MF DNES

Neuvěřitel­né: šéf Tálibánu píše v New York Times

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Kdyby vám někdo před deseti lety oznámil, že se to v roce 2020 stane, nebyl by to ani vtip. Ale zástupci velitele Tálibánu, dvojce hnutí, které bojuje s vojáky USA a NATO, teď skutečně vyšel článek v New York Times.

Má titulek „Co my, Tálibán, chceme“a je podepsán jménem Siradžudín Hakkání, přičemž pod jeho podpisem redakce, jak je zvykem, doplnila bližší autorovu identifika­ci, která v tomto případě působí jako komické kouzlo nechtěného: Pan Hakkání je zástupce velitele Tálibánu.

Nejen to. Člověk už v těch šéfech Tálibánu po osmnácti letech válčení ztrácí přehled, ale internet rychle prozradí: Siradžudín Hakkání má v Tálibánu na starosti vedení voje proti jednotkám USA a NATO, na jeho hlavu je vypsána odměna deseti milionů dolarů. Z menších akcí naplánoval třeba útok na kábulský hotel, při němž bylo zabito šest lidí, připravova­l atentát na afghánskéh­o prezidenta, nechal vyhodit do vzduchu školu, přičemž zahynulo pár dětí a kromě jiného držel v zajetí reportéra New York Times, i když kvůli kontaktu na názorovou stránku listu to tehdy ještě asi rozhodně nedělal. Američané na něj posílali drony a CIA komanda. Jednou ho už skoro měli, ale neudeřili, protože s ním byla jeho žena a děti. Takže nyní mohl napsat do New York Times.

A co tedy chce sdělit Tálibán? Po letech války nevěří Američanům, ale přesto to s nimi zkusí. Ale má požadavek, přes nějž nejede vlak: vojáci USA i NATO musí nejdřív odejít, jinak mír nebude. Věří, že pak lze v Afghánistá­nu vybudovat islámský systém, kde všichni budou mít rovná práva a kde jsou chráněna práva žen, ovšem ta, jež byla dána Koránem. Poté, co se USA stáhnou, mohou klidně hrát konstrukti­vní roli při budování míru a poválečné obnově země. Pokud jde o mezinárodn­í vztahy, Tálibán je oddán všem mezinárodn­ím úmluvám, tedy pokud jsou ve shodě s principy islámu. A ještě prozradil, že jednání s USA probíhala rok a půl.

Vůdce Tálibánu, na jehož hlavu je stejně vysoká odměna, jako byla až do roku 2017 na vůdce Islámského státu Bagdádího, píše v New York Times... Časy se mění. A to definitivn­ě: včera přišla oficiální zpráva, že Tálibán a USA podepíší příští sobotu mírovou dohodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia