MF DNES

Kladno se ocitlo na dně, ale sestup si dál nepřipoušt­í

- — Robert Rampa

Tuhle krizi povídání nespasí, za vše mluví situace z druhé třetiny. Pardubický obr s ruským jménem Zacharčuk brání puk před třemi dotěrnými soupeři. S jeho mohutnou postavou neumějí kladenští hokejisté pohnout a on jim ubírá čas v početní výhodě.

Běžela 34. minuta za stavu 1:0 pro Pardubice.

Jen o pár vteřin později střídá údiv domácích fanoušků nad tou nemohoucno­stí jiná emoce: jsou pobouřeni, když se ve stejném oslabení zjeví před domácím brankářem Denisem Godlou jiný cizák Johan Harju a překoná ho podruhé.

Ani Godlův vymodlený návrat po zranění nepomohl, byť chytal výtečně. Kladno se ocitlo po desáté prohře v řadě (2:5) na dně extraligov­é tabulky. Tam, kde to ještě v lednu s 15bodovým náskokem byla čirá fantazie.

Jenže co naděláte, když konkurenci v posledních týdnech zachraňova­li miliardáři (Pardubice), ropné společnost­i (Litvínov) nebo spolupráce s jinými kluby (Vítkovice), zatímco vy s menším rozpočtem spoléháte na zázrak.

Že bude dominovat 48letý Jaromír Jágr (ano, i včera dal gól, už čtrnáctý). Že to uplácáte po mantinelec­h. Že jste v „Kladýnku“rodina.

Ne, ani angažování odchovance Jiřího Tlustého do role asistenta trenéra nespasí čtrnáct dní před koncem základní části tým, od něhož jste průběžně slýchali: Nemáme čas trénovat přesilové hry. Nejen že v nich má Kladno úspěšnost jen 17 procent, ještě góly dostává.

„To nás trápí celou sezonu,“přiznal útočník Ladislav Zikmund.

„Hlouběji už nemůžeme, co? Jsme v...“ulevil si obránce Michal Barinka.

„Mám v sobě hrozně emocí, jsme naštvaní, ale ještě zbývá pět zápasů,“řekl kapitán Jakub Strnad.

Zatímco v kladenské kabině vládlo ticho a hráči vycházeli nemluvní, ti pardubičtí křepčili. Získali na sestupovou pozici tříbodový náskok, jsou i před Litvínovem a snad opravdu zapomněli na nedávný komediální seriál, kdy vyhazovali za rebelii a přiváděli zpět kapitána Tomáše Rolinka, kdy bývalý generální ředitel Martin Sýkora dával hlasovat na sociálních sítích o příchodu posil a podobně.

Co dál? Konec tabulky zůstává těsný, rozhodnout může i zbylé rozlosován­í: Litvínov se vyhne nejužší špičce, to Pardubice i Kladno čeká měření s Brnem, Spartou, Třincem, Mladou Boleslaví nebo Plzní. Pokud tady žádné body neurvou, mohou v Kladně doufat. V posledním kole totiž hrají na ledě Litvínova.

Bylo by to symbolické. Jaromír Jágr proti Jiřímu Šlégrovi. Dvě legendy, jež pobuřují hokejové fanoušky s nápadem na uzavření ligy, v březnu budou možná hrát mezi sebou o bytí mezi elitou.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Desátá porážka Hokejisté Kladna padli podesáté za sebou a klesli na poslední, sestupovou příčku extraligov­é tabulky.
Foto: Profimedia.cz Desátá porážka Hokejisté Kladna padli podesáté za sebou a klesli na poslední, sestupovou příčku extraligov­é tabulky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia