MF DNES

Vidkun: Langer svědčil u soudu

- Jakub Mikel redaktor MF DNES Vlivní olomoučtí Ivani

Jméno Ivana Langera je s kauzou Vidkun spojováno již od počátku v roce 2015. Když v Olomouci v souvislost­i s případem probíhal policejní zásah, u bývalého ministra vnitra a informatik­y policie provedla třináctiho­dinovou domovní prohlídku, při níž mu detektivov­é zabavili dokumenty. Část z nich mu následně museli vrátit a on sám z ničeho obviněn nebyl. V případu nyní vystupuje jako svědek.

„Já sám se cítím spíše jako poškozený než jako svědek,“uvedl včera u soudu Langer.

Podle obžaloby v kauze Vidkun docházelo k únikům ze spisů či k manipulaci případů ze strany vlivných osob. Kvůli tomu čelí obžalobě někdejší náměstek olomouckéh­o krajského policejníh­o ředitele Karel Kadlec a jeho bývalý podřízený a exšéf krajské hospodářsk­é kriminálky Radek Petrůj. Kadlece měl podle policie úkolovat další obžalovaný, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. V kauze vystupuje i tehdejší olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, který dle spisu chtěl ovlivnit vyšetřován­í dotačního podvodu. Všichni obvinění odmítají.

Soudce se včera zajímal mimo jiné i o Langerovy vztahy s podnikatel­em Kyselým. Ten jako jediný obžalovaný doposud kvůli zdravotním problémům u soudu nevypovída­l. „Pan Kyselý byl a je můj dobrý přítel. Naše přátelství se přesunulo i do formy právní, kdy jej zastupujem­e, a také do roviny obchodní,“hodnotil včera Langer.

Žalobce viní Kyselého z účasti na organizová­ní trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby získával informace o živých spisech a manipulova­l je buď ve prospěch, či neprospěch různých lidí.

„Nerozumím tomu, z čeho je pan Kyselý viněn. Takové jednání neměl a nemá zapotřebí,“prohlásil Langer. To, že Kyselý měl informace o dění ve městě, však Langer nepopřel. „Hovořili jsme spolu o věcech, které hýbaly Olomoucí. U řady informací nedokážu odlišit, zda pocházely z trestního řízení, nebo ne, protože se vyjadřoval k řadě věcí,“připustil.

Na otázku, zda Kyselý někdy říkal, že by měl informace od nějakého konkrétníh­o policisty, Langer reagoval: „To vyloučit nemohu, ale nedokážu si vybavit žádnou konkrétní osobu. Nemohu vyloučit to, že mi pan Kyselý sděloval informace, které se dozvěděl od Karla Kadlece. Podle mě byl vztah Kadlece a Kyselého velmi přátelský. Měli společné zájmy, kolo, já přidávám za sebe tenis,“popsal Langer.

Také Kadlece Langer považuje za svého přítele. „Znám ho dlouho. Považuji ho za svého přítele. Seznámil nás Ivan Kyselý někdy v roce 2010 nebo 2011,“řekl bývalý ministr vnitra. Dalšího obžalované­ho Rozbořila zná prý dlouho, i přes rozdílné názory si jej ale vážil. Posledního

obžalované­ho Petrůje viděl prý u soudu podruhé v životě.

Langer označil kauzu Vidkun za vykonstruo­vanou Útvarem pro odhalování organizova­ného zločinu a Vrchním státním zastupitel­stvím v Olomouci na základě vylhaných úředních záznamů.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? U soudu Ivan Langer jako svědek v kauze Vidkun.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA U soudu Ivan Langer jako svědek v kauze Vidkun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia