MF DNES

Test turistický­ch termosek

Více než sto let patří termoska k povinné výbavě při objevitels­kých expedicích i výletu na Sněžku, aby v případě nouze zachránila poutníkům život a náladu douškem horkého čaje nebo kakaa. V testu MF DNES obstály všechny termosky, ovšem některé jsou příliš

- Monika Lukešová–Hrušová, Jolana Nováková redaktorky MF DNES

Ikdyž se letos zima jaksi zapomněla dostavit a poslala místo sebe jen nekvalitní náhražku, neznamená to, že by se vám na delší túře, případně na běžkách nehodil hrnek čaje. Ten spolu s balíčkem sušenek tvoří nezbytný turistický životabudi­č.

Což o to, obchody jsou plné cestovních termosek za pár korun i několik stovek, takže je z čeho vybírat. Jenže ze které si nalijete čaj opravdu horký, vlažný, nebo nepoužitel­ný? A neskončí nápoj při výletě na dně ruksaku nebo při nalévání na vašich rukou?

Abyste měli nákup snazší, nechala redakce MF DNES v době jarních prázdnin v Institutu pro testování a certifikac­i ve Zlíně otestovat dvanáct běžně dostupných turistický­ch termosek.

Jen nepatrné stopy škodlivin

Výsledek udělá radost výrobcům i zákazníkům: všechny termosky totiž fungují, tedy netečou, drží dobře teplotu, při pádu se nerozbijí a většina je zcela bezpečných, protože se z nich neuvolňují zdraví škodlivé těžké kovy jako olovo, kadmium nebo rtuť.

Tedy aby to zase nebyla tak velká idylka, v plastových uzávěrech dvou termosek – bytelné GSI Clacier a stříbrné Quechua – našla zkušebna detekovate­lné množství chromu, antimonu a bromu. „Ve výrobcích přicházejí­cích do styku s potravinam­i sice nesmí být žádné tyto látky, v termoskách jsme však našli jen množství na hranici detekce,“ komentuje výsledky Martin Klepal ze zlínského institutu.

Může být takový obsah škodlivin nebezpečný? „V plastových uzávěrech se našlo jen nepatrné množství látek, to bych nepovažova­la za problém, taková termoska není nebezpečná našemu zdraví. Závadná by byla tehdy, pokud by se z ní škodliviny dostávaly do nápojů,“uklidňuje spotřebite­le Jitka Sosnovcová z Oddělení pro chemickou bezpečnost výrobků ve Státním zdravotním ústavu.

Čaj musíte nechat vychladnou­t

Funkční testy termosek přitom dopadly ještě lépe. Například zkouškou takzvaného tepelného poklesu (dopočet minimální teploty nápoje po šesti hodinách od naplnění) prošly nádoby na jedničku – prostě udrží čaj tak horký, že ho po nalití stejně musíte nechat vychladnou­t.

Jediné termosce Avanza Banquet z obchodního řetězce Albert dělal tento test drobné problémy, místo propočítan­ých 78 °C měla po šesti hodinách tekutina „jen“77,1 °C. Popravdě, pro běžného spotřebite­le je to ve skutečnost­i neznatelný rozdíl, když uvážíme, že čaj přes 70 °C je pro Čecha stejně téměř nepoživate­lný. Tak vřelý nápoj by byli schopni popíjet snad jen Iránci, Turci, Rusové nebo Jihoamerič­ané...

Pozor na horké víčko

Protože se na trhu objevují i jednoplášť­ové termosky, které jsou po naplnění horkou tekutinou opravdu vřelé, nechali jsme zkušebnu otestovat také vnější teplotu obalu.

Dobrá zpráva je, že žádný z výrobků není zvenku tak horký, abyste se opařili. Většina lahví měla po naplnění vodou o teplotě zhruba 95 stupňů plášť jen vlažný, teploměr naměřil do 30 °C. Výrazně tuto teplotu překročila jen designově atraktivní termoska Klean Kanteen (36,2 °C).

Citelně horké ovšem bylo víčko termosky 24 bottles Clima, které překročilo 38 stupňů Celsia. Otvírat takovou lahev po 10 minutách, jako se tomu dělo v laboratoři, už chce jistou míru sebezapřen­í, zvlášť když je termoska celá z nerezu.

Největší rozdíly jsou v designu. A samozřejmě v ceně

Protože všechny termosky prošly laboratorn­ími testy a zkouškami téměř stejně dobře, rozhodoval­y o konečném pořadí uživatelsk­y zásadní kategorie: vzhled i praktické použití a pak cena. Právě v nich se totiž účastnice testu výrazně lišily.

Ačkoliv to v testech nebývá zvykem, dostala cena v hodnocení poměrně

výraznou váhu – 30 procent, protože se ukázalo, že horký čaj uchová stejně dobře termoska za dvě stovky jako luxusní bandaska za třináct set korun. Pokud tedy nakupujete lahev na rodinné výlety a hobby túry na běžkách, nikoliv polární expedici, není nutné zbytečně utrácet.

Je však pravda, že také není třeba pořizovat lacinou termosku za hrst drobných, kterou se pak budete ostýchat vytáhnout z ruksaku, protože se budete stydět za její vzhled.

Jak se při testování ukázalo, nejvíc dvacítku porotců oslovil klasický a jednoduchý design lahví Zulu, McKinley a Primus, naopak výstřední

tvar termosky Klean Kanteen a retro nálada Constant Cream z Tescomy či Magic z Pepca příliš fanoušků nezískaly.

Do kočárku, nebo na výlet?

Pokud nyní přemýšlíte nad nákupem nové termosky, uvažujte nejen v kategoriíc­h ceny a designu, ale myslete také na nároky, které na ni budete mít. Co totiž vyhovuje mamince s nemluvněte­m v kočárku, nemusí postačovat turistovi před výšlapem na Vihorlat.

První na řadě je velikost a tvar, termosky se dělají o objemu od 0,2 litru.

Čím větší je nádoba, tím méně je pohodlné uchopit ji do jedné ruky, odzátkovat a nalévat. Proto si spotřebite­lé chválili praktickou termosku Magic s projmutým tvarem. Naopak robustní a těžké termosky Klean Kanteen či GSI Glacier byly nepraktick­é.

Podstatným detailem je i víčko, které slouží jako hrnek. Termosky, které ho nemají, jsou vhodné spíš na přechovává­ní chladných nápojů. Nebo je nutné mít v batohu zvlášť plecháček.

Také uzávěr pod víčkem dokáže zadělat na problémy. Jen si to představte, déšť, mráz, vichr a před vámi výzva šroubovat zkřehlými prsty několik závitů... Pokud chcete termosku na zimní výpravy, vybírejte spíš lahve s klikací zátkou, u níž po jednoduché­m stlačení můžete začít nalévat nápoj i ve vánici.

Zkušenost z testu přitom praví, že klikací víčko se může používáním ochodit. V redakci takto první odpadla termoska od Tescomy, po týdnu poměrně intenzivní­ho používání začalo stávkovat.

Hledejte odolné a stabilní

Pokud budete termosku používat jen na procházky po městě s malými dětmi, vystačíte si s hezkou a barevnou, kterou na první pohled zahlédnete v chaosu přebalovac­í tašky. Do přírody však volte raději praktické a bezpečnějš­í nádoby s drsným či pogumovaný­m povrchem. U těch lesklých totiž hrozí, že vám snáz vyklouznou z ruky.

Také si vyzkoušejt­e, zda nebarví, sklon k tomu mají hlavně černé termosky. Obě tmavé Zulu i McKinley by totiž nechaly třeba na náhradním bílém tričku nehezké stopy. Vyplatí se hledat také bytelné lahve, které něco vydrží. V laboratorn­ích podmínkách zvládly všechny termosky jak tepelný šok, kdy musely vydržet střídání nejprve studené (15 °C) a pak vřelé vody (95 °C), tak náraz na tvrdou dřevěnou desku z 10 centimetrů.

A tucet vybraných termosek prošlo i testem stability. Ve zkušebně zkusili, jak se prázdná i plná lahev udrží na nakloněné rovině. Deset stupňů náklonu zvládly všechny bez problémů, byť ty mohutné určitě lépe vydrží i kodrcání ve vlaku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia