MF DNES

Spor EU o peníze. Jednání krachlo

Summit Unie o rozpočtu trval zhruba dvacet minut. Státy se neshodly vůbec na ničem.

- Alžběta Šimková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Bruselu

BRUSEL Pouhých dvacet minut společného jednání u kulatého stolu. Takové je zatím skóre ve sporu mezi bohatšími a chudšími státy Evropské unie o dlouhodobý rozpočet. Neshodly se na ničem. Ani na tom, kdy se bude jednat dál.

„Máme za sebou dlouhé jednání, ovšem bez konkrétníh­o výsledku,“řekl po skončení mimořádnéh­o summitu o rozpočtu na další sedmileté období premiér Andrej Babiš.

„Největší překvapení ale bylo, že návrh předsedy Evropské rady Michela zablokoval­a skupina čtyř zemí,“zhodnotil Babiš průběh summitu. Šlo o takzvanou „šetrnou“ čtyřku, kam patří Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Rakousko. „Tato skupina tvrdě požadovala (výši rozpočtu) jedno procento, což by znamenalo, že by rozpočet přišel o 75 miliard eur,“dodal český premiér. To by také znamenalo i výrazně méně peněz pro Česko.

Jednání začala ve čtvrtek a podle premiéra Babiše trvala téměř 30 hodin. Začátek kulatého stolu se neustále posouval, což slovenský premiér Peter Pellegrini označil za nedůstojné.

Nakonec se přece jen všichni lídři členských zemí sešli, a to včera v sedm hodin večer. Krátce nato bylo po všem. „Je dobře, že summit skončil, protože už by nebylo o čem jednat,“zhodnotil premiér Babiš. Pokračovat se bude, ale včera nebylo známo kdy. Spekuloval­o se o dnech či týdnech. Nejspíše ale lídři členských zemí budou řešit unijní rozpočet znovu na řádném zasedání Unie koncem března.

Spor převládá především mezi státy, které jsou čistými plátci do rozpočtu EU, a zeměmi, které z rozpočtu více čerpají, než do něj přispívají, mezi něž patří i Česko. Zjednoduše­ně řečeno bohatší chtějí více šetřit a investovat především do nových politickýc­h výzev, jako je změna klimatu. Naopak odmítají dávat víc peněz do tradičních politik, jako je například zemědělstv­í anebo rozvoj chudších regionů, což zase prosazuje sedmnáct členských zemí, takzvaných přátel koheze včetně Česka.

„Šetrná“čtyřka požadovala snížení objemu rozpočtu s odkazem na letošní odchod Británie z EU. Ten způsobí příjmový propad přes deset miliard eur ročně, což podle původně předložené varianty měly z větší části kompenzova­t právě bohaté země.

Teprve včera večer padl první kompromisn­í návrh. Původně navrhovaná výše rozpočtu 1,074 procenta hrubého národního důchodu Unie se snížila na 1,069 procenta. Avšak ani s tím předseda Evropské rady Michel, který přebíhal mezi oběma tábory a zjišťoval možnosti kompromisu, neuspěl.

Vystupoval proti tomu i český premiér Andrej Babiš. Méně peněz by se ovšem netýkalo politiky soudržnost­i, tedy klíčové oblasti, kde nechtělo šetřit nejen Česko, ale ani dalších 16 členských států. Tam by naopak peníze přibyly.

Jednání se ale protahoval­a především kvůli „šetrné“čtyřce. K jejich pozici se navíc přiklonily během pátku i Německo a Finsko, tedy další dvě země, které jsou stejně jako čtyři zmíněné státy čistými plátci. Jediný, kdo naznačoval menší ústupek, byl rakouský premiér Sebastian Kurz.

 ?? Foto: ČTK ?? Neuspěl Předseda Evropské rady Charles Michel včera neuspěl ani s novým, kompromisn­ím návrhem rozpočtu.
Foto: ČTK Neuspěl Předseda Evropské rady Charles Michel včera neuspěl ani s novým, kompromisn­ím návrhem rozpočtu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia