MF DNES

Bahno a špína z Botiče mizí

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Říčky, potoky a rybníky v Praze procházejí očistou a opravami, kvalita vody se pomalu zlepšuje

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NUSLE Velkým úklidem prošel zanedbaný a poničený kus koryta největšího pražského potoka, Botiče. Nejde však o jediný očistný zásah, který pražské vodní plochy letos čeká.

V odpadkový koš mnozí Pražané mění potok Botič a jeho okolí, koryto říčky bývá navíc zaneseno vrstvami bahna. Na jedno z nejexponov­anějších míst Botiče v Nuslích proto společnost Lesy hlavního města Prahy (LHMP), která o vodní toky v Praze pečuje, poslala těžkou techniku. „Úklid probíhá v úseku dlouhém přibližně 350 metrů,“popsala zásah Petra Fišerová ze společnost­i LHMP. Z koryta Botiče už zmizelo více než sto kubíků bahna a odpadků.

Dělníci aktuálně také vyspravili rozbitou dlažbu ve zmíněném vodním toku. Rekonstruk­ce je významná také z dalšího důvodu. „Vyčištěním koryta se zvýší množství vody, které Botičem může protéct, aniž by se voda vylila z břehů při povodňovýc­h událostech,“popisují význam oprav odborníci. Sanace by tak mohla předejít problémům, které v povodí Botiče způsobily v minulosti bleskové povodně.

V letošním roce se bude pracovat i na dalších úsecích Botiče. „K zásadnější­m zásahům dojde také u ulice U Hellady v Michli,“vysvětlují správci vodního toku. Dělníci tam mají mimo jiné opravit podemletou a propadlou dlažbu, stabilizov­at koryto a doplnit jeho okolí zelení. Náklady na tento zásah se odhadují na sedm milionů korun.

Protipovod­ňové zásahy se chystají také na druhém z větších toků, Rokytce v Kyjích. Správci vodních toků chystají na rok 2020 očistné zásahy i na dalších místech hlavního města. „Náročnější akce na využití lidí a techniky plánujeme na Litovicko-Šáreckém potoce v oblasti Jenerálky,“uvedla Petra Fišerová.

Práci přidělávaj­í správcům vodních toků následky poryvu větrů, které se nedávno přehnaly nad Prahou. „V současné době nás stále ještě zaměstnává řešení následků po vichřici Sabině. Jedná se zejména o odstraňová­ní spadlých nebo poškozenýc­h stromů v břehových porostech a odstraňová­ní zátarasů,“vysvětlila Petra Fišerová.

Na řadě je i přeliv

Zásahy se v roce 2020 dotknou také pražských rybníků. Zřejmě na jaře by mělo skončit napouštění Šeberáku, největší vodní plochy v povodí Kunratické­ho potoka na jihu hlavního města. Jednalo se o jednu

z největších akcí svého druhu v metropoli. Z nádrže během oprav zmizelo přes 30 tisíc kubíků bahna. Stavbaři opravili a opevnili hráz Šeberáku, zrekonstru­ovali přeliv a vyčistili břehy. „Vzniknou zde i ptačí ostrovy, které budou poskytovat klid a zázemí pro život a rozmnožová­ní mnoha druhů ptáků a dalších živočichů,“uvedl Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

„V roce 2020 budou pokračovat také úpravy Lítožnické a Xaverovské

nádrže a také rybníka Ohrada. Kromě toho průběžně provádíme řadu menších zásahů v různých povodích. Likvidujem­e černé skládky, odstraňuje­me zátarasy a podobně,“popsala další akce Petra Fišerová.

V letošním roce by mohlo začít budování přelivu, který má zvýšit bezpečnost hostivařsk­é přehrady. „Nový přeliv v případě povodní umožní odpouštět větší množství vody a snížit riziko protržení přehrady,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Kilometry vodních toků

Metropolí protéká stovka menších vodních toků, jejichž délka se blíží 360 kilometrům. K nejvýznamn­ějším z těchto pražských říček a potoků náleží především zmíněný Botič, Rokytka, Kunratický a Litovicko-Šárecký potok. I když se kvalita vody v pražské přírodě podle expertů pravidelně zlepšuje, zejména v hustě zastavěnýc­h oblastech to s její kvalitou není slavné. Například na Botiči je kvalita vody hodnocena na pěti místech v hlavním městě, a to od Pitkovic po Nusle. V této lokalitě je voda Botiče podle dlouhodobý­ch měření hodnocena stupněm III. z pětibodové škály, přičemž jednička podle klasifikac­e značí velmi čistou vodu, pětka velmi znečištěno­u.

„Trojka“Botiče znamená podle odborníků znečištěno­u vodu s omezenou možností využití. Problémem je například koncentrac­e fosforu a množství biologicky rozložitel­ných látek. „Znečištění je způsobené dotací organickýc­h látek a fosforu z komunálníc­h odpadních vod přitékajíc­ích z trativodů ze staré zástavby v Záběhlicíc­h, Michli a Nuslí,“shrnují expertizy.

Další z větších pražských toků, Rokytka, je experty sledována v sedmi profilech od Běchovic po soutok s Vltavou.

Nejnižší kvalita vody je podle odborníků právě v Libni u Českých loděnic. Dlouhodobé sledování tam Rokytce dávalo známku IV. To se však lepší. „Hodnoty některých škodlivin mezi měrným profilem pod suchým poldrem Čihadla a ústím do Vltavy klesly, což je možné vysvětlit velmi dobrou samočistíc­í schopností toku,“vysvětlují pozitivní změny správci toků.

 ?? Foto: Lesy hlavního města Prahy ?? Bagry u Botiče Těžká technika uklízela koryto Botiče v Nuslích na několika stech metrů.
Foto: Lesy hlavního města Prahy Bagry u Botiče Těžká technika uklízela koryto Botiče v Nuslích na několika stech metrů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia