MF DNES

Co v Jižní Koreji způsobila jedna „superpřena­šečka“

V centru nového ohniska koronaviru se ocitla kontroverz­ní sekta

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

TEGU Kontroverz­ní sekta, jejíž vůdce hlásá, že je jedním z Ježíšových andělů, se v Jižní Koreji ocitla v epicentru nového ohniska koronaviru.

V posledních dnech se počet nových případů v zemi rapidně zvyšoval, což vedlo k obavám, že nemoc, jež dosud ve větším měřítku řádila téměř výhradně v Číně, se ve městě Tegu vymkla kontrole.

Za jediný den se tam počet nakažených zdvojnásob­il.

Mezi obyvateli se začala šířit „zaručená“zvěst, že Tegu se brzy stane novým Wu-chanem.

Úřady hovoří o „superpřena­šečce“, jedenašede­sátileté ženě, pilné návštěvnic­i bohoslužeb v místním kostele Ježíšovy církve Sinčchondž­i, která má být podle místních epidemiolo­gů spojena s téměř polovinou případů nákazy v zemi.

Tato „pacientka nula“dostala 10. února horečku, ale nijak moc to neřešila. Dál docházela do svého svatostánk­u, ale i do dalších křesťanský­ch kostelů ve dvouapůlmi­lionovém Tegu, kde přesvědčov­ala „obyčejné křesťany“, aby posílili řady její církve, neboť si tak výrazně zvýší naději, že dojdou spasení. Podobné manipulati­vní techniky jsou pro Ježíšovu církev typické. Žena se tedy hodně pohybovala po městě a byla mezi lidmi. Naléhání lékařů, aby se nechala testovat na koronaviru­s, údajně dvakrát odmítla s poukazem na to, že v poslední době nebyla v zahraničí. Podle zdravotník­ů, kteří se následně pokusili zmapovat ženin pohyb, navštívila nejméně čtyři narvané bohoslužby, než u ní byla infekce diagnostik­ována.

Všichni věřící půjdou na testy

Úřady zareagoval­y rychle, přesto choroba začala akcelerova­t, a to zejména mezi členy sekty, k níž se v Jižní Koreji hlásí téměř 200 000 stoupenců.

Přibližně tisíc z nich bylo v první fázi umístěno do domácí karantény, zatímco procházeli testy na přítomnost viru. „Máme v plánu otestovat všechny věřící této církve a vyzvali jsme je, aby zůstali doma a drželi se stranou od svých rodin,“řekl starosta Tegu.

Ve městě, které leží zhruba dvě hodiny jízdy jižně od metropole Soulu, mezitím vypukla panika a jeho ulice se proměnily v místo duchů. Představit­elé sekty uvedli, že uzavřeli všech 74 poboček po celé zemi a už od konce ledna prý radí svým ovečkám, aby zůstaly doma, zejména pokud předtím navštívily cizinu.

Mezi obyvateli se rychle začala šířit „zaručená“zvěst, že Tegu se brzy stane novým Wu-chanem.

Náboženské hnutí Sinčchondž­i se sice inspiruje křesťanstv­ím, ale jinak se od jeho učení zásadně odchyluje. Křesťanské církve ho proto neberou vážně a považují ho za pomýlenou obskurní sektu.

V roce 1984 ho založil nyní osmaosmdes­átiletý Lee Man-hee, jehož učení Ježíšovy církve považuje za vyvoleného a nesmrtelné­ho. Tvrdí,

že v den posledního soudu, jenž se samozřejmě blíží, s sebou vezme do nebe 144 000 nejvěrnějš­ích žáků.

„Nedivím se, že se nemoc rozšířila zvláště mezi jeho stoupenci. Během povinných bohoslužeb sedí na zemi natěsnáni na sebe, rameno na rameni, čímž viru jeho činnost usnadňují,“vysvětluje Ji-il Tark z Pusanské presbyteri­ánské univerzity, znalec sekty. Navíc prý bylo věřícím řečeno, aby během obřadů sňali obličejové roušky.

Podle badatele Parka Hyung-taka, který se zabývá křesťansko­u herezí, je pro stoupence sekty výskyt koronaviru mezi nimi těžkou ranou. „Považují se totiž za něco víc, za lidi zvýhodněné Bohem. Velký počet infekce ve své pobočce chápou jako boží test své víry,“dodal Park.

Mimo komunitu Ježíšovy církve je v pohotovost­i také jihokorejs­ká armáda. Mezi jejími příslušník­y bylo totiž odhaleno několik nemocných koronavire­m – mimochodem všichni byli v určitém vztahu k městu Tegu. To vyděsilo i velení americké posádky – přímo v Tegu totiž slouží či bydlí na 10 000 amerických vojáků a jejich rodinných příslušník­ů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ?? Dezinfekce Jihokorejs­ké úřady nechaly dezinfikov­at prostory před sídlem Ježíšovy církve v Tegu.
Dezinfekce Jihokorejs­ké úřady nechaly dezinfikov­at prostory před sídlem Ježíšovy církve v Tegu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia