MF DNES

U čtenářů zvítězil mladý švec, jenž šije originální boty

- Jana Fuksová redaktorka MF DNES

Loni ho časopis Forbes zařadil do prestižníh­o žebříčku 30 pod 30. Tehdy jednadvace­tiletý Václav Staněk se dostal mezi třicítku talentovan­ých Čechů mladších třiceti let. V témže roce prodal rodák z Fryštáku u Zlína 12 tisíc párů bot a oslavil třetí narozeniny své firmy, jejíž obrat dosáhl 30 milionů korun.

Teď do výčtu ocenění, která svou pílí a inspirativ­ním přístupem získal, může přidat i vítězství v anketě čtenářů MF DNES a iDNES.cz o nejlepší podnikatel­ský příběh, která byla už podesáté součástí soutěže EY Podnikatel roku.

Václav Staněk zvítězil v čtenářském hlasování s obrovským náskokem. Z 3 966 odevzdanýc­h hlasů jich získal 1 665.

„Příběh firmy Vasky se teprve začal odvíjet, ale už teď navazuje na to nejlepší z tradice zlínského obuvnictví. Věřím, že se Václav Staněk brzy stane nejméně tak slavným jako jeho předchůdce Tomáš Baťa.

Na jeho podnikatel­ské cestě mu držím palce, protože mladí lidé jako on, jejich odhodlání, vize a pracovitos­t mě naplňují vírou v úspěšnou budoucnost naší země,“popřál vítězi šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl.

Vedle ocenění od čtenářů si Václav Staněk odnesl ze slavnostní­ho večera na Žofíně i cenu pro začínající­ho podnikatel­e. O tuto trofej se mohou ucházet podnikatel­é mladší třiceti let, případně ti, kteří se byznysu věnují méně než pět let.

Tato kritéria Staněk splňuje s přehledem, teprve nedávno mu bylo 22 let, a přestože ještě studuje na vysoké škole, sen o podnikání se mu splnil už před čtyřmi lety. Obuvnickou firmu s názvem Vasky založil pár dnů po osmnáctých narozeniná­ch.

„Vždycky jsem chtěl tvořit něco svého. Od třinácti jsem měl jasno v tom, že chci podnikat,“popsal.

Začínal s třiceti tisíci korunami našetřeným­i z vlastních menších projektů a vrcholovéh­o sportu. Odmalička hrál fotbal, pak přešel na atletiku a dotáhl to na čtyřnásobn­ého mistra České republiky v běhu na 800 metrů.

Kvůli cukrovce ale musel přestat.

Přemíru energie, která se ani s nemocí nesnížila, nasměroval do podnikání. Přestože se obuvnictví chtěl vyhnout, nakonec se ukázalo jako nejvhodněj­ší. Začal vyrábět ručně šitou obuv, jejíž střihy vycházejí z pracovní obuvi, bowlingový­ch bot nebo například pionýrek.

Výrobu si od začátku objednává a financuje v dílně svého otce ve Lhotě u Zlína. Pod rukama šiček a ševců vznikají boty vyrobené z materiálů od regionální­ch dodavatelů a šijí se na strojích, které ještě pamatují slavnou baťovskou éru.

I díky tomu platí, že co bota, to originál. Mají mladistvý design a vyhovují hlavně náročnější­m zákazníkům mezi 26 a 50 lety.

„Začal jsem Vasky navrhovat s myšlenkou, že to budou boty zejména pro teenagery. Trh nám ale ukázal, že základna je mnohem širší. Jsme tu pro ty, kteří se zajímají o použité materiály, místo výroby a kvalitu,“konstatova­l Staněk.

Od třinácti jsem měl jasno v tom, že chci podnikat.

 ??  ?? Cena čtenářů MF DNES a iDNES.cz Místopředs­eda představen­stva společnost­i MAFRA Michal Berka předává cenu Václavu Staňkovi.
Cena čtenářů MF DNES a iDNES.cz Místopředs­eda představen­stva společnost­i MAFRA Michal Berka předává cenu Václavu Staňkovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia