MF DNES

Jak špion le Carré pomohl Pucholtovi

Práce pro tajné služby, láska k německé literatuře i vzpoura proti otci. Mistra špionážníh­o románu Johna le Carré definuje mnohé, nejlépe však slova pokora a nadhled.

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Letos v říjnu John le Carré, občanským jménem David John Moore Cornwell, oslaví 89 let. V autobiogra­fickém Holubím tunelu, který do češtiny přeložil Michael Žantovský, však i dávná minulost působí jako čerstvý zážitek ze včerejší noci.

Le Carrému napomáhá moudře zvolená epizodická forma vyprávění. Nečekejte fádní chronologi­cké vzpomínky, ale spíše do detailu vykreslené momenty z jeho života – tanec s Arafatem, lyžování s režisérem Sydney Pollackem či oběd s básníkem Josifem Brodským. Českého čtenáře však musí zákonitě nejvíce zaujmout 35. kapitola nazvaná Nejhledaně­jší muž. Přibližuje totiž, jak pomohl talentovan­ému mladému muži jménem Vladimír Pucholt stát se jedním z nejlepších dětských lékařů v Torontu.

Telefonát z Belsize Parku

Psal se rok 1967 a všechno začalo telefonáte­m britského filmového režiséra Karla Reisze, se kterým autor právě pracoval na nikdy nerealizov­ané adaptaci románu Naivní a sentimentá­lní milenec. Tuše v hlase Reisze neodkladno­u záležitost, vydal se le Carré okamžitě směrem k viktoriáns­kému domu filmaře u Belsize Parku a tam už čekal „okouzlujíc­í mladík s klasickými slovanským­i rysy“, Vladimír Pucholt.

Úkol pro čerstvého spisovatel­e s vazbami na tajné služby zněl jasně – zařiď českoslove­nské filmové hvězdě trvalý pobyt ve Spojeném království. Tak aby nemusel podávat žádost o politický azyl a ubližovat blízkým, kteří zůstali v Českoslove­nsku. Oprávnění a znalosti k tomu sice Cornwell měl asi takové jako student medicíny v prvním ročníku k operaci slepého střeva, po prvotních pochybnost­ech o Pucholtový­ch skutečných motivacích, však vycítil upřímnost jeho přání stát se lékařem a začal se činit.

Stěžejní roli v řešení nastalé situace sehrála manželka tehdejšího ministra vnitra paní Jenkinsová, díky které stačilo 48 hodin od podání oficiální žádosti a Pucholt dostal neomezený souhlas k pobytu.

První momenty Pucholtovy svobody popisuje le Carré nadmíru sugestivně: „Vrátil jsem se do střešního apartmá a našel tam Vladimíra, jak už nezírá z okna, ale stojí na balkoně v džínsech a teniskách. Bylo teplé slunečné odpoledne. Z listu papíru formátu A4 na mém psacím stole si vyrobil vlaštovku. Naklonil se přes zábradlí balkonu trochu víc, než mi bylo milé, počkal na příznivý vánek, vypustil vlaštovku a sledoval ji, jak se třepotá pryč nad londýnským­i střechami. Až do toho okamžiku, vysvětlil mi později, se neodvažova­l vzlétnout. Ale teď, kdy měl povolení k pobytu, už klidně mohl.“

Odstíny pravdy

Během studií mu pak spisovatel vypomáhal finančně, zdůrazňuje však, že mu Pucholt nikdy nezůstal dlužen. Spíše mu vše splatil i s úroky, bereme-li v potaz, že právě díky Pucholtovi o celých čtyřicet let později vznikla postava Issy v románu Nejhledaně­jší muž. Žantovský sice v knize upozorňuje, že některé okolnosti Pucholtova rozhodnutí emigrovat spisovatel nepopisuje do detailu přesně, vzhledem ke slovům uvedeným už v úvodu knihy to však dává o to větší smysl. Protože „skutečná pravda, pokud něco takového existuje, nespočívá ve faktech, ale v jejich odstínech“.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Literární špion John le Carré, který se proslavil jako autor špionážníc­h románů, vydal autobiogra­fickou knihu Holubí tunel, ve které volně vzpomíná na osobnosti, jež potkal ve svém životě.
Foto: Profimedia.cz Literární špion John le Carré, který se proslavil jako autor špionážníc­h románů, vydal autobiogra­fickou knihu Holubí tunel, ve které volně vzpomíná na osobnosti, jež potkal ve svém životě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia