MF DNES

Dokázal najít lepší cestu. A teď vyhrál

Vítězem prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2019 se stal Oliver Dlouhý. Stál u zrodu online prodejce letenek Kiwi.com.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Už podvacáté hledali porotci největší podnikatel­skou osobnost v Česku. Z pětice finalistů soutěže EY Podnikatel roku je nakonec nejvíc přesvědčil dvaatřicet­iletý Oliver Dlouhý, který před osmi lety rozjel vyhledávač letenek Skypicker. Z něj se po pár letech stala globálně známá firma Kiwi.com.

Porotu zaujala dravost firmy a rychlý růst tržeb, které předloni vystoupaly ke 30 miliardám korun. Firma už se nezaměřuje pouze na letenky, ale zahrnuje také pozemní dopravu. A Dlouhý, který si už před dvěma lety odnesl ocenění EY Začínající podnikatel, sní o tom, že portál jednou propojí všechna místa na světě. Chce, aby zákazníkov­i nabídl nejlepší cestu, ať už bude cestovat jakýmkoliv dopravním prostředke­m.

Finále soutěže, které proběhlo včera v Praze na Žofíně, ukázalo, že schopní podnikatel­é v zajímavých oborech Česku nechybějí.

Vedle Dlouhého se do celostátní­ho finále probojoval­i zakladatel sítě stavebnin DEK Vít Kutnar, spolumajit­el výrobce nápojů Mattoni 1873 Alessandro Pasquale, dále zakladatel výrobní a stavební společnost­i Liko-s Libor Musil a Vlastimil Sedláček, zakladatel výrobce součástek pro letectví a energetiku SEKO Aerospace.

Dlouhý zamíří jako národní vítěz začátkem června do Monaka, kde bude „hrát“o světový podnikatel­ský titul. Ve finále se utká s vítězi národních kol soutěže.

„Věřím, že Oliver bude inspirací pro všechny, kdo váhají, zda se do podnikání pustit. Jsem přesvědčen­a, že jeho příběh zaujme i porotu celosvětov­ého finále v Monte Carlu. Na vítěze z regionu střední a východní Evropy stále čekáme. Držím Oliverovi palce, aby tím prvním byl právě on,“říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka poradenské společnost­i EY, která soutěž pořádá.

Loni v Monte Carlu zvítězil Američan Brad Keywell, který vybudoval technologi­ckou společnost Uptake Technologi­es založenou na datové prediktivn­í analýze. Software umožňuje klientům předvídat chvíli, kdy se nějaká součástka pokazí nebo bude fungovat špatně. Firmám díky tomu ušetří miliony dolarů.

Kiwi.com sice funguje v jiné oblasti a zaměřuje se spíše na koncové zákazníky, jeho přístup se však Keywellovi v mnohém podobá. Srovnávač letenek také umí zákazníkům vyhledat nejlepší a nejvýhodně­jší spojení, a tím jim ušetřit spoustu peněz.

Česko před rokem na soutěži zastupoval­i manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé břeclavské­ho výrobce sanitární techniky Alca plast.

 ??  ?? Vítěz Oliver Dlouhý (vlevo) přebírá cenu na včerejším slavnostní­m večeru na pražském Žofíně. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Vítěz Oliver Dlouhý (vlevo) přebírá cenu na včerejším slavnostní­m večeru na pražském Žofíně. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia