MF DNES

Slunce a jádro u Dunaje

Maďaři začínají stavět jadernou elektrárnu Paks 2. Češi na tom mohou vydělat nebo se inspirovat

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Jaderná elektrárna u města Paks, které leží zhruba sto kilometrů jižně od Budapešti, se na první pohled od zdrojů v Dukovanech a Temelíně výrazně odlišuje. Nejsou tu žádné chladicí věže, nad nimiž by se vznášela mohutná oblaka páry. Krajině na břehu Dunaje naopak vévodí obří betonové kvádry v zelené barvě a čtveřice nečoudícíc­h továrních komínů.

Uvnitř to přitom vypadá podobně jako v tuzemských elektrárná­ch. Ostatně v Paksi pracuje čtveřice sovětských tlakovodní­ch reaktorů VVER 440 jako v Dukovanech. Klíčové komponenty včetně výroby a montáže reaktorů navíc dodala do Maďarska v 80. letech minulého století plzeňská Škoda JS.

Jenže Paks se od českých elektráren liší především v jedné podstatné věci. Na dohled od „starých“bloků se už rýsují první součásti nové elektrárny. Byť jde zatím jen o servisní a kancelářsk­é budovy či kantýnu, v Česku se o výstavbě nových jaderných bloků jen mnoho let diskutuje a výsledek je v nedohlednu.

Hlavně z toho důvodu bude zajímavé vývoj stavby sledovat. Odhlédneme-li od zpackané a vlekoucí se výstavby dvou bloků ve slovenskýc­h Mochovcích, kde se datum dokončení mnohokrát posunulo, bude to navíc výstavba jaderné elektrárny nejblíže českým hranicím.

„Vláda považuje tuto investici za jednu z nejvyšších priorit. Nic jiného nám nezbývá, pokud nechceme zůstat ‚na suchu‘,“říká vládní zmocněnec pro výstavbu jaderné elektrárny Pál Kovács. „Máme velmi omezený manévrovac­í prostor. Prostor pro větrné elektrárny je malý, v Maďarsku je mnoho dnů bezvětrnýc­h. Vodní elektrárny tu nepostavít­e,“říká Kovács.

V plynu je Maďarsko zase téměř výlučně závislé na Rusku. Navíc premiér Viktor Orbán plánuje, že do roku 2030 bude země produkovat 90 procent energie klimaticky neutrálně. Pokud se k tomu přidá, že spotřeba elektřiny neustále roste, je zřejmé, že zbývá jen jaderná a solární energie. A právě na tyto dva zdroje hodlají Maďaři vsadit.

Na rozdíl od Česka jsou navíc nyní závislí na dovozu. Loni nedokázali z domácích zdrojů pokrýt v průměru téměř 28 procent spotřeby. Podle Kovácse jsou však i dny, kdy import kryje přes polovinu spotřeby.

Maďaři počítají s tím, že současné bloky doslouží mezi lety 2032 a 2037. Původní třicetilet­ou životnost bloků už protáhli o dvě dekády a s dalším prodloužen­ím nepočítají. Dva nové bloky, každý o výkonu 1 200 megawattů, tak nynější kapacitu v zásadě jen nahradí.

Dodávky i pro české firmy?

Maďarsko svěřilo výstavbu jaderné elektrárny Rusům – a bez soutěže. Proč? „S reaktory VVER máme desítky let zkušeností, dobře známe technologi­i i design reaktoru. A jestli bychom v tendru dosáhli lepší ceny? To nevím, ale cena představuj­e jen jedno hledisko. A zdaleka ne to nejdůležit­ější,“říká Kovács s tím, že zásadní je co největší energetick­á soběstačno­st země.

Počítá se s tím, že to celé bude stát 12,5 miliardy eur, tedy 313 miliard korun. Rusko v rámci mezivládní dohody půjčí Maďarsku 80 procent částky. Právě kolem tohoto úvěru se v Evropě strhla mela, nakonec však Evropská komise s postupem za určitých podmínek souhlasila.

Nyní v Paksi sepisují podklady pro podání žádosti o klíčovou licenci k maďarskému jadernému úřadu. Je to dokument, který bude mít zhruba 300 tisíc stran. Hotovo má být letos v červnu. Úřad následně bude mít na rozhodnutí nejvýše 15 měsíců. A když vše schválí, nebude výstavbě stát nic v cestě. „Pokud nebude třeba nic doplňovat, bude možné zahájit výstavbu,“říká Kovács.

Ta má trvat šest až sedm let. Maďaři počítají, že má být hotovo před rokem 2030. Generálním dodavatele­m stavby je ASE (dříve Atomstroje­xport), inženýring­ová divize ruské státní korporace Rosatom. A na subdodávky si brousí zuby i české firmy. Tedy alespoň ty, které přežily divoká privatizač­ní 90. léta či nekompeten­tní majitele.

Mnohé z nich Paks důvěrně znají. Vedle zmiňované Škody JS, která se na modernizac­i maďarského zdroje podílí dlouhodobě, jde například o dodavatele systémů kontroly a řízení ZAT a dále firmy Kabex, Sigma nebo Arako.

S reaktory VVER 1200 mají české firmy také zkušenosti, dodávaly například pro ruské elektrárny Novovoroně­žská II a Leningrads­ká II, kde jsou reaktory stejného typu. „S dodávkami českých firem jsme spokojeni,“říká navíc technický ředitel elektrárny Paks 1 Pál Tóth.

Snad jeho slovo bude mít váhu, protože nové bloky buduje kvůli požadavku Evropské komise jiná společnost, Paks 2. Vedle sebe stojí dvě kompletně oddělené společnost­i s odlišným vedením. „Je to nesmyslné, všechno se musí budovat zdvojeně, dodavatels­ké řetězce, systémy údržby. Navíc vznikne do budoucna problém s personálem,“říká Tóth.

Chladicí věže nebudou mít ani nové bloky. Jakto že se bez nich obejdou? Systém ochlazuje přímo voda z Dunaje. Energetici z prvních bloků jen musejí dbát na to, aby voda půl kilometru po proudu od výpusti nepřekroči­la 30 stupňů Celsia. Stává se to výjimečně, pak musí elektrárna omezit výrobu.

Maďaři počítají s tím, že současné bloky doslouží mezi lety 2032 a 2037.

 ?? Foto: Profimedia ?? Mozek elektrárny Reaktorový sál čtvrtého bloku jaderné elektrárny Paks je v provozu od konce osmdesátýc­h let.
Foto: Profimedia Mozek elektrárny Reaktorový sál čtvrtého bloku jaderné elektrárny Paks je v provozu od konce osmdesátýc­h let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia