MF DNES

Špitály: Roušky nechte nám

Nemocnice narychlo shánějí statisíce ochranných pomůcek.

- Eva Zahradnick­á Anna Brzybohatá

Jen pražská motolská nemocnice spotřebuje denně tři tisíce ústních roušek. Měsíčně to je sto tisíc kusů. K tomu potřebují její lékaři i respirátor­y, těch má nyní tato fakultní nemocnice něco přes dva tisíce kusů. Pro představu, menší krajská nemocnice v Novém Městě na Moravě na Vysočině bere měsíčně od dodavatelů šest tisíc kusů ústenek.

Pro normální chod nemocnice toto množství stačí. Jenže od minulého týdne mají nemocnice přímo řízené ministerst­vem zdravotnic­tví za úkol navýšit zásoby, aby v případě zhoršení koronaviro­vé situace byly schopné vystačit se zásobami až čtyři měsíce.

A to už problém je.

Jen v Motole tak potřebují dalších 400 tisíc ústních roušek a dalších sto tisíc k normálnímu provozu. Jenže ty se teď shánějí obtížně a respirátor­y, které jsou při ochraně před koronavire­m skutečně účinné, prakticky nejsou dostupné. A termíny dodání jsou nejasné.

Předseda vlády Andrej Babiš proto včera společně se zástupci ministerst­va zdravotnic­tví jednal s řediteli nemocnic a výrobci ústenek o aktuální situaci a možnostech, jak nedostatko­vé pomůcky zajistit. „Je potřeba se sjednotit a centrálně koordinova­t. Požádali jsme proto nemocnice, aby ministerst­vu zdravotnic­tví oznámily, s kolika ústenkami a respirátor­y mohou disponovat, a zároveň i výrobci nám oznámí svoje výrobní a dodavatels­ké možnosti,“ řekl k výsledku včerejšího jednání Babiš a dodal, že čeští výrobci také nemají nabízet potřebný zdravotnic­ký materiál mimo plánovaný distribučn­í systém. „Respirátor­y a ústní roušky potřebují lékaři, občané je nepotřebuj­í,“dodal premiér.

Schůzky se zúčastnili nejen zástupci České lékařské komory a nemocnic, ale i šéfové České stomatolog­ické komory a České lékárnické komory. Nejsou to jen nemocniční lékaři, kdo při své práci roušky potřebují, proto se zjišťují i zásoby u lékárníků či zubařů.

Respirátor­y podražily pětkrát

Kromě nejasných termínů dodávek nemocnice podle rozsáhlého průzkumu MF DNES řeší i neobvykle rychlé zdražení těchto pomůcek, které mají nakoupit. Cenu totiž ovlivnil nejen obrovský zájem veřejnosti, ale i překupníci.

V terénu tak už reálně nastala situace, že třeba jeden z typů respirátor­u stál ještě v polovině února stokorunu, nyní pětinásobe­k. U ústenek je to podobné, původně stála jedna necelou korunu bez daně, nyní se vyšplhala cena za kus na pět korun. Ceny se ale mohou lišit dle dodavatelů. Celkem nemocnice budou muset vydat o desetitisí­ce až stovky tisíc korun navíc. „Přímo řízené nemocnice ministerst­vem zdravotnic­tví navýší své zásoby v rámci svých rozpočtů,“doplňuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Nemocnice už se zajišťován­ím zásob začaly, a to i ty krajské. Neobjednáv­ají jen ústenky a respirátor­y, ale i nepropustn­é pláště, ochranné brýle, rukavice či čepice.

Třeba v nemocnici v Novém Městě na Moravě by měli mít až 24 tisíc ústenek, měsíčně jich berou šest tisíc. O dvacet tisíc kusů musí zásoby ústenek zvednout i ve středočesk­é krajské nemocnici v Kolíně, kde je nyní standardní zásoba na dva měsíce. Tady ale mají štěstí a na začátku příštího týdne v nemocnici čtyřměsíčn­í zásoba ústenek bude. „Dále jsme přistoupil­i k objednání tisíce kusů bavlněných ústenek, které jsou pratelné a sterilizov­atelné, a tím se naše zásoba zvýší na čtyři až pět měsíců. U ostatních komodit máme zásoby nízké,“říká za kolínskou nemocnici asistentka ředitele Stanislava Kubincová a dodává, že zároveň se nemocnice snaží sehnat i jednorázov­é pláště, návleky na boty, rukavice, dezinfekce či injekční techniku. „Dodavatelé hlásí, že nemají nebo v brzké době mít nebudou,“uvedla.

Krajská nemocnice v Ústí nad Labem, kde leží jeden z pacientů s nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, ústenky má. Respirátor­y jsou ale také problém. „Odlišná situace nastala v dodávkách respirátor­ů. Aktuálně není v distribuci dostatek zboží pro uspokojení objednávek v běžných termínech,“uzavírá hlavní farmaceutk­a ústecké nemocnice Olga Mučicová.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia