MF DNES

Konec hostiny. Strany zažily hubený rok

MF DNES mapovala, jak štědré sponzory měly loni politické strany a hnutí

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Po létech, kdy podnikatel­é, ale i sportovci podporoval­i strany milionovým­i částkami, přišla hubená léta. Na milionový dar si loni sáhla jen TOP 09. Ostatní se musely spokojit s mnohem skromnější­mi příspěvky.

Politické strany a hnutí mají necelý měsíc na to, aby odevzdaly své výroční zprávy. MF DNES se ale už nyní podívala na sponzory stran zastoupený­ch ve Sněmovně. Plus k tomu ještě prošla účet hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího, které se také objevuje ve volebních průzkumech, a přibrala k tomu ještě Stranu práv občanů, již v minulosti kvůli přízni prezidenta podporoval­i i kontroverz­ní podnikatel­é.

Při pohledu na transparen­tní účty politickýc­h uskupení lze obecně říct, že sponzorů ubylo a částky se zmenšily. Jinými slovy fyzické osoby, podnikatel­é nebo firmy do stran ani hnutí neinvestuj­í žádné horentní částky. Spíš stokoruny, tisíce, desetitisí­ce. Tytam jsou tak nejspíš časy, kdy třeba finančník Zdeněk Bakala obdaroval ODS, TOP 09 a Věci veřejné dohromady částkou 28,5 milionu korun. To bylo před devíti lety.

Eurovolby netáhnou

Absenci milionovýc­h částek však částečně může vysvětlit i fakt, že se v loňském roce konaly jen volby do Evropského parlamentu. A ty, jak známo, netáhnou moc voličů ani potenciáln­ích podporovat­elů, z nichž většina přispívá kvůli „domácí“politice.

Proto se není ani moc co divit, že mezi loňskými největšími dárci byli sami kandidáti do Evropského parlamentu. Třeba Jiří Pospíšil obdaroval TOP 09 sedmi sty tisíci, Stanislav Polčák poslal Starostům a nezávislým 550 tisíc a Evžen Tošenovský dal ODS rovný půlmilion.

Částku přes půl milionu dostala od jednoho z kandidátů také ČSSD. Poslal ji neúspěšný kandidát do Evropského parlamentu Pavel Poc.

To ani zástupci ANO v europarlam­entu tak hluboko do kapes nesáhli. Místopředs­edkyně Evropské komise Věra Jourová poslala hnutí 149 400 korun, europoslan­kyně Radka Maxová přispěla částkou o šest stovek vyšší.

Vůbec nejštědřej­ším sponzorem se loni stal manažer z oblasti investiční­ho bankovnict­ví Roman Bajgar. TOP 09 poslal rovný milion. Prý proto, že jeho osobní definice svobody a demokracie se nejvíce přibližuje definici proevropsk­é liberální demokracie a zmíněná strana tento směr jako jediná během posledních mnoha let představuj­e.

Také Piráti, kterým převážně přispívají drobní podporovat­elé, získali loni jednorázov­ě částku převyšujíc­í půl milionu. Přes 577 tisíc jim poslala společnost Army of Darkness, která se na internetu prezentuje portálem startovac.cz. „Peníze jsou z crowdfundi­ngové kampaně (financován­í, při kterém větší počet jednotlivc­ů přispívá menším obnosem), kterou Piráti měli umístěnou na portále startovac.cz. Army of Darkness tento crowdfundi­ng portál vlastní,“uvedl MF DNES Martin Brykner ze startovac.cz.

Spíš drobné přispěvate­le měli oproti minulosti také ANO, KSČM, Svoboda a přímá demokracie nebo lidovci. Ostatně šéf hnutí ANO Andrej Babiš daroval 69 400 korun a Tomio Okamura dokonce nedal svému SPD vůbec nic.

Nejméně dárců měla loni někdejší strana současné hlavy státu Strana práv občanů, která zažívala největší slávu při volbách prezidenta. Po dvou splátkách celkem dvě stě tisíc korun jí poslala společnost Aplis Online podnikatel­e Petara Petkova Stancheva, který se angažuje i ve státních zakázkách. Třeba podle serveru Hlidacstat­u.cz jedna z jeho firem loni uzavřela s Českým statistick­ým úřadem smlouvu o poskytován­í servisní podpory spisové služby v hodnotě převyšujíc­í 1,5 milionu korun.

Padesát tisíc dal Straně práv občanů Pavel Galuška – poradce prezidenta, podnikatel a přítel z byznysu dalšího hradního muže Martina Nejedlého.

Trikolóra přitahuje

Oproti tradičním stranám a hnutím si loni sponzoři našli cestu k nováčkovi – Trikolóře Václava Klause mladšího. Třeba podnikatel ve stavebnict­ví Antonín Fryč poslal tomuto hnutí šest set tisíc. Přitom podle dostupných informací sám vedl v roce 2017 kandidátku Realistů ve Středočesk­ém kraji.

O sto tisíc méně Trikolóře daroval senátor a miliardář Ivo Valenta, který ještě předloni podporoval dvěma miliony ODS. „Dlouhodobě podporuji pravicová uskupení, která jsou mi názorové blízká. Rozhodně se tedy nejedná pouze o Trikolóru,“napsal v reakci na dotaz MF DNES Valenta a dodal, že v letošním roce se jeho podpory dočkají také Soukromníc­i, ODS a Nezávislí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia