MF DNES

Řečtí policisté brání hranici

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Na řecké hranici s Tureckem je teď těsno. Shromažďuj­í se tam v mnohatisíc­ových počtech imigranti, kteří zareagoval­i na oznámení Turecka, že přestává společnou hranici hlídat. Cesta na Západ vypadá z pohledu běženců stejně lákavě jako před pěti lety, kdy se vydaly na tzv. balkánskou trasu stamiliony lidí.

Na televizníc­h záběrech z turecké strany hranice se objevují migranti, v naprosté většině mladí muži okolo dvacítky, občas i rodiny s dětmi, jak klábosí a polehávají kolem rozdělanýc­h ohňů. Podle nevládních organizací je jich asi 15 tisíc, podle Turecka mnohonásob­ně víc.

Jejich chvíle přichází se setměním, kdy se snaží proniknout na řeckou stranu, tedy do evropského schengensk­ého prostoru. Na první pohled vypadá vše stejně jako v roce 2015.

Evropská unie vypadá tváří v tvář imigrační krizi opět spíše bezradně. Do Řecka dorazila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Vedle solidárníc­h slov slíbila alespoň podpořit ochranu vnějších hranic Unie částkou 700 milionů eur.

Změnila se však reakce Řecka a dalších zemí. Politici se už netváří vůči vyhrocené situaci tak smířeně jako před pěti lety. Nová pravicová vláda v Aténách dala najevo odhodlání hranici bránit, povolala i armádu. Řecká policie i s její pomocí zabránila od soboty do včerejšího večera nejméně 30 tisícům pokusů o překročení hranice, zatčeno bylo přes 220 lidí. A množí se zprávy, že turecké bezpečnost­ní síly nutí běžence s pomocí obušků k dalším a dalším pokusům o zdolání hranice. Řečtí policisté už museli použít slzný plyn.

„Ilegálně nikdo hranice přecházet nebude, řecké hranice jsou také hranice Evropy,“prohlásil včera řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, když dorazil do přístavníh­o města Alexandrup­oli nedaleko hranic s Tureckem. Na adresu Ankary, která hranice otevřela, prohlásil, že Řecko se nenechá vydírat. Podobně reagoval i rakouský kancléř Sebastian Kurz, který zároveň vyzval země EU, aby se postavily za Řecko. „Tohle není náhoda, to je organizova­né,“řekl včera Kurz s odkazem na zprávy, že Turci imigranty k hranici přivážejí. „Erdogan ty lidi používá jako zbraň k nátlaku na EU,“dodal Kurz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia