MF DNES

Výdaje na obranu musí být smysluplné

- Jan Hamáček ministr vnitra

Mohli bychom si koupit nejnovější letadla nebo obrněnce, ale budeme pak obranyscho­pnější?

Česká republika je spolehlivý spojenec a obrana je prioritou této vlády. I když za posledních pár týdnů to podle opozice a některých novinářů vypadá, že Češi jsou nespolehli­ví partneři, vláda se nezajímá o obranu, a jestli to půjde takhle dál, skončíme za chvíli na periferii civilizace. Proč? Protože jsem nahlas popsal realitu a zpochybnil metu výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu.

Pokusím se to vysvětlit, když to vyvolalo takovou hysterii. Předně, vláda je odpovědná za obranu této země a nešetří na ní. Letos jsou výdaje na obranu nejvyšší v historii, 75,5 miliardy korun, obraně se, na rozdíl od některých dalších resortů, zvýšil rozpočet skoro o devět miliard.

Naši vojáci a naše republika se těší velkému respektu a důvěře našich spojenců, zeptejte se Britů nebo Američanů, jak jsou spokojeni s našimi vojáky po spolupráci v Afghánistá­nu a Iráku. Máme větší respekt, než by si země naší velikosti zasloužila. Své mezinárodn­í závazky plníme.

Výdaje na obranu, na platy, na zbraně, na vybavení a na techniku však musí být v rovnováze mezi potřebou a finančními schopnostm­i státu. Podíl z HDP je orientační a sám o sobě nic nevypovídá o schopnoste­ch dané země nebo jejích potřebách. Saúdská Arábie i Afghánistá­n vydávají desetinu svého rozpočtu na obranu, ale vzhledem k ekonomické síle obou zemí jde o neporovnat­elné částky.

Navíc země, která má vyřešené vztahy se svými sousedy, má nižší výdaje na armádu než stát, který je potenciáln­ě v ohrožení. Asi nikomu nepřijde zvláštní, že Izrael vynakládá na obranu více než sedm procent HDP, ale Nový Zéland jen 1,1 procenta. To jen na ukázku, že porovnání čísel bez kontextu nic neznamená.

Asi bychom si mohli utáhnout opasky a koupit například nejnovější letadla nebo obrněnce a snadno tak papírově splnit dvouprocen­tní kritérium, ale budeme pak obranyscho­pnější? Hrozí nám válka? Má to smysl? Nebylo by lepší se na bezpečnost podívat komplexně a zamyslet se, jak smysluplně investovat dalších 60 až 70 miliard korun k současným 75,5 miliardy, aby se splnila dvě procenta HDP?

Bezpečná země rovná se mimo jiné země spokojenýc­h a vzdělaných lidí, kteří nejsou nebezpeční sobě navzájem ani svému okolí. Nebylo by opravdu rozumnější zainvestov­at do školství a nastartova­t penzijní reformu? Ostatně Evropě se podobný přístup osvědčuje už sedmdesát let od poslední války.

Nebo navýšit rozvojovou pomoc a pomáhat v místech, odkud lidé utíkají do Evropy, aby raději zůstali doma? Protože to je ten největší bezpečnost­ní problém, který

Evropu i nás nejvíce pálí. Ale peníze vydané na ostrahu vnější hranice nebo na pomoc rozvrácený­m státům se do výdajů na obranu nezapočítá­vají, i když reálně je to efektivněj­ší než nákup stíhačky.

A bezpečnost státu je opravdu komplexní problém, v současnost­i čelíme kybernetic­kým útokům a zabezpečit kritickou infrastruk­turu je priorita, která však také něco stojí. Nejde jen o zabezpečen­í státních institucí, ale i elektráren nebo zdravotnic­tví. Vzpomeňte si, jak hackeři vyřadili benešovsko­u nemocnici. A to byla jen špička ledovce.

Osobně si myslím, že Česko by na armádu v budoucnu mohlo dávat víc, ale ne dvě procenta v roce 2024. Také proto, že ve Sněmovně byl problém prosadit jednu jedinou miliardu na zvýšení rodičovské­ho příspěvku. Neumím si představit, jak ti samí poslanci odmávnou zvýšení výdajů na obranu o desítky miliard korun. Jako místopředs­eda vlády a ministr jsem odpovědný za reálné zabezpečen­í bezpečnost­i a závazků České republiky, ne za plnění imaginární­ch čísel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia