MF DNES

Praha zvěční kritiky ruského prezidenta

Náměstí a alej v blízkosti ruské ambasády ponesou jména po ruském politikovi a novinářce, kteří byli zavražděni.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Rada hlavního města včera rozhodla o přejmenová­ní několika veřejných prostranst­ví. U dvou z nich nejde jen o běžnou administra­tivu spojenou například s výstavbou, pro kterou město hledá názvy nově vzniklých ulic. Věc má politický přesah.

Praha se včerejškem zařadila k několika dalším světovým metropolím vymezující­m se tímto způsobem vůči politice současného Ruska, když schválila záměr pojmenovat náměstí po ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi a alej po novinářce Anně Politkovsk­é. Podle rady má jít o politické gesto vůči Ruské federaci a vyjádření solidarity s ruskou politickou opozicí a hnutím za lidská práva vystaveným v Rusku soustavném­u pronásledo­vání.

I výběr obou míst je v duchu tohoto gesta. Náměstí Pod Kaštany v Praze 6, kde sídlí i ambasáda Ruské federace, nově ponese jméno Borise Němcova, který byl v roce 2015 zavražděn v Moskvě a jehož smrt nebyla nikdy objasněna. A dosud ještě nepojmenov­aná promenáda ve

Stromovce v Praze 7, lemující ambasádu z druhé strany, dostane jméno po americké investigat­ivní novinářce s ukrajinský­mi kořeny Anně Politkovsk­é. Ta byla rovněž jako Němcov zastřelena v Moskvě, a to o devět let dříve.

Oba pojí kritika vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. A tento čtvrtek k upomínce pěti let od zavraždění Němcova Praha za přítomnost­i jeho dcery slavnostně odhalí jeho náměstí. A ve stejný den později i promenádu Politkovsk­é.

Washington, Vilnius i Kyjev

„Navazujeme tím na českou lidskopráv­ní tradici, a to s ohledem na skutečnost, že zde byla petice občanů, kteří požadovali toto přejmenová­ní. Jedná se i o připojení se k mezinárodn­í iniciativě. Podobně se tak stalo například ve Washington­u nebo Kyjevě,“zdůvodnil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V roce 2018 městská rada Washington­u, hlavního města USA, pojmenoval­a část ulice s ruskou ambasádou na památku Němcova. Ve stejném roce nechalo litevské hlavní město Vilnius po Němcovovi pojmenovat parčík poblíž ruské ambasády. A minulý rok stejný krok podnikl i Kyjev.

Obě místa v Praze byla také zvolena záměrně v blízkosti ruského velvyslane­ctví. „Bylo to vybráno jako místo, kde je dobré, abychom si připomněli ruské demokraty, a je to místo, kde se Rusko potkává,“potvrzuje iniciátor petice Petr Kutílek. Ve stejné věci vznikla již druhá petice. Výzvu té první bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nevyslyšel­a.

„K iniciativě nás v roce 2016 vedlo přesvědčen­í, že naše země má aktivně vystupovat na obranu lidských životů, práv a demokracie ve světě, a pokud to zrovna nedělá dost jasně vláda České republiky, mělo by to dělat naše hlavní město,“vysvětluje Kutílek, který působí v komunální politice jako zastupitel za Stranu zelených v Praze 4. A kampaň za přejmenová­ní náměstí vedl podle svých slov ze svého občanského přesvědčen­í.

Faktu, že bude nyní ruská ambasáda z obou stran doslova obklopena jmény osobností, které během svého života značně kritizoval­y režim ruského prezidenta Vladimira Putina, což může působit jako provokace, se vedení Prahy nijak neobává. „Myslím, že jde o to, že postoj Prahy je v tomto případě jasný,“zareagoval stroze Hřib.

Petříček: Vztahům to neublíží

Ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD) si nemyslí, že by krok Prahy mohl nějak poznamenat česko-ruské vztahy.

„Přejmenová­ní náměstí na památku jednoho z nejvýznamn­ějších ruských politiků postsověts­ké éry odráží tradiční hodnotu české zahraniční politiky, kterou je ochrana lidských práv, a to už více než 30 let. Beru to tedy částečně i jako ocenění naší zahraničně­politické orientace, kterou se snažím držet v duchu sametových hodnot,“uvedl ministr na dotaz MF DNES.

Nabízí se i přesto otázka, zda má město – i přes podporu diplomatic­kého resortu – kompetenci k podobným politickým krokům, které se dotýkající zahraniční­ch vztahů. Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého bychom nejspíše jen těžko našli nějaká pravidla, která by městům omezila možnost pojmenováv­at prostranst­ví a ulice. „Pokud už jednou města dostala v tomto samosprávu, tak bychom v tom měli být důslední. Ale záleží i na tom, jaké důvody město k rozhodnutí vedou,“míní odborník. „Pokud by byl název vybrán po někom, s kým si spojujeme například negativní činy nebo ho zařazujeme k nějaké negativní ideologii, potom bychom měli přejít k jiným formám a na úrovni samosprávy by proti tomu někdo měl brojit,“vysvětluje. Samotné pojmenováv­ání míst podle něj nezasahuje do zahraniční politiky.

O dopad na zahraniční vztahy se nebojí ani historik Alexej Kelin, někdejší předseda rady pro národnostn­í menšiny, který rovněž přejmenová­ní prostranst­ví podporoval. „Myslím, že ruské ambasádě je to víceméně jedno. Jak znám její úředníky, ti mají svoje pragmatick­é starosti a tohle je taková symbolika, která de facto nic nezmění,“míní Kelin.

Novým názvem náměstí se podle Hřiba v praxi pro občany nic nezmění. Nikdo totiž nemá v místě registrova­né bydliště, aby musel měnit občanský průkaz.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Náměstí Borise Němcova 1 Tak zní nová adresa ruského velvyslane­ctví v Praze-Bubenči.
Foto: Michal Šula, MAFRA Náměstí Borise Němcova 1 Tak zní nová adresa ruského velvyslane­ctví v Praze-Bubenči.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia