes konkurenci bosenského bombarďáka Edina

Džeka, může Schick prokázat, co skutečně umí. V řeči čísel: 12 bundesligo­vých zápasů, šest gólů, dvě přihrávky. A to ho dvakrát přibrzdilo zranění kotníku. „Patrik do Lipska dokonale pasuje. Díky našemu hernímu stylu se dostává do situací, kdy může naplno využít své přednosti,“spokojeně líčí Markus Krösche, sportovní ředitel Lipska, které má ve znaku dva rudé býky.

Český býček exceluje v útoku. Pokud v tom bude pokračovat, Lipsko v létě jistě uplatní opci a vykoupí Schicka za zhruba 725 milionů korun. Takový je plán, po kterém by měly být všechny strany spokojené. AS Řím nebude tratit, Lipsko získá extraklasu, Schicka potká mezinárodn­í uznání a česká reprezenta­ce se chytne naděje, že na Euru bude mít svůj střelecký trumf.

I fanoušci to vnímají podobně. Nemělo by zapadnout, že poslední půlrok jezdí na domácí zápasy Lipska stále více tuzemských příznivců. Zaprvé chtějí vidět bezvadný fotbal, který od Lipska vyžaduje trenér Nagelsmann, a zadruhé vnímají, co umí jejich nadaný krajan. Z Prahy je to ke stadionu 250 kilometrů, z Ústí ještě o hodinu méně. „Proč jsme přijeli? Prostě na Schicka! Jak on hraje, to je paráda,“vykládali tři chlápci z Prahy, než v sobotu vyrazili od pokladny a ztratili se v davu na tribunách.

Těšili se na Schicka, zaplatili desítky eur za lístky – a dočkali se!

Schickův koncert trval necelých čtyřicet minut. Číslo 21 se s Werderem nepáralo.

Nejprve nezištně přihrál Klosterman­novi před prázdnou branku, ačkoli mohl sám zakončovat. Po rohovém kopu už skóroval sám. Pověsil se do vzduchu a prudkou hlavičkou překonal krajana Pavlenku. Od renomované­ho magazínu Kicker dostal velmi dobrou známku 2. „Všichni vědí, že Patrik může být rozdílovým hráčem. Umí to,“pravil obránce Theo Gebre Selassie u klubového autobusu Brém. Navzdory tomu, že si odvážel tříbrankov­ý nášup, dokázal ocenit Schickovo umění.

On byl odjakživa vidět. V žákovských kategoriíc­h ve Spartě udivoval skvělou levačkou, elegantním projevem a chladnokre­vným zakončením. Českou ligu poznal především při hostování v Bohemians. Ve dvaceti už přestupova­l do Sampdorie Janov. Možná se čekalo, že se prosadí rychleji, ale také Schick prostě potřeboval svůj čas.

„Statistiky říkají, že herní systém Lipska mi svědčí víc než ten v Římě. Jsem tady šťastný a radost mi dělá i naše hra,“povídal. Lipsko hraje tak dobře, že může snít o svém premiérové­m titulu. Prohrálo jen tři zápasy, nejméně ze všech, a na vedoucí Bayern ztrácí jediný bod. Český fotbal z toho může jen profitovat, díky Schickovi...

„Patrik ukazuje hodně dobrých momentů, hlavně zády k bráně. Výborně útočí a je jasně vidět, že má cit pro góly,“chválí klubový kouč Julian Nagelsmann. Cit pro góly se bude hodit i na Euru. Češi zahajují šampionát 15. června.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia