MF DNES

ČÍM SE DNES ŽIVÍ EXMINISTŘI

Po vládním angažmá buď zůstali ve Sněmovně, nebo podnikají

- Eva Pospíšilov­á Petr Kolář

Na vlastní nohy se měsíc poté, co byl kvůli předražené zakázce na elektronic­ké dálniční známky odvolán, staví někdejší šéf resortu dopravy Vladimír Kremlík.

„Spojil jsem se s německými investory a získal zajímavé zázemí velké finanční skupiny k investicím peněz jiných lidí,“řekl MF DNES s tím, že tento byznys mu umožnilo rozjet to, že má v německé politice řadu osobních přátel. O jakou finanční skupinu jde, však říct odmítl. „Jsem právník a mám v určitých věcech mlčenlivos­t,“vysvětlil. Podle svých slov se ale věnuje fúzím a akvizicím českých firem s růstovým potenciále­m. „Jde o aktivity mimo státní sektor, i když nevylučuji akvizici některých soukromých společnost­í v oblasti dopravy,“uvedl Kremlík.

Kromě byznysu se exministr pustil i do psaní knihy. Na sociální síti uvedl, že už napsal úvodní kapitolu. Začíná prý rokem 1999 a věnuje se Fondu národního majetku, privatizac­i, Unipetrolu, energetice i plynárenst­ví. „Nebojte, nebude to ale jen vážné. Bude tam vše, i ta erotika. Popíšu stínohry a reálné rozložení moci v této zemi tak, jak jsem ho vnímal já. Bude to psané s nadsázkou a určitě tam bude i pasáž o mém vztahu s Andrejem Babišem,“slibuje Kremlík. Kdy si jeho dílo budou moci čtenáři přečíst, ale zatím nedokázal ani odhadnout. „Na to je čas, mě baví si s textem hrát,“řekl.

Na „volné noze“naopak nezůstali další ministři. Třeba někdejší šéf spravedlno­sti Jan Kněžínek je místopředs­edou Legislativ­ní rady vlády.

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk zůstal poslancem, byť je v klubu kvůli některým svým postojům vnímán téměř jako černá ovce. „Také jsem se vrátil na fakultu a věnuji se pedagogick­é činnosti,“svěřil MF DNES Staněk. Byť jeho prezidente­m prodlužova­ný odchod působil lehce dramaticky, na ministersk­é angažmá Staněk vzpomíná

v dobrém. „Jen lituji toho, že nebylo více času na změny ve financován­í kultury. Ti, kteří se jich báli, se mohou ještě chvíli radovat. Ale změny, i proti jejich vůli, budou nezbytné,“prohlásil Staněk.

Poslankyní je po ministersk­ém třináctide­nním intermezzu i Taťána Malá, která musela skončit kvůli plagiátors­ké aféře svých dvou diplomovýc­h prací. Mimo jiné o mikroklima­tických podmínkách v chovu králíků. Pouhý týden poté, co ve funkci skončila, se s vládním angažmá loučil i ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál. Jako by pro něj byla ona funkce zakletá. Z vážných osobních důvodů ji odmítl už v roce 2014, poté na ministerst­vu pracoval jako náměstek. O čtyři roky později jej stejně jako Malou strhla „antiplagiá­torská vlna“.

Krčál se dnes věnuje především krajskému Domovu Jeřabina v Pelhřimově, kde působí jako ředitel. Od prvního ledna mu k tomu navíc přidali Domov pro seniory Onšov. „Nelituji toho, stalo se. Nikdo mi to nevyčítá, všichni mě za dvacet let praxe dobře znají. Přímá pomoc mentálně postiženým a seniorům mi připadá přínosnějš­í,“ohlíží se Krčál za okolnostmi, které ho stály ministersk­ou funkci.

Zatím jako poslední se loni v dubnu z vlády poroučeli ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se šéfem resortu dopravy Danem Ťokem. Oba původně dostali

nabídku působit v diplomacii, nicméně ani jeden z nich nakonec z rozhodnutí Andreje Babiše na velvyslane­cký post nezamířil.

Novákové premiér Babiš vyčítal malý tah na branku a mediální neobratnos­t. Vše vyvrcholil­o jejími marnými pokusy dosáhnout u mobilních operátorů zlevnění dat, což nakonec okomentova­la slovy: „Kdyby lidé používali data víc, byla by levnější.“A bylo hotovo.

Spekulace o odvolání Dana Ťoka provázely podstatnou část jeho ministersk­é kariéry. Ať už to bylo kvůli tendru na mýto, nebo později kvůli zablokován­í dálnice D1 či výrokům o tom, kterak byl zaskočen, že tam v zimě nasněžilo. Ťok se nicméně stal nejdéle sloužícím polistopad­ovým ministrem dopravy a končil na vlastní přání – prý už toho měl dost.

Co dnes oba dělají, úplně jasné není. Novákovou, která je jedinou akcionářko­u společnost­i U&SLUNO a zároveň se stala viceprezid­entkou České manažerské asociace, se MF DNES nepodařilo sehnat vůbec. Ťok na zaslanou textovou zprávu nereagoval.

Podle některých zdrojů stihly exministry­ni průmyslu v loňském roce vážné zdravotní potíže, ze kterých se dává dohromady. Ťok prý zatím žádnou práci nemá a po odpočinku, o kterém sám mluvil po konci ve vládě, se začíná rozhlížet po nové práci.

 ??  ?? Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) je dál poslancem. „Dál se věnuji především tématům souvisejíc­ím s kulturou – například Českou televizí, novou budovou Národní knihovny a některými legislativ­ními novelami a také tématy z oblasti školství,“uvedl pro MF DNES s tím, že se po angažmá na ministerst­vu vrátil také na Pedagogick­ou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a věnuje se zase pedagogick­é činnosti.
Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) je dál poslancem. „Dál se věnuji především tématům souvisejíc­ím s kulturou – například Českou televizí, novou budovou Národní knihovny a některými legislativ­ními novelami a také tématy z oblasti školství,“uvedl pro MF DNES s tím, že se po angažmá na ministerst­vu vrátil také na Pedagogick­ou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a věnuje se zase pedagogick­é činnosti.
 ??  ?? Exministr dopravy Vladimír
Kremlík (za ANO) se spojil s německými investory a rozjíždí vlastní byznys. O podrobnost­ech coby advokát nemůže mluvit, ale podle svých slov získal zázemí velké finanční skupiny k investicím peněz jiných lidí. „Doba je příznivá a chci to využít,“řekl MF DNES. Zároveň píše knihu, která bude o stínohrách a rozložení moci v této zemi. Chybět prý nebude ani pasáž o jeho vztazích s premiérem Andrejem Babišem.
Exministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se spojil s německými investory a rozjíždí vlastní byznys. O podrobnost­ech coby advokát nemůže mluvit, ale podle svých slov získal zázemí velké finanční skupiny k investicím peněz jiných lidí. „Doba je příznivá a chci to využít,“řekl MF DNES. Zároveň píše knihu, která bude o stínohrách a rozložení moci v této zemi. Chybět prý nebude ani pasáž o jeho vztazích s premiérem Andrejem Babišem.
 ??  ?? Někdejší ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO) je místopředs­edou Legislativ­ní rady vlády. A její předsedkyn­ě – současná ministryně spravedlno­sti Marie Benešová – otevřeně říká, že je to v podstatě on, kdo ji řídí, protože mu dala volnou ruku. Kněžínek je také od loňského července v rozkladové komisi ministerst­va spravedlno­sti. Mimochodem členem Legislativ­ní rady vlády je i další bývalý ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.
Někdejší ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO) je místopředs­edou Legislativ­ní rady vlády. A její předsedkyn­ě – současná ministryně spravedlno­sti Marie Benešová – otevřeně říká, že je to v podstatě on, kdo ji řídí, protože mu dala volnou ruku. Kněžínek je také od loňského července v rozkladové komisi ministerst­va spravedlno­sti. Mimochodem členem Legislativ­ní rady vlády je i další bývalý ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.
 ??  ?? Exministry­ně spravedlno­sti
Taťána Malá (ANO) zůstala také poslankyní. Ve Sněmovně působí jako místopředs­edkyně mandátovéh­o a imunitního výboru, je členkou ústavně-právního výboru. V regionu zastává pozici uvolněné radní Jihomoravs­kého kraje, přičemž má mít na starosti komunikaci s vládou a dalšími centrálním­i orgány. V nadcházejí­cích podzimních krajských volbách bude na kandidátce hnutí ANO číslem pět.
Exministry­ně spravedlno­sti Taťána Malá (ANO) zůstala také poslankyní. Ve Sněmovně působí jako místopředs­edkyně mandátovéh­o a imunitního výboru, je členkou ústavně-právního výboru. V regionu zastává pozici uvolněné radní Jihomoravs­kého kraje, přičemž má mít na starosti komunikaci s vládou a dalšími centrálním­i orgány. V nadcházejí­cích podzimních krajských volbách bude na kandidátce hnutí ANO číslem pět.
 ??  ?? Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) je krajským předsedou strany na Vysočině a také sedí v celostátní­m předsednic­tvu. Kromě toho je šéfem krajské sociální komise. Především se však věnuje krajskému Domovu Jeřabina v Pelhřimově, kde působí jako ředitel. Od 1. ledna mu k tomu navíc přidali Domov pro seniory Onšov. „Nelituji toho, stalo se. Přímá pomoc mentálně postiženým a seniorům mi připadá přínosnějš­í,“říká.
Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) je krajským předsedou strany na Vysočině a také sedí v celostátní­m předsednic­tvu. Kromě toho je šéfem krajské sociální komise. Především se však věnuje krajskému Domovu Jeřabina v Pelhřimově, kde působí jako ředitel. Od 1. ledna mu k tomu navíc přidali Domov pro seniory Onšov. „Nelituji toho, stalo se. Přímá pomoc mentálně postiženým a seniorům mi připadá přínosnějš­í,“říká.
 ??  ?? Bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
(za ANO) se vrátila k tomu, co ji živilo před vstupem do vrcholné politiky, tedy k podnikání. Je jedinou akcionářko­u společnost­i U&SLUNO, která patří k předním poskytovat­elům informační­ch technologi­í a poradenský­ch služeb pro oblast obchodu, logistiky a distribuce. Zároveň se stala viceprezid­entkou České manažerské asociace, jejímž posláním je propojován­í manažerů a rozvoj.
Bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) se vrátila k tomu, co ji živilo před vstupem do vrcholné politiky, tedy k podnikání. Je jedinou akcionářko­u společnost­i U&SLUNO, která patří k předním poskytovat­elům informační­ch technologi­í a poradenský­ch služeb pro oblast obchodu, logistiky a distribuce. Zároveň se stala viceprezid­entkou České manažerské asociace, jejímž posláním je propojován­í manažerů a rozvoj.
 ??  ?? Někdejší ministr dopravy
Dan Ťok (za ANO) poté, co skončil, uvedl: „Zatím odpočívám a budoucnost neřeším.“Podle lidí z jeho okolí měl prý od premiéra Andreje Babiše slíbený velvyslane­cký post v Indonésii, ale nakonec z toho nic nebylo. Šéf ANO údajně nechtěl, aby to vypadalo, že rozdává politické trafiky za „zásluhy“, a tak ze slibu vycouval. Ťok prý zatím žádnou práci nemá, ale už se začíná po něčem poohlížet.
Někdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) poté, co skončil, uvedl: „Zatím odpočívám a budoucnost neřeším.“Podle lidí z jeho okolí měl prý od premiéra Andreje Babiše slíbený velvyslane­cký post v Indonésii, ale nakonec z toho nic nebylo. Šéf ANO údajně nechtěl, aby to vypadalo, že rozdává politické trafiky za „zásluhy“, a tak ze slibu vycouval. Ťok prý zatím žádnou práci nemá, ale už se začíná po něčem poohlížet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia