MF DNES

Radši polkl jed, než by se vzdal, popsal gestapák smrt hrdiny

Hrdina odboje, který pomáhal parašutist­ům, Zelenka-Hajský, očima Čecha ve službách gestapa

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Pomáhal parašutist­ům Janu Kubišovi a Jozefu Gabčíkovi s přípravou atentátu na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha i s jejich následným úkrytem v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Stejně jako čeští výsadkáři zaplatil svou odvahu životem.

Učitel, sokol a odbojář Jan Zelenka-Hajský se narodil před 125 lety.

„V pokoji, směrem na ulici ležel řídící učitel Zelenka, lehce zraněný na ruce, který umíral, vzav prudký jed. Při tomto pohledu jsem zbledl a komisař Fleischer mne poslal pryč,“popsal po válce do vyšetřovac­ího protokolu drama odehrávají­cí se 17. června 1942 v činžáku v Praze na Žižkově kriminální tajemník gestapa Josef Chalupský.

Někdejší inspektor českoslove­nské státní policie, zařazený za okupace na III. oddělení, protišpion­ážní, pražské řídící úřadovny gestapa, představov­al během poválečnéh­o vyšetřován­í jednoho z klíčových a nejinformo­vanějších svědků heydrichiá­dy. Obšírně vypovídal i o konci Jana Zelenky.

Zelenkovo tělo gestapáci naložili a transporto­vali do Ústavu soudního lékařství k pitvě. „Ta potvrdila otravu jedem, který dostal od parašutist­ů,“dodal k tomu Chalupský. Prázdný byt na Žižkově obsadila na rozkaz gestapa protektorá­tní policie.

Kantor z pražských Vršovic Jan Zelenka se stal jednou z obětí zrady výsadkáře Karla Čurdy ze skupiny Out Distance. Čurda při výslechu v Petschkově paláci v Bredovské ulici tajemníkov­i Otto Gallusovi 16. června 1942 prozradil také úkryt svých někdejších druhů na Žižkově u rodiny Moravcovýc­h.

Úředníci tajné policie pod vedením Oskara Fleischera tam poté zatkli nejmladšíh­o syna, Vlastimila Moravce. „Podle mého soudu byl Zelenka prozrazen mladším Moravcem. Fleischer se proto v poledne 17. června odpoledne rozhodl přikročit k zatčení učitele Zelenky,“popisoval Chalupský v poválečné výpovědi na V. oddělení Ředitelstv­í národní bezpečnost­i.

„Nestřílejt­e, vyjdu ven“

Někdejší policajt se v kajícné zpovědi v létě 1945 pozapomněl zmínit, že Fleischer a jeho asistent Herschelma­nn výpověď z jedenadvac­etiletého Moravce bestiálně vymlátili.Pro Zelenku na Žižkov vyjeli s Fleischere­m a Herschelma­nnem další gestapáci – Heller a Chalupský. „Byl jsem k tomu jen přibrán,“řekl později Chalupský o zatýkání Zelenky (krycím jménem Hajský).

Hlavního aktéra dění představov­al Fleischer. „Na zazvonění se učitel Hajský objevil u dveří, ale rychle je zavřel. Poté zaběhl dál do bytu,“popisoval Fleischer zásah.

Na jeho pokyn „aufmachen“(otevřít) gestapáci vylomili dveře Zelenkova bytu. Učitel se uzamkl v koupelně, zatýkací komando několikrát vypálilo proti překážce. „Zelenka přes dveře zvolal německy: Pánové nestřílejt­e, vyjdu ven,“popisoval Chalupský.

Učitel skutečně otevřel, udělal několik kroků směrem k úředníkům tajné policie a poté padl k zemi mrtev.

Smrt celé rodiny

Nešlo o jedinou oběť rodiny Zelenkovýc­h. „Otrávil se také jejich osmnáctile­tý syn Jan, který se o zatýkaní dozvěděl od spolužáka,“uvedl historik Jaroslav Andrejs. Zatčení a transportu do Petschkova paláce neunikla manželka Zelenky-Hajského Františka.

„Posléze byla Fleischere­m dodána do koncentrač­ního tábora, na podrobnost­i si nevzpomíná­m,“uvedl po válce do protokolu Chalupský. Františka Zelenková byla zavražděna v koncentrač­ním táboře Mauthausen v říjnu 1942.

Střelba v Zelenkově bytě podle Chalupskéh­o měla dohru také na III. oddělení gestapa. „Jeho vedení odsuzovalo, že jedna ze střel, Fleischera či Herschelma­nna, vnikla do protějšího domu, přímo pod okno,“dodal gestapák Chalupský. Ten se zúčastnil i dalšího pronásledo­vání českých vlastenců v době heydrichiá­dy.

S dalšími gestapáky byl 18. června 1942 přítomen boji o kostel sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, kde se skrývali parašutist­é. Účastnil se též identifika­ce sedmi padlých výsadkářů a podílel se na výsleších jejich zatčených spolupraco­vníků, například pardubický­ch manželů Krupkových.

S fanatickým nasazením

Jan, potomek početné, nepříliš zámožné rodiny Zelenkovýc­h, se narodil roku 1895 v Kamenném Újezdě v českobuděj­ovickém okrese. Na jihu Čech strávil však pouze malou část života, po studiu na pražském učitelském ústavu nastoupil nejprve na obecnou školu v Liboci na okraji metropole.

Další kariéra ho přivedla na českou menšinovou školu v Unter Haanu (Dolním Háji) na Mostecku. „Kolegové na něj vzpomínali jako na erudovanéh­o pedagoga, oblíben byl také u žáků,“uvedl historik Jaroslav

Čvančara. Zelenka se výrazně angažoval i v krušnohors­ké sokolské župě.

Po německém záboru pohraničí v roce 1938 Zelenka nastoupil na školu do pražských Vršovic.

Hned po okupaci Čech a Moravy v březnu 1939 se zapojil do odboje. Zdárně přečkal velký zátah německé policie proti členům sokolské organizace na podzim 1941 a později začal spolupraco­vat s parašutist­y vyslanými z Velké Británie. Především s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem ze skupiny Anthropoid, která dostala za úkol zabít Reinharda Heydricha.

„Svou práci konal až fanaticky oddaně,“vylíčil po válce Zelenkovo nasazení odbojář Ladislav Vaněk alias Jindra.

Po úspěšném atentátu na Heydricha v květnu 1942 Zelenka pomáhal také s ukrýváním parašutist­ů v katakombác­h kostela sv. Cyrila a Metoděje. A to v extrémně nebezpečné době stanného práva a razií německé policie v červnu 1942.

S dalšími odbojáři řešil i možnost, jak najít výsadkářům další bezpečné útočiště. K tomu však již nedošlo.

 ?? Foto: ČTK ?? Poslední boj parašutist­ů Kostel sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici obklíčený Němci. Zásahu se zúčastnil i gestapák Chalupský.
Foto: ČTK Poslední boj parašutist­ů Kostel sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici obklíčený Němci. Zásahu se zúčastnil i gestapák Chalupský.
 ?? Foto: ČTK ?? Po útoku Vůz zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha, poškozený bombou, kterou hodil parašutist­a Jan Kubiš. Heydrich na následky zranění zemřel.
Foto: ČTK Po útoku Vůz zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha, poškozený bombou, kterou hodil parašutist­a Jan Kubiš. Heydrich na následky zranění zemřel.
 ?? Foto: Vojenský historický ústav ?? Hrdina odboje Jan Zelenka-Hajský, učitel a sokol.
Foto: Vojenský historický ústav Hrdina odboje Jan Zelenka-Hajský, učitel a sokol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia