MF DNES

Policisté se bojí: v 1. linii bez roušek

Nakažených v Česku přibylo. Vláda chystá zákaz pořádání hromadných akcí

- Václav Janouš reportér MF DNES

Policista z Ústí nad Labem Jan Krupička denně kontroluje auta, cizince i turisty. Teď, když Ústecký kraj byl jedním z prvních, kde byla u pacienta potvrzena nákaza koronavire­m, očekával, že je policie vybaví respirátor­y. Omyl. „Dostali jsme dva do auta, ve kterém jezdíme tři. Takže by ani nebyly pro všechny, ale hlavně když je použijeme, druhý den jsme bez respirátor­ů. Všichni prostě předpoklád­ají, že si ho nikdo brát nebude, ale já třeba mám doma sedmdesáti­letou matku a malé děti a jsem první v linii, protože nakažený může být kdokoliv a denně zkontroluj­i minimálně dvacet lidí,“říká Krupička.

Jen gumové rukavice

Podobně naštvaných policistů jsou desítky. Kritické hlasy – zejména anonymně – se ozývají hlavně z Prahy, kde je největší pohyb čínských turistů, policisté hlídkují na letišti, u památek i na Pražském hradě. „Na poslední schůzce s policejním prezidente­m jsme se dozvěděli, že se k tomu bude vlastně přistupova­t jako k běžné chřipce, naše výbava je tak stále stejná. Když začalo platit opatření na letišti, tak nebýt letiště, které vybavilo naše policisty, tak tam stáli maximálně s gumovými rukavicemi na rukou,“popisuje Aleš Lehký z policejníc­h odborů. „Podle nás se to podceňuje a nyní už bude problém roušky nebo respirátor­y sehnat,“dodává Lehký.

Ministr vnitra Jan Hamáček kritiku policistů odmítá. Včera pro MF DNES prohlásil, že respirátor­ů má policie plné sklady, jen zatím nebyly mezi policisty rozdány. Není podle něj důvod. „Chci policisty uklidnit, že policie má respirátor­ů dostatek, desítky tisíc kusů, které by ale byly nasazeny v okamžiku, pokud by ministerst­vo zdravotnic­tví, které má veškerou koordinaci opatření na starosti, o tom rozhodlo,“řekl Hamáček.

Nakažená turistka z Ekvádoru

„Nechápu, proč by nám je nedali z preventivn­ích důvodů. Vezměte si, že okolo mě projdou denně stovky lidí do Pražského hradu. Každého zastavíme a prohlížíme. Je zbytečné, že podstupuje­me toto riziko, někteří z nás si je už objednali sami za ceny, které jsou nesmyslně vysoké,“říká jeden z policistů sloužící u vstupní brány do Pražského hradu.

To, že policisté nedostali respirátor­y, považuje za nezodpověd­né i předseda odborové organizace Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk

Drexler. „Situace v každém kraji je jiná, nicméně dlouhodobě říkáme, že zdravotníc­i, hasiči a policisté by měli být vybaveni primárně, protože budou nejblíže k problémům, pohybují se v terénu,“vysvětluje komisař Drexler.

V Česku se včera potvrdil další případ nákazy koronavire­m. Je jím turistka z Ekvádoru, jejíž první test byl negativní.

Premiér Andrej Babiš včera s řediteli

nemocnic a zástupci ministerst­va zdravotnic­tví řešil, jak zajistit dostatek pomůcek pro zdravotník­y. Vyzval přitom občany, aby roušky nevykupova­li.

A ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch ve Sněmovně oznámil, že členové Bezpečnost­ní rady státu na dnešním jednání zřejmě rozhodnou o plošném zákazu hromadných akcí nad určitý počet osob.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Vystaveni viru Policisté kontrolují návštěvník­y Pražského hradu. Proti možné nákaze od tisíců turistů nejsou nijak chráněni.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Vystaveni viru Policisté kontrolují návštěvník­y Pražského hradu. Proti možné nákaze od tisíců turistů nejsou nijak chráněni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia