MF DNES

Hamáček chce pomoct s uprchlíky

Ministr vnitra hodlá jednat o pomoci Řecku na hranicích. Zvažuje vyslat policisty

-

O situaci na řecko-turecké hranici bude ve středu ráno mimořádně diskutovat Sněmovna. Politici opozice chtějí znát kroky české vlády poté, co sílí nápor migrantů mířících do Evropy přes Turecko. Ministr vnitra Jan Hamáček řekl, že nabídne na schůzce ministrů vnitra Evropské unie Řecku humanitárn­í i finanční pomoc. Pokud to bude potřeba, pošle Česká republika na místo i policisty.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že jeho země pouští migranty do Evropy, že jich budou statisíce a brzy miliony.

„Chceme vyzvat vládu, aby zvážila možnosti zejména technické a personální pomoci zemím, které jsou v regionu, který je vystaven migračnímu tlaku,“řekl předseda výboru pro evropské záležitost­i za KDU-ČSL Ondřej Benešík. Nejlepší možností je podle něj učinit kroky k prevenci tam, kde je momentálně problém, a nečekat.

„Chceme, aby vláda zvážila pomoc těmto zemím, zejména Řecku, ale i jiným zemím, a také možnosti pomoci v utečenecký­ch táborech, například v zemích Blízkého východu, kde se velké množství migrantů a uprchlíků dlouhodobě nachází,“uvedl Benešík.

„Problém s koronavire­m řešíme aktivně, nicméně před námi jsou i jiné akutní výzvy. Tou hlavní je kritická situace na řecko-turecké hranici, kam přes Turecko proudí desetitisí­ce migrantů. Turci jim nebrání a Řekové jsou na to sami,“uvedl na Facebooku ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Česká republika je podle něj připravena Řekům pomoct. „I pro nás je klíčové, aby Řecko zvládlo masy volně proudících nelegálníc­h migrantů zastavit,“uvedl Hamáček.

Prostředni­ctvím hasičů podle Hamáčka Česko nabídne okamžitou humanitárn­í pomoc a finanční podporu z programů ministerst­va vnitra. „Pokud to bude potřeba, pošleme na řecko-tureckou hranici i naše policisty, jako jsme to před několika lety udělali, když krizi na hranicích čelily balkánské země,“uvedl Hamáček.

Napětí na turecko-řecké hranici se vyhrotilo poté, co ve čtvrtek Turecko oznámilo, že už nebude bránit migrantům v odchodu do EU. Přestalo tak dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016. (kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia