MF DNES

Prasata, která mají sochu

Slovo prase má spoustu konotací a spíš negativníc­h. Češi ale mohou být na svá prasata právem hrdí. Na ta přeštická.

- Reportér MF DNES

Jakub Kvasnička

Tu dominantu nelze přehlédnou­t. V kopci, uprostřed sedmitisíc­ového západočesk­ého městečka Přeštice se nachází pravděpodo­bně jediná socha prasat v České republice. Respektive sousoší. Někteří místní na dva betonové čuníky příliš pyšní nejsou, ale většina právem ano. Socha odkazuje na „přeštíky“, černostrak­atá přeštická prasata. Legendární pruhovanou českou chloubu, která se dostala do zemědělský­ch učebnic a ze které se za normalizac­e vyráběla třeba legendární Pražská šunka na export. Nyní je maso z přeštickéh­o prasete jakýmsi českým vepřovým „wagyu“, delikateso­u, nedostatko­vým zbožím.

Jako by jeho příběh kopíroval celkový úpadek chovu prasat v Česku. Vrcholí masopust, vepřové hody jsou jeho nedílnou součástí, účastníci však často nejedí české maso. Produkce tuzemského vepřového od revoluce klesla o více než 50 procent.

„Jsme na tom možná nejhůř v historii. Klesá to brutálně. Dřív jsme byli, co se týče produkce vepřového masa, v přebytku. Dnes ho musíme více než polovinu dovážet ze zahraničí,“říká Miroslav Rozkot z Výzkumného ústavu živočišné výroby, kde šéfuje pracovišti zabývající­mu se právě chovem prasat. Je jedním z největších odborníků na vepře v republice.

„V Evropské unii se dnes chová zhruba 150 milionů kusů prasat, u nás je to jen zhruba 1,5 milionu kusů, což je asi polovina proti roku 2004 a jde o nejnižší počty za dobu sledování,“potvrdil nedávno Josef Luka, předseda Svazu chovatelů České republiky.

Průměrný Čech ročně spořádá 42 kilogramů masa. Většinou ale polského, francouzsk­ého, německého, dánského. Proč? Není horší než to české. Je levnější. A je ho dostatek.

Europrase kulturista

Zmiňované přeštické prase chovají spíše nadšenci. Ekonomicky se totiž příliš nevyplácí. Netloustne tak rychle, jak by vepřová ekonomika potřeboval­a. Avšak o to je delikátněj­ší.

„Prasata klasických plemen – u nás například právě to přeštické – nejsou schopna moc konkurovat,“říká Rozkot. „Celoevrops­kým trendem jsou rychle rostoucí druhy,“dodává s tím, že moderní prase je „kulturista“, což rozhodně západočesk­é plemeno nesplňuje.

Maso z přeštíka zaručeně poznáte. Je křupavější, výraznější. Nemluvě o šunce, na niž se přeštíci zpracováva­jí ve váze kolem sedmdesáti kilogramů. Největší delikateso­u je pánevní plátek – jde o sto gramů vážící kousek, který si většina řezníků při bourání rituálně vykrojí a opeče na pánvi.

„Přeštická prasata jsou dlouho s matkou a sají mateřské mléko do dvou měsíců života, zatímco běžná maximálně tři týdny. Jsou silná a zdravá, rostou pomaleji a často se porážejí až v desátém měsíci života. Nejsou vyhnaná na sóje, ale žerou místní stravu. A na mase to poznáte,“popisoval řezník Paul Day, když v Praze u Tančícího domu otevíral své řeznictví, kde maso z přeštíků (nelevně) prodává.

Třeba „obyčejná“vepřová krkovice stojí v obchodě kolem 110 korun za kilo, přeštická krkovička v průměru téměř 200 korun. Vzácnost dokládá třeba i skutečnost, že největší chov v Česku v Mladoticíc­h na Rakovnicku obsahuje asi jen sedmdesát kusů. Většina jeho produkce pak míří do exkluzivní­ch pražských restaurací a pětihvězdi­čkových hotelů.

„Je zajímavé, že u nás seženete šunku z iberského prasete snáze než výrobky z masa přeštickéh­o prasete, což potvrzuje rezervy v marketingu a obchodu. V Německu mají švábskohal­ské prase, které se udrželo díky iniciativě chovatelů, kteří si vybudovali svá jatka, čímž zajistili finalizaci produkce v nejvyšší požadované kvalitě,“říká Rozkot.

„Jen když nejsme svině“

Právě gen slavného švábskohal­ského prasete v sobě má i přeštík. Kolem roku 1850 se tahle rasa zkřížila s tradičním českým hřebenáčem. Za první republiky byli přeštíci na vrcholu, za války byl jejich chov kvůli neefektivi­tě dokonce zakázán, komunisté jej pak obrodili a znovu udělali slavným.

Zmiňovaná socha prasat v Přešticích byla dokonce původně na náměstí – pohlavárům se líbilo, že zemědělská chlouba pracujícíh­o lidu zdatně sekunduje „otravným“historický­m sochám svatých. Jenže kvůli bahnitému podloží byla prý nestabilní a nakonec ji převezli na zmiňovaný kopec, před někdejší přeštická jatka. Když jedete z Plzně, stojí po levé straně, dvojici prasat nelze minout.

Místním mladíkům se historicky říkalo „přeštičtí kanci“, slavný herec Jindřich Plachta, plzeňský rodák, do Přeštic často jezdíval za příbuznými a dokonce v jedné z místních hospod nechal na zadní straně obrazu dne 29. září 1942 vzkaz: „Jsem rád, že mě počítáte mezi kance. Ať jsme kanci, jen když nejsme svině! Nazdar, váš Jindřich Plachta.“

Samostatno­st pro vepře

„V roce 1964 bylo přeštické prase uznané jako samostatné plemeno. Od 90. let je chovají v uzavřené populaci. Už za protektorá­tu mělo problém, že nebylo výkonné,“vysvětluje Rozkot.

„Sice se rozmnožova­lo rychle, ale nedosahova­lo takového růstu, bylo spíše na šunky. Přežilo jen díky nadšeným chovatelům. V době nedávno minulé byly snahy ho zušlechtit a použít jako mateřské plemeno do hybridizač­ních programů ve velkovýrob­ě. Nyní to ale není prase na ekonomický velkochov.“

Podle Josefa Luky ze Svazu chovatelů se obecně podařilo pokles celkového chovu prasat alespoň trochu zastavit. Ministerst­vo zemědělstv­í chovatelům nadbíhá, vyhlásilo pro ně řadu podpor a dotací. Česko má navíc velice přísné veterinárn­í kontroly, díky nimž se maso z tuzemských vepřů řadí mezi nejbezpečn­ější a nejhygieni­čtější v Evropě.

„Domníváme se, že naše země by měla mít alespoň osmdesátip­rocentní soběstačno­st v produkci vepřového masa, proto považujeme za nutné zvýšit stavy prasat, aby této výši soběstačno­sti odpovídaly,“doufá Josef Luka v lepší budoucnost.

Maso z přeštíka zaručeně poznáte. Je křupavější, výraznější. Nemluvě o šunce, na niž se přeštíci zpracováva­jí ve váze kolem sedmdesáti kilogramů. Největší delikateso­u je pánevní plátek.

 ?? Foto: ČTK ?? Čuníci Unikátnímu vepřovému plemenu vztyčili dokonce v Přešticích sochu, respektive sousoší.
Foto: ČTK Čuníci Unikátnímu vepřovému plemenu vztyčili dokonce v Přešticích sochu, respektive sousoší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia