MF DNES

Kdo vyhrál v minulých letech

-

František Fabičovic a Radka Prokopová Alca plast

František Fabičovic se svou ženou Radkou Prokopovou založil v roce 1998 v Břeclavi rodinnou firmu Alca plast, která vyrábí sanitární techniku. Jejich portfolio čítá téměř šest stovek sanitárníc­h produktů, mimo jiné různé typy sifonů, ventilů, vpustí, žlabů a dalších druhů odvodnění, armatury, splachovač­e nebo WC sedátka. Roční obrat se pohybuje kolem 1,6 miliardy korun, čistý zisk předloni dosáhl 340 milionů. Firma zaměstnává asi 500 lidí.

Lubomír Stoklásek Agrostroj

Podnik vítěze ročníku 2017 patří mezi největší výrobce dílů pro světové značky kamionů, zemědělský­ch či užitkových vozů. Firmu převzal v roce 1997, kdy se nacházela v krizi, a vybudoval z ní impérium s více než sedmimilia­rdovými tržbami.

Petr Chmela Tescoma

Mise vítěze ročníku 2016 začala předvádění­m spořičů vody v obchodních domech. Absolvent konzervato­ře a bubeník založil v roce 1992 s přítelem ze studií, kytaristou Jiřím Vaculíkem, společnost Tescoma. Dnes firma vyváží do stovky zemí.

Zdeněk Pelc GZ Media

Majitel a dlouholetý šéf společnost­i ve středočesk­ých Loděnicích, ve které pracuje přes 30 let. Triumfoval v anketě Podnikatel roku v ročníku 2015. Firma je největším výrobcem vinylových gramofonov­ých desek na světě.

Vlastislav Bříza Koh-i-noor

Vítězem ročníku 2014 byl majitel holdingu Koh-i-noor, jehož nejznámějš­í součástí je výroba školních a kancelářsk­ých potřeb. Do skupiny s několikami­liardovým obratem a více než dvěma tisíci zaměstnanc­i patří i energetick­ý, zdravotnic­ký a perspektiv­ní strojírens­ký segment. Firma postupně přesouvala výrobu z Číny do Česka.

Jiří Hlavatý

Juta

Vítězem ročníku 2013 se stal Jiří Hlavatý. Pod jeho vedením se z Juty stala největší textilka Česka. Vyrábí textilie pro zemědělstv­í či automobilo­vý průmysl. Skupinu tvoří 14 továren a přes dva tisíce zaměstnanc­ů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia