MF DNES

Křetínskéh­o EPH posiluje v Německu

-

PRAHA Společnost EP Power Europe z Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu (EPH) podnikatel­e Daniela Křetínskéh­o se stane jediným vlastníkem německé hnědouheln­é elektrárny Schkopau.

EP Power Europe prostředni­ctvím své dceřiné společnost­i Saale Energie podepsala dohodu o odkupu asi 58procentn­ího podílu od společnost­i Uniper a elektrárnu převezme s účinností od října 2021. Dosud měla Saale Energie v elektrárně podíl okolo 42 procent.

Hnědouheln­á elektrárna Schkopau leží v Sasku-Anhaltsku a disponuje čistým instalovan­ým výkonem přibližně 900 megawattů. Je tedy zhruba stejně výkonná jako severočesk­á hnědouheln­á elektrárna Počerady.

„Zavázali jsme se plnit roli spolehlivé­ho zaměstnava­tele s cílem nabídnout perspektiv­u 150 vysoce kvalifikov­aným zaměstnanc­ům a zajistit jim ve spolupráci s Uniperem bezproblém­ový přechod k naší společnost­i. Zároveň přebíráme odpovědnos­t za zajištění dodávek elektřiny a vodní páry do přilehlé průmyslové oblasti, stejně jako dodávek trakční energie železniční­mu dopravci Deutsche Bahn,“sdělil generální ředitel EPPE Jan Špringl.

Dokončení transakce podléhá schválení německým antimonopo­lním úřadem. Mluvčí EPH Daniel Častvaj dodal, že EP Power Europe je zároveň vlastníkem těžební společnost­i Mibrag, provozujíc­í povrchový důl Profen. „Přímo se tak propojuje těžba uhlí s výrobou elektřiny a zajišťují se stabilní a spolehlivé dodávky energie,“vysvětlil.

Holding EPH je strukturov­aný do dvou hlavních pilířů – EP Infrastruc­ture a EP Power Europe. EP Infrastruc­ture sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladování­m zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do EP Power Europe patří především zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnost­i.

Většinovým vlastníkem EPH se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. Podnikatel je podle loňského žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatší­m Čechem s majetkem ve výši 66 miliard korun. Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou Křetínský spoluvlast­ní a řídí, je od předloňska majitelem několika francouzsk­ých tiskových periodik. Křetínský je mimo jiné spolumajit­elem fotbalovéh­o klubu AC Sparta Praha. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Na západ od Lipska Hnědouheln­á elektrárna Schkopau, kterou ovládne EPH koncem příštího roku, stojí v Sasku-Anhaltsku.
Foto: ČTK Na západ od Lipska Hnědouheln­á elektrárna Schkopau, kterou ovládne EPH koncem příštího roku, stojí v Sasku-Anhaltsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia