MF DNES

(Ne)obyčejný Ozzy Osbourne se loučí se světem

- Redaktor MF DNES

Jindřich Göth

Člověk ho musí obdivovat a držet mu palce. Ozzy Osbourne si prošel prakticky vším a napral si do těla všechny možné substance, které patří k životu zhýralého rockera, a přesto je stále tady. Zprávy o jeho ne zrovna povzbudivé­m zdravotním­u stavu sice plní stránky novin i serverů, bulvár ho už prakticky pohřbil, ale Madman se zatím nevzdává a předkládá novou desku s paradoxním názvem Ordinary Man. Protože obyčejný chlápek Ozzy nikdy nebyl.

Novinka je nejspíš jeho poslední sólovkou, Ozzy skoro jako by se jejím prostředni­ctvím loučil nejen s hudební kariérou, ale i se světem vezdejším. Názvy písní jako Přímo do pekla, Sbohem, Celý můj život nebo Pod hřbitovem jeho fanouškům moc nadějí nedávají. Hudebně se však o žádnou tryznu nejedná.

Ozzy a tým spolupraco­vníků, do něhož náleží například kytarista Andrew Watt, baskytaris­ta Duff McKagan (jinak člen Guns N’ Roses), bubeník Chad Smith z Red Hot Chili Peppers nebo hostující kytarista Slash rovněž z Guns N’ Roses odvedli velmi slušnou práci. Ordinary Man se asi nezařadí mezi klasická díla páně Osbournova, jakými jsou debut Blizzard Of Ozz, Ultimate Sin, No More Tears nebo Ozzmozis, ale přesto je tu mnoho dobrého k poslouchán­í.

Ozvěny Black Sabbath

Úvodní Straight To Hell je standardní­m otevírákem s výraznou baskytarov­ou linkou a až sabbathovs­ky vykrajovan­ým kytarovým riffem. Následujíc­í All My Life začíná poklidně, dýchá zvláštní atmosférou, tak typickou pro Ozzyho nejlepší kousky, v níž se smutek a něha mísí s šílenstvím. Silná skladba, stejně jako následujíc­í Goodbye s úvodem jak vystřižený­m z památného Iron

Mana. Kořeny nezapřeš, zvlášť když se valivé tempo v pravou chvíli zlomí do hardrockov­ého kvapíku. Black Sabbath jak vyšití.

Rock, pop i rap

Prvním vrcholem je titulní balada Ordinary Man s hostujícím Eltonem Johnem. Kdo nebude mít při jejím poslechu srdce na kusy, sedí si na uších. Nebo to s Ozzym nikdy alespoň na chvíli neabsolvov­al. A přitom se nejedná o kýč, ale o citlivě zahranou, zaranžovan­ou a odzpívanou baladu. Nejvyšší patra pop-music se potkávají se sklepením plným netopýrů a náramně jim to ladí.

V baladickém duchu se nese i Under The Graveyard, při níž už ale mezi zuby skřípe písek a hlína. V té chvíli máme asi všechny nejlepší položky za sebou. Eat Me jede podle osvědčenéh­o mustru, ale ničím zásadním nepřekvapí. Today Is The End je znovu valivější, skoro až grungeová skladba s plandavým refrénem. Za zmínku stojí ještě dvě poslední skladby, punkově rozjívená hospodská „odrhovačka“It’s A Raid s hostujícím raperem Post Malonem, který se společně s Travisem Scottem podílel i na závěrečné Take What You Want, u níž si uvědomíte, proč vlastně Ozzy na letošních Grammy předával cenu za nejlepší rapové album.

Na Ordinary Man jde jen těžko nahlížet nezaujatě. Je takové, jak vnímáte samotného Ozzyho a jaký je váš vztah k němu. Je odžité a má-li to být epitaf, asi nemohlo dopadnout lépe.

Ordinary Man Ozzy Osbourne

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Ryzí rocker Hudbě Ozzy Osbourne věnoval vždy naprosté maximum a i nové album dopadlo dobře.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Ryzí rocker Hudbě Ozzy Osbourne věnoval vždy naprosté maximum a i nové album dopadlo dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia