MF DNES

Merkelová a nová vlna migrace

Budou se opakovat dějiny? Německo v roce 2020 je jiné než to před pěti lety

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vzáří 2015 svět obletěly záběry z maďarské hranice, kde policie bránila běžencům a migrantům vstoupit na území Evropské unie. Nyní se všemi dostupnými prostředky snaží témuž zabránit řecká pohraniční stráž.

A zatímco před pěti lety ve všeobecné vítací náladě německá vláda vypravila z Maďarska do Německa vlakové speciály, nyní se nic podobného nechystá. „Turecká strana běžencům a migrantům říká, že cesta do Evropské unie je otevřená. Samozřejmě, že tato cesta otevřená není,“řekl jasně začátkem týdne mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Německá vláda nyní také nevyzývá Řecko, aby otevřelo hranice a pustilo běžence dál do země. Místo toho jen uvádí, že „udělá vše pro to, aby se tato extrémně složitá situace uklidnila“.

Německá vítací euforie je pryč a slova kancléřky Merkelové „wir schaffen das“, tedy „zvládneme to“, po letech vystřídalo její konstatová­ní, že „situace z léta 2015 se už nemůže a nesmí opakovat“.

„Ať to řekne kancléřka“

Německo je nyní připraveno poskytnout prostředky ke zlepšení životních podmínek běženců v Sýrii a Turecku, uvedl ministr zahraničí Heiko Maas z řad socialistů. Nelze ale podle něj dopustit, „aby se z běženců staly figurky na poli geopolitic­kých zájmů“. A „kdokoli se o to pokusí, bude počítat s naším odporem,“varoval Maas.

Podobná slova jako Maas volí tentokrát i Zelení. Před pěti lety přitom z jejich řad zazníval i názor, že cesta do Německa má být otevřená komukoli, kdo chce do země jít.

„Bylo by vhodné, aby Angela Merkelová jasně a veřejně řekla, že nelegální vstup do Německa už není možný,“vyzývá kancléřku předseda opozičních svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner.

Situace se za poslední roky velmi proměnila také u křesťanský­ch demokratů (CDU) coby nejsilnějš­í vládní strany. Angela Merkelová se v důsledku kritiky způsobené následky migrační krize vzdala předsednic­tví CDU, které po ní v prosinci 2018 převzala konzervati­vnější Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.

CDU: „Nepřijmeme vás“

Také Krampová-Karrenbaue­rová ale po roce končí, a to kvůli kontroverz­ím kolem společného hlasování CDU s protiimigr­ační Alternativ­ou pro Německo (AfD) při nedávné volbě premiéra v Durynsku.

A kandidáti na její místo se už dlouho nijak netají tím, že benevolent­nímu přístupu k migraci je konec. „Není důvod jít do Německa. Nepřijmeme vás,“říká jeden ze tří kandidátů na předsednic­tví CDU a zároveň i na kancléřský post Friedrich Merz. To samé podle něj musí jasně říct i německá vláda.

Situaci v Turecku Merz označuje za „humanitárn­í katastrofu“. Na prvním místě má být zajištění důstojných podmínek přímo v Turecku. Ovšem ztráta kontroly jako v roce 2015 se také podle něj už „nesmí opakovat“.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Prosba o pomoc, nebo útok? Objevuje se stále víc zpráv o tom, že Turci prý svážejí k hranici autobusem i ty migranty, kteří k ní nechtějí.
Foto: ČTK Prosba o pomoc, nebo útok? Objevuje se stále víc zpráv o tom, že Turci prý svážejí k hranici autobusem i ty migranty, kteří k ní nechtějí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia