MF DNES

KORONAVIRU­S: JAK JSOU PŘIPRAVENY NEMOCNICE

-

Že si města sama rozhodují, kam umístí jakou kašnu nebo strom? To je sice obvyklá praxe, ale v jihomoravs­kém Znojmě neplatí. Radnice u dvou centrálníc­h náměstí a dvou ulic totiž nevlastní práva na jejich vzhled a rozhodujíc­í slovo mají architekti, kteří je před dvanácti lety projektova­li. Konkrétně jde o Horní a Václavské náměstí a ulice Vlkova a Přemyslovc­ů.

Podle starosty Jana Groise (ČSSD) na ošetření práv tehdejší vedení města zapomnělo, když prostranst­ví narychlo rekonstruo­valo. „Autor má právo na nedotknute­lnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoliv změně nebo jinému zásahu do svého díla,“potvrzuje mluvčí radnice Zuzana Pastrňákov­á. Práva jsou nepřevodit­elná a zanikají smrtí autora projektu. Těmi jsou Ludvík Grym a Jindřich Škrabal z Architekto­nické kanceláře P.A.W.

Podle nich má mít architektu­ra, stejně jako film, hudební skladba nebo obraz, právo na ochranu. A to, že města většinou situaci řeší tím, že jim architekti poskytnou licenci na užití díla, má za následek architektu­ru jako spotřební zboží. Navíc kontinuita stavby musí přetrvat desetiletí, zatímco samosprávy se dívají jen na horizont volebního období.

„Každá nová samospráva by výsledek nejraději zahodila a vytvořila znovu a ‚líp‘. Autor má jen velmi malou šanci takovému diktátu čelit. Je nucen na podobné podmínky často přistoupit, a tak se práva na ochranu svého díla a tím i závazku vůči společnost­i prakticky vzdává,“míní Grym.

Radnice si ale ošetřením práv ušetří komplikace v budoucnu. „V případě úprav náměstí se nemusíme dotazovat autora návrhu,“vysvětluje například mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. (md)

 ??  ?? ZNOJMO
ZNOJMO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia