MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Poučení z krizového vývoje při volbě šéfa Senátu: pozor, ať vám některé jemné nuance neuniknou! Klub ODS navrhl svého senátora Miloše Vystrčila, klub STAN, sdružující senátory zvolené za STAN, TOP 09 či nezávislé, navrhl Jiřího Růžičku, zvoleného za TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Volba je tajná, ale kandidáta klubu ODS jasně podpořily ODS a KDU-ČSL, opatrněji i ANO a ČSSD. Pro kandidáta klubu STAN nejenže nehlasoval­a KDU-ČSL, za niž byl také zvolen, ale vyslovilo se proti němu dokonce i předsednic­tvo hnutí STAN. Ještě tu někdo sní vlhké sny o integraci pravice?

● Soudruzi jsou vždycky v předvečer 25. února samá sranda. Rudý reformista Jiří Dolejš k výročí „prohraného Vítězného února“napsal: „Dnes už žádná třída proti třídě, ale hezky zapřáhnout oligarchu do rudého chomoutu. Socialisti­ckou kárku ať pomůže táhnout i kapitalist­ický ‚tátoš‘.“Na reakci z Průhonic zatím čekáme.

● Je to hořké probuzení. Na webu lidovců ještě nedávno svítil budovatels­ký banner „Plníme požadavky z Letné“. Teď, co Minářovi milionáři hodlají demonstrov­at proti volbě ombudsmana a za změnu režimů v Polsku a Maďarsku, je už místopředs­eda KDU-ČSL Ondřej Benešík označil za Ferdy Mravence, demonstrac­e všeho druhu. Ochladly i další „letenské“partaje, oheň plá už jen v TOP 09, která tradičně výborně hoří, ale mizerně zapaluje.

● Nejtvrdší bitva o starého socialistu Stanislava Křečka se přitom vede uvnitř levice, na Facebooku na něj snad nejvíc dští oheň a síru bývalý europoslan­ec ČSSD Libor Rouček nebo zelená Džamila Stehlíková. Takhle to holt levičáci mají ve své DNA, Křeček si může děkovat, že levice dnes na nějaké monstrproc­esy nemá sílu, protože je ráda, že sama ještě dýchá.

● Pýcha předchází pád, o tom ví ODS své. Poněkoliká­té se jí stalo, že ji některý průzkum, v tomto případě Median, posunul v preferencí­ch nahoru, zde na 2. místoa14% . Jak ale začala slavit titulky „Rosteme!“, přišel průzkum STEM, v němž se výrazně propadla pod 10 %, tedy na nejhorší výsledek za řadu let zpátky. Platí totiž parafráze jiného známého rčení: průzkumy se průzkumují, blázni se radují.

● Andrej Babiš ohlásil, že pokud by ANO nevyhrálo volby, okamžitě skončí v politice. To se čekalo, protože by se mu asi nechtělo pokračovat v nekonečnýc­h bitvách o střet zájmů jen proto, aby mohl dělat podržtašku premiéru Ivanu Bartošovi.

Tato možnost, jakkoli zatím podle preferencí málo pravděpodo­bná, otevírá prostor nekonečné fantazii. Skončilo by ANO bez Babiše úplně? Nebo by jen spadlo třeba na polovinu? Kdo by z toho profitoval? Pravice? Levice? Vyluxoval by ty hlasy nějaký jiný Babiš? V české politice by to den po volbách v každém případě vypadalo jako den po rozpadu římské říše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia