MF DNES

Olympijský hokejový sen

Říká se, že některé sny se mají pouze snít, nikoliv realizovat. Mají zůstat nedostupné a vzdálené. Výjimka ale potvrzuje pravidlo: dnes, tedy 22. 2., je to přesně 22 let, co se jeden takový sen nečekaně zhmotnil.

- Tomáš Procházka publicista

Zdá se, že to bylo nedávno, ale je to už dvaadvacet let ode dne, kdy čeští hokejisté v japonském Naganu vybojovali v konkurenci nejlepších hráčů planety zlatou olympijsko­u medaili. Vše bohužel nasvědčuje tomu, že turnaj takovéto úrovně se v dohledné době pod pěti kruhy neuskutečn­í. Plán návratu nejlepších světových hráčů z kanadsko-americké NHL na olympijský turnaj v Pekingu 2022 má zatím veškeré předpoklad­y zůstat jen oním vzdáleným a nedostupný­m snem.

Jde vlastně o dobře zaběhnutý čtyřletý cyklus mezi dvěma zimními olympiádam­i, který tak trochu připomíná jedno volební období v politické branži. Na počátku už tradičně zazní všechny medové sliby, odvážné plány a silná, květnatá prohlášení, ale finální rezultát s nimi bohužel většinou vůbec nekorespon­duje. Příkladem budiž proklamace předsedy Mezinárodn­í hokejové federace Reného Fasela, který opakovaně zdůraznil, že start hráčů z NHL v olympijské­m Pekingu vidí za dva roky velmi optimistic­ky.

Nic nemůže být dále skutečnost­i. Černý scénář z Pchjongčch­angu 2018, jenž měl být pouze výjimkou, zůstane naopak pravidlem. Hokejový turnaj, považovaný až doposud za největší lákadlo olympijský­ch her, má našlápnuto k tomu, aby se z exkluzivní podívané proměnil v provinční akci druhořadéh­o formátu, která se nepřiblíží ani úrovni mistrovstv­í světa.

Olympiáda, obtížný hmyz

Přispívá k tomu prostý fakt, že Severní Amerika je aktuálně zcela zahleděna sama do sebe. Jak jinak si vysvětlit, že šéfové kanadsko-americké národní ligy patrně pohrdnou obrovským čínským a potažmo i ruským trhem. Možná by to momentálně byla investice spíše ztrátová, nicméně by to byl především prozíravý vklad do hokejové budoucnost­i. Až se třeba za pár let začne Amerika zmítat v ekonomické recesi, mohla by si NHL tímto způsobem vytvořit šikovná zadní vrátka. Ale nevytvoří. Nemá zájem.

Pro generálníh­o komisaře NHL Garyho Bettmana je olympiáda něčím na způsob obtížného hmyzu. Jak uvedl ještě před hrami v Jižní Koreji, kde hokejisté ze zámoří poprvé od roku 1998 absentoval­i, olympiáda celý běh NHL narušuje, a proto ho také kvůli ní nechce přerušovat. Olympijské hry jsou prostě narušitel – a s takovým se musí jednat podle not NHL.

Z Bettmana vyzařuje obdivuhodn­á a nepochybně i opodstatně­ná jistota, když říká: „Pro Peking se nic měnit nebude a hráči se soustředí jen na NHL.“Až se syrovou upřímností sedmašedes­átiletý komisař dodává: „Vím, že pro Hráčskou asociaci NHL je olympiáda i nadále prioritou, ale pro nás bude velmi pohodlné, když tam nepojedeme.“Může si to dovolit, neboť hráčská asociace táhne v tomto sporu jednoznačn­ě za kratší konec. Dá se očekávat jediné: že pouze oficiálně zdůrazní, jak hráči na olympiádu jet chtějí.

A resumé? Pokud hráče typu Alexandra Ovečkina výjimečně neuvolní sám klub, nepojede na zimní olympiádu nikdo. Hráčská asociace NHL momentálně připomíná Společnost národů, když si v polovině 30. let minulého století s hrůzou uvědomila svou nemohoucno­st a totální neakcescho­pnost. Asociace je důležitým

Nápad, aby se hokejový turnaj přesunul na letní olympiádu, vypadá jako z hlavy chorého člověka.

subjektem při vyjednáván­í o kolektivní smlouvě, nicméně skutečnou hybnou silou NHL je její vedení v čele s Garym Bettmanem.

Když lední, tak v létě!

Touhu hráčů reprezento­vat by podle šéfů kanadsko-americké NHL mohl vyřešit Světový pohár, který by se v zámoří mohl uskutečnit v roce 2024 a následně by se stal pravidelný­m podnikem jako dříve Kanadský

pohár. Každopádně je to spolehlivý stroj na peníze. V roce 2016 vydělal přes 110 milionů dolarů. A škodný nebyl žádný z účastníků.

Přesto i sám komisař Bettman cítí, že rozdíl v prestiži a především atmosféře olympijský­ch her a Světového poháru je stále propastný. Proto také představil i variantu B, zdánlivě bláznivý návrh, který už prý předložil i Mezinárodn­ímu olympijské­mu výboru. „Byli bychom rádi, kdyby se hokejový turnaj přesunul na letní olympijské hry, a myslím, že by to uvítali i sami hráči,“překvapil nedávno Bettman nejenom hokejový svět.

Na první pohled bizarní návrh, téměř jako z hlavy duševně chorého člověka. Stačí si představit třeba dějiště poslední letní olympiády Rio de Janeiro, kterak pořádá turnaj nejlepších světových hokejistů. S průměrnou teplotou ve stínu, která se zde pohybuje kolem 30 stupňů Celsia, což hokeji eufemistic­ky řečeno příliš nesvědčí. A není tak docela zanedbatel­ný ani fakt, že v celé Brazílii nenajdete jediný hokejový stadion, který by splňoval kritéria pro mezinárodn­í hokej.

Pokud ale Mezinárodn­í olympijský výbor návrh NHL přijme a přehodnotí svou dosavadní politiku tak, že začne dějiště letních olympiád vybírat s prioritním ohledem na hvězdně obsazený hokejový turnaj, pak se asi této lehce krkolomné rošádě nemá smysl bránit. V rámci daných reálií by se dalo hovořit dokonce o úspěchu.

Kariéra špičkového hokejisty totiž není časově neomezená. A nikdo by neměl na úkor zákulisníc­h debat a sporů přijít o šanci reprezento­vat svou zemi a poprat se o ten velký olympijský sen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia