MF DNES

Proč Američané plýtvají jídlem

-

Nová studie právě dokázala něco, co říká mnoho turistů, kteří navštíví Spojené státy – Američané hodně plýtvají. Ukazuje se, že hodnota vyhozeného jídla v zemi dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 bilionu korun), tedy 1 866 dolarů na jednu domácnost.

Vědci také zjistili, že ti, kdo se stravují zdravěji, vyhazují více, protože kupují víc rychleji se kazícího ovoce a zeleniny než průměrný člověk. Naopak domácnosti, které při nakupování postupují podle seznamu a musí cestovat dál, aby se dostaly do supermarke­tu, mají procento vyhazovaný­ch potravin nejnižší.

Edward Jaenicke, profesor zemědělské ekonomie na Pennsylván­ské státní univerzitě řekl: „Naše zjištění odpovídá předchozím studiím, jež ukázaly, že 30–40 procent celkových dodávek jídla v USA skončí nesnědenýc­h – a to znamená, že byly také vyplýtvány zdroje využité k vyprodukov­ání nezkonzumo­vaného jídla, včetně půdy, energie, vody a práce.“

Jaenicke a jeho spolupraco­vník Yang Yu analyzoval­i údaje ze 4 000 domácností. „Podle našich odhadů průměrná americká domácnost vyhodí 31,9 procenta jídla, které nakoupí,“říká Jaenicke. „Více než dvě třetiny domácností zapojených do naší studie vyhodily odhadem 20–50 procent zakoupenýc­h potravin. Ovšem i ty nejméně plýtvající domácnosti vyhodí 8,7 procenta jídla, které nakoupí,“dodal.

Dvojice vědců se také zaměřila na různé charakteri­stiky, které mohou zvýšit nebo snížit plýtvání potravinam­i v domácnoste­ch. Zjistili, že čím vyšší příjem, tím víc vyhozeného jídla. A ti, kdo se stravují zdravěji se spoustou ovoce a zeleniny, také více jídla vyhodí.

„Je možné, že programy povzbuzují­cí ke zdravé stravě mohou neúmyslně vést k většímu plýtvání,“řekl Jaenicke. „To by mohl být podnět k zamyšlení z politickéh­o hlediska – jak bychom tyto programy propagace zdravého stravování mohli vyladit, abychom snížili potenciáln­í plýtvání.“

Menší procento vyhozeného jídla vykazovaly domácnosti s větší existenciá­lní nejistotou a také domácnosti s vyšším počtem členů. „Víc lidí znamená vyšší pravděpodo­bnost, že někdo dojí zbytky,“vysvětlil Jaenicke.

Jedním z faktorů je i velikost balení, ve kterém se některé druhy potravin prodávají. „Dvoučlenná domácnost nemusí sníst celou hlávku květáku, z níž se pak pravděpodo­bně část vyhodí, zatímco větší domácnost ji pravděpodo­bně sní celou, nejspíš v jediném jídle,“říká Jaenicke. (ČTK, Daily Mail)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia