MF DNES

Chřipková epidemie slábne

-

PRAHA Chřipková epidemie, která letos zasáhla celou republiku, se podle hygieniků blíží ke konci. Statistika ministerst­va zdravotnic­tví uvádí, že za poslední týden se počet pražských pacientů s chřipkou a akutními respirační­mi potížemi snížil o deset procent, celorepubl­ikově o jedenáct. Aktuálně se v populaci nachází 1 422 nemocných na 100 tisíc obyvatel, takže hygienici stále hovoří o epidemii, ačkoliv počet nakažených již druhý týden klesá.

Nových pacientů ubývá ve všech věkových kategoriíc­h kromě seniorů. V Praze minulý týden onemocnělo 17 tisíc lidí, z toho jedenáct museli lékaři přesunout do nemocnic. „I přes pokles nemocnosti stále přetrvává, i když již slábnoucí, plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldov­á. Hygienici předpoklád­ají další pokles nemocnosti a pozvolný konec epidemie, která si letos v hlavním městě vyžádala dvě oběti.

Pomohly jarní prázdniny

Chřipkové epidemie se v ČR objevují pravidelně v průběhu ledna a února, letos začátek připadl na 31. ledna. Nemocnice poté uzavřely lůžková oddělení, především plicní, interní a léčebny dlouhodobě nemocných. Chřipka dle oborníků nejvíce ohrožuje osoby s chronickým­i chorobami, seniory a děti. Nebezpečí přenosu viru prudce stoupá ve velkých skupinách lidí, například ve školách a školkách. Lékaři se shodují, že letos ke zpomalení a zastavení nákazy přispěly především jarní prázdniny.

Odborníci doporučují, aby se lidé nechali proti chřipce očkovat. Vakcínu hradí pojišťovny lidem nad 65 let. Poté mohou požadovat zpětné proplacení vakcíny z fondu prevence. Očkování začíná účinkovat po čtrnácti dnech a lékaři doporučují ji každý rok obnovit. Dále apelují, aby se lidé pokud možno vyhýbali davům a prochladnu­tí, nezapomína­li na konzumaci vitaminů a dodržovali hygienu. (ČTK, am)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia