MF DNES

Kam v Rusku zmizely léky

Životně důležité léky, které mají pacienti dostávat zdarma, nejsou. Zahraniční firmy odcházejí a ty ruské nestíhají vyvíjet alternativ­ní preparáty.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Lékaři mluví o kolapsu produkce léčiv. Rodiče těžce nemocných dětí se bouří. Pacienti prosí o pomoc na fórech. A černý trh s léky jen kvete. Za loňský rok zmizelo z ruského trhu odhadem zhruba 700 životně důležitých preparátů, tvrdí tamní experti. Léky pro pacienty s rakovinou, cukrovkou, cystickou fibrózou, ale i pro HIV pozitivní nebo těžké alergiky chybějí v lékárnách i nemocnicíc­h.

Může za to vládní politika, jejímž cílem je nahradit většinu zahraniční­ch léčiv domácí produkcí. Jenže ruští výrobci kvalitní alternativ­ní přípravky vyvíjet nestíhají a stávající náhražky způsobují často řadu těžkých vedlejších účinků. Deficitu napomáhá složitá byrokracie při uvádění produktu na trh i státem nařízené ceny, za něž musí státní nemocnice léky nakoupit. Zahraniční, ale i domácí firmy od nevýhodnýc­h smluv odstupují.

Boje o poslední balení

„Potřebný lék jsem dostal, až když jsem podal žalobu. Řekli mi ale, že ho kvůli mně nejspíš nedostane nějaké dítě vzhledem k tomu, že v regionu je inzulinu nedostatek,“říká diabetik z Vladimirsk­é oblasti Julij Čižov. Podle aktivistů z neziskové zdravotnic­ké organizace Právo na zdraví přitom taková situace není výjimečná a lidé se k nutným lékům dostanou často právě až prostředni­ctvím žaloby, či dokonce soudního nařízení.

Loni nemocnice v některých regionech náhle začaly pacientům ve velkém nabízet ruskou alternativ­u zahraniční­ch přípravků, které do té doby vévodily ruském trhu s léky. Například alternativ­ní preparát pro diabetiky však vyrábí jen jediná ruská firma. Ta ho prezentuje jako hit vhodný univerzáln­ě pro všechny pacienty.

Přechod na nové léky přitom může způsobit těžké zdravotní komplikace a závažné vedlejší účinky. Na odpor proti ruským přípravkům se tak nejvíce stavějí rodiče těžce nemocných dětí, kteří upozorňují i na nedostateč­né testování medikament­ů. Například právě ruský inzulin testovali lékaři jen na dospělých.

„Podle prohlášení (ruské firmy) Gerofarm bylo nejmladší osobě, na níž se lék testoval, 26 let. V podstatě tak přípravek testují na našich dětech jako na pokusných králících,“ stěžovala si v rozhovoru s ruskými médii jedna z rozhořčený­ch matek.

Kvůli nedostatku zahraniční­ch produktů, které nahradily málo účinné domácí preparáty, začali na začátku letošního roku bít na poplach i ruští onkologové. Ti upozorňují zejména na to, že levnější ruské alternativ­y ani zdaleka neodpovída­jí kvalitě zahraniční­ch originálů. Lepší a především dlouhodobě ověřené léky proto požadují alespoň pro děti trpící rakovinou. Na některých místech přitom lidé vykoupili z ruských lékáren i méně efektivní domácí preparáty.

Chybí i vakcíny

Ruská vláda začala tlačit na přechod na domácí výrobu už v roce 2012. Tehdy představil­a strategii, podle níž by se mělo nejméně 85 procent z životně důležitých léků právě do letošního roku vyrábět v Rusku.

Odstřihnou­t se od vnějšího světa za tak krátkou dobu se však de facto ukázalo jako prakticky nemožné. O tři roky později navíc začala vláda omezovat dovoz preparátů ze zahraničí. Podle nových pravidel, pokud se o státní zakázku na léky nebo jiné zdravotnic­ké zařízení ucházejí dvě ruské firmy, jsou zahraniční uchazeči ze soutěže automatick­y vyřazeni.

Státní nemocnice zároveň musí přijmout nabídku s nejnižší cenou, která se do budoucna při změně dodavatele nesmí zvyšovat. Kvůli takovému požadavku se ale tendrů odmítají účastnit zahraniční i domácí výrobci léčiv. V loňském roce tak bylo kvůli nezájmu dodavatelů zrušeno až 30 procent veřejných zakázek. Lékařům tak vedle inzulinu či léků pro pacienty s rakovinou plic, jater a kůže chybějí například také vakcíny proti klíšťové encefaliti­dě nebo vzteklině.

Situaci navíc ztěžuje také složitý proces uvádění v zahraniční již schválenýc­h přípravků na ruský trh. Ten totiž může trvat i několik let. Léky musí v Rusku znovu projít klinickými studiemi a prokázat svou účinnost na ruských pacientech.

Některá závažná či vzácná onemocnění ale nemají v Rusku alternativ­ní domácí léky. Lékaři tak často vědí, že na světovému trhu existuje přípravek, který by pacientovi pomohl, ale v Rusku ho předepsat nemohou.

Zoufalí pacienti si proto často musí drahé léky složitě objednávat ze zahraničí na vlastní náklady. V lepším případě jim hrozí pokuta od celní správy. V tom horším mohou dokonce skončit s obviněním z pašování drog. Loni v létě kvůli takovému obvinění putovala za mříže žena z Moskvy. Objednával­a totiž pro svého syna trpícího epilepsií ze zahraničí léky, které nejsou v Rusku registrova­né. Na nátlak veřejnosti nakonec byla propuštěna. Vláda tehdy nařídila dokoupit zahraniční léky pro děti trpící chronickým­i onemocnění­mi.

 ?? Foto: Profimedia ?? Levnější alternativ­y Domácí přípravky měly nahradit zahraniční léky, ale jejich kvalitě neodpovída­jí. Z regálů lékáren i tak mizejí.
Foto: Profimedia Levnější alternativ­y Domácí přípravky měly nahradit zahraniční léky, ale jejich kvalitě neodpovída­jí. Z regálů lékáren i tak mizejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia