MF DNES

Kapelníku, pomoc!

Fotbalová Sparta v nouzi povolala Václava Kotala. Kdo vůbec je ten neokoukaný muž?

-

David Čermák

Jan Palička

s Libercem vedení z Letné překvapil, svědčí to o jasném nedostatku sebereflex­e a kritického úsudku. Jako by nestačilo, že při výběru koučů Sparta už několik let nahodile skáče ode zdi ke zdi, změny dělá překotně a často je navíc nevhodně načasuje – tak jako naposledy výměnu Jílka za Kotala.

Což ovšem ještě nemusí značit, že by byl nový šéf lavičky bez šance.

Důchodce, nebo novátor?

I když ho do křesla vynesla shoda okolností, přinejmenš­ím si buďte jistí, že se mu v sedmašedes­áti nerozklepo­u kolena, když v kabině nakráčí před nesourodou partu štědře placených hvězdiček.

Umí zachovat klid. Nesesype se, když se nebude dařit. Kamenný výraz ve tváři mění málokdy, šetří velikášský­mi slovy a novinářům rád utíká z otázek k nekonkrétn­ím odpovědím, aby si střežil know-how.

Když se daří, fanouškům nevadí, že zůstává tajemný. Hlavně v Hradci si ho zamilovali; po postupu do ligy v roce 2010 mu vymysleli chorál i chytlavou přezdívku Kapelník.

Táhne se s ním pověst morouse, který se málokdy usměje, ale těžko ho na veřejnosti uvidíte rozčilenéh­o: ani po porážkách většinou nehne brvou, z lavičky málokdy zakřičí ostřejší výraz.

„Uvnitř to vře často, ale navenek chci jít hráčům příkladem. Chci po nich disciplínu,“vysvětlova­l několikrát. „Tak jako u nich nerad vidím zbytečné karty, musím se i já chovat podle pravidel.“

Řád Sparta potřebuje, stejně jako fotbalovéh­o fanatika, což je další charakteri­stika, která na Kotala sedí. Jeho svět obíhá kolem kulatého míče. Na fotbal myslí nonstop, a co možná vzhledem k jeho věku překvapí, pořád si chodí v Hradci kopnout s daleko mladšími spoluhráči. Žije asketicky, proto si drží tělesnou i duševní svěžest.

Ročník narození 1952 klame, Kotal zdaleka nepatří mezi důchodce. Mluví rusky, obstojně anglicky, rád využívá moderní technologi­e, po každém zápase studuje všemožná data, detailně rozebírá u videa zlomové fáze utkání.

Na první pohled mu chybí energie, která srší z nastupujíc­í trenérské

Věřím, že trenér Kotal bude úspěšný a spolupráce s ním potrvá co nejdéle. František Čupr, gen. ředitel Sparty

generace, ale vnitřní zápal pro věc tenhle nedostatek vyvažuje.

„Nejde odtrénovat dvě hodiny a jít domů,“přesvědčuj­e. „Dělám věci do detailu, zajímá mě příčina: Hledám drobnosti a pokaždé se snažím zjistit, proč jsme dali gól, nebo proč jsme ho naopak dostali.“

Druhá varianta je častější, na defenzivu si Kotal potrpí. Jeho krédo zní: Kvalitní útok nemůžete postavit na špatné obraně. Tím pádem se dá očekávat, že ve Spartě na začátku půjde tvrdě po výsledcích: bez ohledu na předváděno­u hru, bez ohledu na jména v sestavě.

Vzhledem k tomu, že vyžaduje maximální disciplínu, klidně posadí svéhlavého záložníka Kangu. Vzhledem k tomu, že v obraně má rád jistotu a zkušenosti, do stoperské dvojice zřejmě vrátí Mandjecka, kapitána kamerunské reprezenta­ce. „Změny přijít musí,“ohlásil včera. „Ve stoperské dvojici preferuju leváka s pravákem, z důvodu přípravy kombinace je to hodně důležité.“

Velmi důležitá bude zítřejší Kotalova premiéra v Olomouci. Spartě nezbývá než doufat, že pod novým kapelníkem vymizí falešné tóny.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Změny přijdou Sestava Sparty dozná změn, v neděli v Olomouci čeká kouče Kotala premiéra.
Foto: Profimedia.cz Změny přijdou Sestava Sparty dozná změn, v neděli v Olomouci čeká kouče Kotala premiéra.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia