MF DNES

Manažery už potrestali. A Metrostav čeká další soud

- — Robert Oppelt

PRAHA Vrchní soud v Praze potrestal tři bývalé a současné manažery firmy Metrostav za machinace a podvody při opravě chrudimské­ho hotelu Bohemia. Zrušil také osvobozují­cí rozsudek pro Metrostav jako právnickou osobu a jeho případ vrátil krajskému soudu. Po nepravomoc­ném odsouzení Metrostavu v kauze středočesk­ého hejtmana Davida Ratha tak hrozí firmě další trest.

Soud včera vyhověl odvolání státního zástupce a změnil čtyři původní podmíněné tresty na nepodmíněn­é – na čtyři roky. Týkají se Radovana Doubka, Davida Hlaváče, Jiřího Mottla a Michala Nového. Trest vykonají ve věznici s ostrahou, navíc musejí zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Podle soudu šlo o poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod. Rozsudek je pravomocný.

Dalším obžalovaný­m, Hugo Hrbkovi, Vítězslavu Markovi a Petru Prudilovi, zpřísnil vrchní soud tresty na tři roky s podmíněným odkladem na pět let. Firmy Cettus a HOMA holding musejí zaplatit pokuty po 600 tisíc Kč a šest let se nesmějí účastnit výběrových řízení při veřejných zakázkách.

O Ivanu Fiškovi, další postavě v kauze, bude znovu rozhodovat krajský soud. Stejně tak o zmiňovaném Metrostavu. „Vzhledem k faktu, že se o vině naší společnost­i bude znovu rozhodovat, se nemůžeme a nebudeme k rozhodnutí vrchního soudu vyjadřovat. K rozsudkům týkajícím se našich zaměstnanc­ů, třeba i bývalých, se vzhledem k GDPR vyjadřovat též nemůžeme a nebudeme,“uvedl pro MF DNES tiskový mluvčí Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

Napoprvé jen podmínky

Královéhra­decký krajský soud loni v lednu nepravomoc­ně potrestal sedm obžalovaný­ch jen podmíněným­i tresty, dvěma společnost­em uložil peněžité tresty 300 tisíc korun a Metrostav osvobodil.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci tří firem na neoprávněn­ém odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financovan­é z regionální­ho operačního programu. Mimo jiné tak, že fakturoval­i stavební práce, které neprovedli.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, dotace měla činit 43 milionů. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingové­ho a kongresové­ho sálu či vybudování wellness zóny.

S chrudimsko­u kauzou souvisí i vyšetřován­í zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na které se opět podílela firma Metrostav. I v tomto případě hrozí firmě potrestání. Kauzu bude také projednáva­t vrchní soud.

 ?? Foto: ČTK ?? Hotel Bohemia v Chrudimi Okolo této stavby se celá kauza, kde byli odsouzení současní či bývalí manažeři firmy Metrostav, točí.
Foto: ČTK Hotel Bohemia v Chrudimi Okolo této stavby se celá kauza, kde byli odsouzení současní či bývalí manažeři firmy Metrostav, točí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia