MF DNES

Masoví střelci byli frustrovan­í muži bez žen

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

HANAU Co mají společného pravicově extremisti­čtí útočníci z Hanau, Osla, Toronta a Christchur­che? Zanechali po sobě buď svůj vlastní „manifest“, nebo se na nějaký odvolávali. K tomu všichni měli ještě jeden shodný rys: problém navázat vztah se ženami.

Během celého života po nějaké známosti sice toužili, ovšem bezvýsledn­ě. Týká se to útočníka na mešity v novozéland­ském městě Christchur­ch v březnu 2019 a útoku v německém Halle na synagogu i stánek s kebabem v říjnu 2019. Nebo také vraha, který si vybíjel vztek s dodávkou na pěší zóně v Torontu před dvěma lety, stejně jako řádění Anderse Breivika na norském ostrově Utoya v roce 2011.

A naposledy také útoku na dva arabské bary v německém Hanau. Tobias Rathjen, 43letý Němec, během středeční noci zastřelil celkem deset lidí včetně své matky, před činem napsal: „Nikdy jsem neměl žádnou ženu. Kompromis, že bych se spokojil s nějakou méně atraktivní, nepřipadal v úvahu. Chtěl jsem mít to nejlepší, nebo vůbec nic,“uvedl ve svém ilustrovan­ém 24stránkov­ém „manifestu“, který zveřejnil na internetu.

Obšírně se pak přes pasáže o německém fotbalovém týmu a hollywoods­kých herečkách dostává také k tomu, že vztah se ženami mu beztak úmyslně kazily tajné služby, které jej podle jeho přesvědčen­í permanentn­ě sledovaly.

„Příliš nízká porodnost“

Frustrace z neexistují­cího vztahu se projevuje i v širších souvislost­ech. „Porodnost. Pokud si z mého manifestu zapamatuje­te jedinou věc, pak tuhle: porodnost se musí změnit,“napsal před činem střelec z Christchur­che. Jinak prý podle něj hrozí, že bělochy převálcují ostatní rasy jednoduše tím, že se rozmnožují rychleji. To zmiňuje i útočník z Halle a ve svém anglicky namluveném videu dodává: „Může za to feminismus. Ten je důvodem masové imigrace.“Vzpoura neúspěšnýc­h mužů ze západních společnost­í podle něj není jen možná, ale přímo nevyhnutel­ná.

„Feminismus vedl k islamizaci“

Nejsou to zcela nové myšlenky. Do širšího veřejného povědomí se dostaly už před devíti lety, kdy masový vrah Anders Breivik zastřelil 69 účastníků letního tábora mladých socialistů.

Breivik před činem sepsal patnáctise­tstránkový text, který měl osvětlovat jeho frustraci způsobenou současným světem a motiv útoku. Mimo jiné píše, že hnutí za práva žen způsobilo islamizaci Evropy.

„Gratuluji vám, Evropanky. Úspěšně jste zesměšnily své vlastní syny a potlačily jejich mužské vlastnosti. Tím jste ale nevkročily do své vlastní nirvány, ale do pekla islamismu.“Breivik dostal nejvyšší možný trest – 21 let. Psychiatri­cké vyšetření u něj prokázalo narcistick­ou a asociální poruchu osobnosti.

 ?? Foto: ČTK ?? Domácí video Střelec z německého Hanau, který zabil celkem deset lidí, před činem u sebe doma na počítači nahrává vzkaz.
Foto: ČTK Domácí video Střelec z německého Hanau, který zabil celkem deset lidí, před činem u sebe doma na počítači nahrává vzkaz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia