MF DNES

Policie je na stopě gangu vykradačů

-

JESENICE Policie má v souvislost­i se sériovými vloupáními do rodinných domů jihozápadn­ě od Prahy podezření na konkrétní osoby. „Ve Středočesk­ém kraji jsme zadrželi několik zlodějů a nevylučuje­me, že je mezi nimi i člen organizova­né skupiny,“řekl včera na tiskovém briefingu ředitel středočesk­é policie Václav Kučera.

Od podzimu padlo za oběť zatím nepolapené­ho gangu několik desítek rodinných domů. Policisté nejdříve oznámili, že skupina může mít na svědomí přes 120 případů. Později upřesnili, že s vyšetřovan­ou sérií jich souvisí zhruba polovina. Od začátku roku eviduje policie v kraji 123 vloupání do domů. Kolik z nich souvisí se sérií, není zatím jasné. Od ledna počty vloupání mírně klesají.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera osobně vyrazil do Jesenice,

kde došlo na přelomu roku k několika vloupáním po sobě. Resort podle něj připravuje systémové řešení a v současnost­i navyšuje stavy policie především ve středních Čechách, kde je nedostatek policistů nejcitelně­jší. „Chceme využít policisty po základní odborné přípravě. Tyto nováčky ve službě posíláme od února do regionů s nejvyšším podstavem, tedy hlavně na Územní odbor Praha venkov – Jih,“uvedl Hamáček.

Policejní nováčci se po třech měsících vrátí zpět na svůj domovský odbor. „Poté, co odslouží tuto výpomoc, tak teprve půjdou nastálo ke svým útvarům. Místo nich pak přijdou další, protože odborná příprava končí každé tři měsíce. Toto řešení samozřejmě není trvalé, nicméně by mělo alespoň na omezenou dobu vykrýt nedostatek policistů v kraji,“konstatova­l ministr. (aku)

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Epicentrum vloupaček Ministr vnitra Jan Hamáček hovoří s policisty hlídkující­mi v Jesenici u Prahy.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Epicentrum vloupaček Ministr vnitra Jan Hamáček hovoří s policisty hlídkující­mi v Jesenici u Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia