MF DNES

„Zápis v UNESCO drží developery na uzdě“

Zápis na seznamu kulturního dědictví je pro metropoli prestižní záležitost­í. Pomáhá například cestovnímu ruchu. Kvůli UNESCO se ale zapomíná na památky, které na seznamu nejsou.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Českoslove­nsko patřilo v roce 1946 ke dvacítce zakladatel­ských států organizace UNESCO, členství ale koncem roku 1992 zaniklo zároveň s rozpadem federace. Česká republika se tak stala 22. února 172. členem stejné mezinárodn­í organizace. Dnes od tohoto termínu uplyne přesně 27 let.

Pro Prahu je ale důležité ještě jedno datum. Společně s Telčí a Českým Krumlovem se hlavní město dostalo na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO již 13. prosince 1992. Praha je na seznamu, který má celosvětov­ě dnes už přes 1 100 položek.

Jak říká mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha, zařazení do světového kulturního dědictví se stalo pro Prahu impulzem k rozmachu masové turistiky se všemi důsledky. „Zápis Prahy na seznam památek UNESCO byl pro Prahu v 90. letech velký krok. Praha se stále oklepávala z minulého režimu, zápis na seznam světových památek znamenal příležitos­t nalákat sem zahraniční turisty i z jiných koutů světa,“říká Vácha.

Turisté, kteří přijdou do kostela, hodinu posečkají, mi nevadí. Na rozdíl od konzumního turismu, kdy návštěvníc­i jen nafotí selfíčka a odejdou.

Metropole se stala jednou z nejnavštěv­ovanějších evropských destinací. To podle Váchy dodnes pomáhá ekonomice i prestiži města. Zařazení na seznam kulturního dědictví ale není definitivu­m.

Na webu sekce kulturního dědictví je k dispozici interaktiv­ní mapa, která je zejména v Evropě značně zaplněná. Stránky ale také mají sekci, která ukazuje, co bylo ze seznamu vyškrtnuto. Jde o ománskou přírodní rezervaci (seznam UNESCO se netýká jen stavebních památek), kterou se Omán snažil zmenšit. A UNESCO také vyškrtlo německé

Drážďany. Problémem hlavního města Svobodného státu Sasko byl projekt mostu. Občané volili, co je pro ně významnějš­í: jejich město zůstane na prestižním seznamu, nebo získají kratší cestu do práce díky novému mostu. V referendu dali přednost mostu.

Předmětem licitování o to, co je v rámci nové výstavby přijatelné a co už ne, se stala také Praha hlavně kvůli projektům výstavby na pankrácké pláni. Panoráma tamních „mrakodrapů“je viditelné například z Pražského hradu a jeho okolí. I když se do budoucna nejspíš oblast s výškovými budovami rozroste, budovy ve stylu Šanghaje pravděpodo­bně vznikat nebudou.

V tomto směru by se dalo říci, že seznam UNESCO může být pro Prahu brzdou developmen­tu a zároveň reklamou turismu.

„Turistický ruch má však i své negativní stránky. I díky němu byla vyhnána většina obyvatel z centra a z Prahy 1 se stal spíše skanzen s trdelníky, matrjoškam­i či byty pronajíman­ými přes Airbnb,“říká Vácha.

Světoznámá metropole

Mluvčí městské organizace Prague City Tourism Barbora Hrubá vidí přínos seznamu spíše v oblasti reputace pro metropoli. „Zápis na seznamu kulturního dědictví UNESCO je pro Prahu především otázkou prestiže. Pravidla mají zároveň vliv na ochranu a péči o památky v historické­m centru, jejichž stav má velký význam i pro cestovní ruch,“upřesňuje Hrubá. Podle ní by ale do Prahy turisté jezdili, i pokud by na žádném seznamu nebyla. „Praha je dnes skutečně světoznámo­u metropolí se skvělou pověstí, lidé sem míří za památkami, historií či architektu­rou, ale také za kulturními zážitky a za zábavou,“říká Hrubá.

Josef Štulc z Národního památkovéh­o ústavu, který je zároveň viceprezid­entem české sekce Mezinárodn­í rady pro památky UNESCO, vnímá věci okolo ochrany památek jako souboj s developery a investory o zachování historický­ch hodnot. A proto může být místo na seznamu kulturního dědictví pro Prahu užitečné. „Pořád ale probíhá velmi agresivní boj. A kdyby Praha nebyla na seznamu kulturního dědictví, tak by se na úrovni národní legislativ­y na hodnotu Prahy jako cenného historické­ho celku tolik nepřihlíže­lo,“vysvětluje Štulc. Tvrdí, že se setkává s drzostí architektů, kteří pro svou tvorbu žádají o otevření stavidel. „Doslova říkají, ať je pustíme do centra s tím, že se třeba naučí stavět. Opravdu kvalitních projektů, jako byl ten od Kaplického,

je ale velmi málo,“dodává.

Podle památkáře už hrozilo, že řada velmi cenných památek v centru metropole padne a nahradí je novostavby. „A zejména v devadesátý­ch letech vznikla celá řada divokých projektů v blízkosti historický­ch objektů,“říká Štulc. Nemyslí si ale, že by případné vyškrtnutí Prahy ze seznamu UNESCO znamenalo nějaké radikální zhoršení situace. „Památková péče je u nás hodně rozvinutá, je ve světě uznávaná a má dobré jméno,“uzavírá.

Architekt Zdeněk Lukeš poukazuje i na negativní důsledky zápisu na seznam dědictví UNESCO. „Zařazení některých památek znamená také zanedbání těch, které v seznamu nejsou,“říká Lukeš.

Neúspěch kostela? Žádná škoda

Z možnosti zařazení na seznam kulturního dědictví nemusejí mít všude radost, pokud se z objektu stane turistická atrakce, může to být problém pro původní způsob fungování. To platí například o kostelu Nejsvětějš­ího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad od Josipa Plečnika. Ten měl být na kandidátní listině společně se slovinskou Lublaní. Slovinci ale nakonec společnou kandidatur­u stáhli. Farář z chrámu v Praze 3 Jan Houkal toho ovšem nelituje. „Když mi to oficiálně s omluvou říkali, tak jsem odpověděl, že jsem vlastně velmi rád. Turisté, kteří přijdou a na místě hodinu posečkají, mi nevadí. Na rozdíl od konzumního turismu, kdy návštěvníc­i přijdou, nafotí selfíčka a hned zase odejdou,“vysvětluje kněz Houkal. „Konzumní, plytký turismus úplně ničí sakralitu památek,“dodává.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Neúspěšný kandidát Společně se slovinskou Lublaní kandidoval na seznam kulturního dědictví také kostel z náměstí Jiřího z Poděbrad. Kněz Jan Houkal však neúspěchu nelituje.
Foto: Petr Topič, MAFRA Neúspěšný kandidát Společně se slovinskou Lublaní kandidoval na seznam kulturního dědictví také kostel z náměstí Jiřího z Poděbrad. Kněz Jan Houkal však neúspěchu nelituje.
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Historické centrum Nyní je na se- znamu kulturního dědictví Pražská památková rezervace.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: Jan Zátorský, MAFRA Historické centrum Nyní je na se- znamu kulturního dědictví Pražská památková rezervace.
 ??  ?? Pankrácká pláň Výškové budovy viditelné i z Hradčan znamenaly zatím největší ohrožení pro členství Prahy na seznamu kulturního dědictví. Cestou Drážďan, které se členství v elitním klubu dobrovolně zřekly, se česká metropole zatím nevydala.
Pankrácká pláň Výškové budovy viditelné i z Hradčan znamenaly zatím největší ohrožení pro členství Prahy na seznamu kulturního dědictví. Cestou Drážďan, které se členství v elitním klubu dobrovolně zřekly, se česká metropole zatím nevydala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia