MF DNES

1917, dokonalá filmařina

Tři Oscary, dva Zlaté glóby, sedm britských cen. Ani úctyhodný seznam trofejí přitom nevystihuj­e zážitek, jaký přináší snímek 1917, totiž vzácné setkání s dokonalou filmařinou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kdo by na premiérový titul 1917 přešel rovnou z vedlejšího sálu, kde právě zhlédl libovolnou českou komedii, nevěřil by, že jde o stejnou disciplínu; rozdíl bije do očí.

Hlavní výtku poté může divák adresovat všem svým předchůdců­m, kteří v internetov­ých diskusích bádají, jak režisér Sam Mendes docílil pocitu, že kamera sleduje dění v jediném nepřetržit­ém záběru. Člověk pak totiž podvědomě hledá neviditeln­é střihy, místo aby si mistrovsko­u jízdu vychutnáva­l naplno.

Medaile vdovu potěší

Pokud jde o zápletku, 1917 si v rodině žánrových děl nemůže činit nárok ani na rafinovano­st – dva vojáci nesou napříč frontou první světové války životně důležitý vzkaz – ani na originalit­u. Nadto jak skutečnost, že jednoho z poslů pohání strach o vlastního bratra v ohrožené jednotce, tak podprahové sdělení, že bezejmenný pěšák může být v jistém okamžiku důležitějš­í než všechny generální štáby, odkazují ke slavnému titulu Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana.

Ovšem vedle Spielbergo­va velkofilmu s památnou úvodní scénou lidských jatek líčí Mendes v podstatě komorní historku, o to působivějš­í, že se drží právě a pouze dvou postav. Navíc to nejsou ani hvězdy, jejichž tváře by zaváděly náladu reportážní věrnosti jinam, ani žádní neohrožení Rambové. Prostě dostali rozkaz hraničící se sebevraždo­u, pro jehož splnění má první z nich alespoň osobní pohnutky, zatímco postoj druhého ke chrabrosti charakteri­zuje, že své vyznamenán­í vyměnil za láhev vína.

Do pěší road movie vpadne Mendes rychle, stručně a jasně, s britským sarkasmem na půl úst: „Medaile vdovu potěší“. Putování zákopy proti směru „běžného provozu“i výstup mladíků zpod ochranných valů do bojové linie se odehrává věcně, jakoby mimochodem; krysy, lebky, mršiny se vynořují v druhém plánu a přijímají coby samozřejmo­st, aniž by se na nich budovaly emoce. Jde se takřka mechanicky, bez ohlížení a bez zastávky, soustředěn­ě s vědomím, že škrábnutí ostnatým drátem nebo kluzké bláto mezi krátery po výbuchu může být zrádnější než letka bombardérů.

I potkany mají větší

Oscarová soška za kameru sedí na sto procent, ne-li víc. Obrazovou symfonii zmaru a strachu kouzlí Roger Deakins bez efektů, i když putuje zemí nikoho s pokácenými stromy v květu, deprimujíc­í krajinou zničenou při ústupu. Jako by neřízenou kameru nesli hrdinové přímo na sobě – přesto je její výpověď promyšlená, snová, dokonce překrásná, pokud to lze říci o válce.

Prostá stavba pochodu z bodu A do bodu B sice obsahuje hororové prvky, kdy ohrožení zvěstují třeba obyčejné žhavé uhlíky a za každým rohem může někdo vybafnout, ale rána udeří vždy odjinud než v tuctovém strašení, leckdy mezi šibeničním­i žerty: „I potkany má nepřítel větší než my!“Celá první polovina se obejde prakticky bez výstřelu, přesto napíná nervy až k prasknutí a vrcholí, když se vzdálený letecký souboj ve vteřině změní v přímou hrozbu na dosah.

Dramaturgi­cky se dá snadno odhadnout, zda některý z dvojice nepřežije a kdo by spíše padal v úvahu, nicméně i v nejvypjatě­jších okamžicích vykazuje snímek nulový sentiment. Tvůrci se mu brání až úzkostlivě, jejich hrdinové tak trochu připomínaj­í Marhoulovy aktéry Tobruku, obyčejné kluky, kteří ve vteřině musí dospět, aniž by měli čas na zásadní proslovy.

Jak to probůh natočili

Jediné výmluvné mlčení v partě vtipkující­ch kolegů zračí pocit zodpovědno­sti. Pravda, pocit zrozený poněkud překotně, podobně zamrzí také vcelku zbytečná epizoda se ženou a dítětem, avšak film 1917 se ani netváří, že je obsahově převratný. Naprosto stačí, že je ve výrazu zdrženlivý, přesto napínavý a hlavně svým zpracování­m uhrančivý.

Osamělý běh pod rozsvícený­m nebem děsivě nádherného ohňostroje doslova fascinuje, stejně jako následné záběry v dravé řece; ústa i oči dokořán, divák se sotva stihne ptát, jak tohle proboha natočili. Díky frajerské filmařině ani nepostřehn­e dvouhodino­vou délku hrdinova závodu s časem a finále, kde už se sahá k čirému zoufalství, relativizu­je tvrdě veškeré hry na válečné happy endy mimo komiksů.

Základ příběhu režisérovi vyprávěl jeho dědeček Alfred Mendes. Ať už byl jakýkoli, film 1917 bez plakátů sděluje, že takových epizod se odehrálo nespočet a v každé z nich stál konkrétní člověk, který měl své jméno, své blízké a své sny.

 ??  ??
 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Souboj s časem i s nepřítelem Sedmadvace­tiletý britský herec George MacKay v hlavní roli válečného dramatu 1917.
Foto: Vertical Ent. Souboj s časem i s nepřítelem Sedmadvace­tiletý britský herec George MacKay v hlavní roli válečného dramatu 1917.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia