MF DNES

Obnova zbořené kaple v Sobíně má začít na jaře

Stavba kopie památky, kterou vloni zbořil kamion, vyjde na 1,2 milionu korun. Většinu nákladů uhradí pojišťovna, pomoci ale může i magistrát nebo veřejná sbírka. Kromě policie incident řešili i pražští památkáři.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Právě rok uplynul v polovině února od nešťastné události, kdy řidič kamionu pobořil památkově chráněnou kapli se zvoničkou v Sobíně, který se nachází na západním okraji Prahy. Ještě týž den statik z bezpečnost­ních důvodů rozhodl o demolici stavby.

Nečekaný konec dominanty obce nesli obyvatelé velmi těžce, proto také vedení radnice ve Zličíně okamžitě slíbilo památku obnovit. „I když nová výstavba už nebude mít takový punc historie jako ta zničená, přesto občané věří, že se podaří novou stavbou zaplnit citelně prázdné místo,“říká po roce od nehody Marta Koropecká (Pro Zličín a Sobín), starostka pražského Zličína, pod který Sobín spadá.

Jenže záchrana není vůbec jednoducho­u záležitost­í. Radnice nejprve musela jednat s Národním památkovým ústavem o podmínkách dalšího postupu a následně vybrala specializo­vaného projektant­a, který zpracoval podrobný projekt. Výhodou v tomto ohledu je alespoň to, že se ke kapličce jako jedné z mála drobných lidových památek dochovaly původní plány. I s jejich pomocí bylo možné navrhnout věrnou kopii původní stavby.

Místní stavební úřad sice ještě projekt vrátil k doplnění, následně už ale městská část požádala o stavební povolení a v současnost­i čeká na jeho vyřízení. Kromě toho ještě musí vybrat v tendru dodavatele, který obnovu provede. „Samotné stavební práce, pokud se nic nezkomplik­uje, by měly začít zhruba v květnu. Vzhledem k netypičnos­ti stavby je ale třeba vzít v úvahu nutnost stálých klimatický­ch podmínek při její výstavbě,“upozorňuje Koropecká. Proto také nechce odhadovat, kdy by mohla být nová kaplička dokončena.

Dobrou zprávou také je, že se do ní v budoucnu vrátí alespoň některé původní prvky. Z trosek se totiž podařilo zachránit kříž, zvon i sochu Panny Marie.

Rozpočet přes milion korun

Podle starostky vyjde stavba kaple zhruba na 1,2 milionu korun. Zličínská radnice plánuje práce financovat především prostředni­ctvím pojišťovny firmy, jejíž kamion škodu způsobil. Většina potřebné částky by se tak měla pokrýt z povinného ručení.

Pokud by přesto peníze nestačily, zváží městská část možnost vypsat veřejnou sbírku nebo požádat pražský magistrát o příspěvek z fondu na opravu památek. Jeho vedení se v každém případě možné pomoci zničené památce nebrání. „Zatím nás nikdo neoslovil, rádi ale budeme o možné podpoře jednat,“říká radní hlavního města pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Řidič kamionu převážejíc­í stavební materiál narazil loni v polovině února do kapličky v zatáčce Hostivické ulice, která protíná střed pražského Sobína. Přivolaná hlídka policie případ řešila pouze jako běžnou dopravní nehodu a řidiči na místě vyměřila blokovou pokutu ve výši dva tisíce korun. Tím pro ni celá událost skončila, podle dřívějšího vyjádření tiskového oddělení policie trestní stíhání šoféra zahájeno ani nebylo.

Případ řešili i památkáři

Přesto ještě další sankce řidiči hrozí. Případem zničené sakrální stavby v Sobíně se totiž začali zabývat také magistrátn­í památkáři. Ti požádali policii o poskytnutí spisového materiálu k nehodě.

„Odbor památkové péče magistrátu hlavního města se danou věcí zabýval a ve věci vedl řízení o přestupku,“řekl MF DNES ředitel magistrátn­ího odboru památkové péče

Jiří Skalický. Zda se nakonec šofér skutečně dočkal ještě dalšího trestu, už ale Skalický odmítl sdělit s odkazem na právní předpisy, které zveřejnění takové informace v případě fyzických osob nedovolují. V každém případě viník po incidentu žádnou lítost za zničení cenné stavby neprojevil. Radnici se po nehodě dopisem omluvila pouze dopravní společnost.

Bíložlutá kaple stála ve středu Sobína už od roku 1885. Postavena byla v neogotické­m slohu na osmiúhelní­kovém půdorysu z darů tehdejších občanů. Návrh pochází od V. K. Panoše, stavbu provedl František Hrdlička se synem Josefem. Jejich potomci, kteří dodnes žijí nedaleko, se o stavbu až do nehody starali.

Rekonstruk­cí včetně vnitřního vybavení naposledy prošla v roce 2004. O tři roky později byla ministerst­vem kultury prohlášena za kulturní památku České republiky.

I když nová výstavba už nebude mít takový punc historie jako ta zničená, přesto občané věří, že se podaří novou stavbou zaplnit citelně prázdné místo.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Konec památky Kapli v Sobíně pobořil náraz kamionu před rokem, následně ji statik nařídil strhnout. S řidičem, který dostal na místě blokovou pokutu dva tisíce korun, vedli následně řízení památkáři. Zda a jak jej potrestali, odmítli sdělit s tím, že jim to zákon nedovoluje.
Foto: Petr Topič, MAFRA Konec památky Kapli v Sobíně pobořil náraz kamionu před rokem, následně ji statik nařídil strhnout. S řidičem, který dostal na místě blokovou pokutu dva tisíce korun, vedli následně řízení památkáři. Zda a jak jej potrestali, odmítli sdělit s tím, že jim to zákon nedovoluje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia